Producatorul de vin Avincis, detinut de avocatii Valeriu ?si Cristiana Stoica, vrea sa iasa pe pietele externe. Nu va fi uordm;or: vinul romanesc la export se loveordm;te de lipsa unui brand de tara adecvat hellip; . Romania a pierdut brandul de tara in ultimii 20 de ani din cauza vinului de slaba calitate care s-a vandut in afara tarii, crede Cristiana Stoica. Producatorii mci ?si medii sunt cei care pot schimba imaginea vinului romanesc in afara Romaniei pentru ca sunt mult mai orientati catre calitate ?si catre consecventa in calitate a vinului, e convinsa Cristiana Stoica, proprietara Cramei Avincis. Dupa un 2013 viticol foarte bun, premisele de pana acum indica o recolta mult mai mica anul acesta. Chiar ?si aordm;a, Cristiana Stoica estimeaza un an bun. Se refera insa doar la gustul vinului, nu ?si la volumele pe care le-ar putea scoate pe piata: Productia vinurilor Avincis este buna calitativ ?si in 2014, cu toate ca anul 2013 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru viticultura din Romania din ultima perioada de timp. Din punct de vedere cantitativ, ne aordm;teptam la volume ceva mai mici, deoarece, in acest an, conditiile meteorologice nu au fost de partea producatorilor de vinuri. Productia actuala de vin a cramei Avincis, unde sunt produse vinurile premium Avincis ?si Domnul de Roua, este generata de vita- de- vie proprie cultivata pe circa 30 de hectare, in regiunea viticola Dragaordm;ani. Capacitatea maxima de productie - pe care nu am atins-o inca -, este de aproximativ 300.000-400.000 de sticle. HoReCa restaurante, baruri, magazine specializate sau raioane specializate in marile magazine - cum este Humidor din reteaua Metro, de exemplu e principalul canal de vanzare al vinurilor cramei - Deocamdata, nu avem eticheta pentru retail ?si nu vindem vinul destinat HoReCa in retail, precizeaza Cristiana Stoica Primii zece viticultori din Romania - printre care Murfatlar, Cotnari, Jidvei, Vincon, Cramele Recaordm; sau Zarea - cumuleaza o cota de peste 50% din totalul pietei de vinuri, estimata la 350 mil. euro; la nivelul intregii tari sunt circa 180.000 de hectare de teren cultivate cu vita-de-vie. Mai multe, pe www.capital.ro