Piață

98

Când vor scădea prețurile la cafea?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețurile cafelei sunt în creștere de ceva timp. De aproape un an, tendința generală a fost ascendentă, atingând un vârf de 13 ani la 28 august a acestui an, potrivit Trading Economics, citat de FoodNavigator.

Din cauza frigului

Frigul recent din Brazilia, unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, a adus situația în centrul atenției. Într-adevăr, evenimentele meteorologice extreme, atât calde, cât și reci, pot avea un impact asupra randamentelor, în mare parte din cauza schimbărilor climatice mereu prezente. Acum, îi întrebăm pe mai mulți analiști când – sau dacă – cred că aceste prețuri ar putea scădea.

Modelele meteorologice din Brazilia sunt esențiale pentru prețurile cafelei. Țara reprezintă 40% din producția mondială, potrivit Steve Wateridge, șeful de cercetare la serviciile de cercetare tropicală la firma de informații de piață Expana.

Indiferent dacă prețurile la cafea cresc sau scad, a spus el pentru FoodNavigator, depinde în mare măsură de potențialul de recoltă pentru viitorul sezon 2025/26 al Braziliei. Când ploile revin, culturile de cafea încep să înflorească, iar din aceasta, cultivatorii vor putea să prezică mai bine care este potențialul de recoltă pentru sezon.

Dacă va fi cald…

Vremea bună ar putea însemna că prețurile vor începe să scadă. Pe de altă parte, vremea neperformantă, pentru al cincilea an consecutiv, ar însemna probabil că prețurile la cafea nu vor scădea. De fapt, o recoltă slabă din Brazilia ar putea însemna și mai multe creșteri ale prețurilor.

Cu toate acestea, recenta vată rece, potrivit Wateridge, nu a fost semnificativă pentru prețuri, deoarece „daunele au fost minime”. Într-adevăr, vremea uscată este mult mai semnificativă decât înghețul când vine vorba de producția de cafea, ne-a spus el.

În timp ce arabica se confruntă cu o presiune semnificativă, robusta, care este cultivată în principal în Vietnam, se confruntă cu mai puține provocări.

Deși s-a observat o creștere a prețurilor robuste din cauza condițiilor calde și uscate din Asia de Sud, aceste prețuri ar putea scădea în viitor, a sugerat Stephen Butler, co-fondatorul companiei de date privind mărfurile ChAI.

În Vietnam, sezonul ploios începe în aprilie și mai, ne-a spus Expana’s Waterridge. Deși acum am depășit acest prag, „există încă diferențe de opinii cu privire la cât de bună sau de proastă este recolta. În cele din urmă, aflăm după recoltare după câtă cafea iese, dar nu credem că Vietnamul este o problemă atât de mare pe cât este potențial Brazilia.”

Prețurile cafelei vor reveni vreodată la nivelurile de dinainte de 2024?

Prețurile cafelei ar putea, teoretic, să revină la nivelurile de înainte de 2024, ne-a spus Butler de la ChAI. Dar acest lucru ar putea dura foarte mult timp.

„Va avea nevoie de cel puțin doi ani consecutivi de îmbunătățire a creșterii culturilor și va avea nevoie de vreme mai prietenoasă pentru a readuce piața la niveluri mai stabile”, ne-a spus el.

Dacă astfel de modele meteorologice continuă, producătorii de cafea ar putea avea nevoie să se adapteze. Acest lucru, ne-a spus Butler, poate însemna diversificarea între diferite regiuni.

„Spre deosebire de cacao, unde Africa de Vest produce cea mai mare parte din stocurile globale de cacao, producția de cafea ar putea deveni mai diversificată la nivel regional în următorii ani. Este o posibilitate puternică ca proviziile de cafea să revină la un surplus constant între acum și 2030.”

Pentru Expana’s Waterridge, vremea este un factor cheie. „Dacă peste o lună vedem o mulțime de ploaie în Brazilia revenind la timp, atunci cred că am putea vedea prețurile înapoi la nivelurile pe care le-am văzut acum un an destul de repede.”

Cu toate acestea, vremea este imprevizibilă, a subliniat el, mai ales pe termen lung. Prețurile ar putea crește la fel de ușor.

Dacă prețurile rămân ridicate, prezice el, consumatorii sunt cei care se vor adapta. S-a văzut deja că se adaptează la prețurile mari în prezent.

Robusta si arabica

Cele două tipuri principale de cafea sunt arabica și robusta. Arabica este considerată de calitate superioară, dar trebuie cultivată și la altitudini mai mari, ceea ce înseamnă că are nevoie de condiții de creștere mai specifice. Robusta este mai rezistentă și poate fi cultivată la altitudini mai mici, dar considerată de calitate mai puțin înaltă.

Cultivarea Arabica este dominată de America Latină, Brazilia și Columbia fiind jucători cheie. Robusta este cultivat mai bine în Asia de Sud-Est, Vietnam și Indonezia crescând o parte semnificativă.

Potrivit Wateridge de la Expana, robusta poate funcționa uneori ca un substitut pentru arabica atunci când prețul acestuia din urmă devine prea mare pentru ca producătorii să îl suporte.

Va exacerba EUDR creșterile de preț?

Viitorul regulament al Uniunii Europene privind Despădurirea (EUDR) urmează să intre în vigoare la 30 decembrie a acestui an. Cafeaua este una dintre mărfurile pe care le acoperă.

Adăugând cerințe de trasabilitate producătorilor care lucrează, EUDR are potențialul de a crește prețurile. Dar va fi?

Butler de la ChAI nu crede așa. Cafeaua care nu este conformă EUDR, prezice el, va fi luată de piețele emergente, în special de China, unde cererea de cafea (și ciocolată) este în creștere.

„Cel mai probabil, exploatațiile mici de cafea și operațiunile mai mici de import vor fi afectate negativ pentru început”, ne-a spus el.

Wateridge de la Expana, pe de altă parte, a sugerat că, dacă EUDR va merge înainte în forma sa actuală, iar el prezice că nu va fi, prețurile vor crește. „Nu cred că există suficientă cafea conformă EUDR în lume pentru a satisface cererea europeană și, prin urmare, funcția de p orezul, din nou, va raționaliza cererea.”

Creșterea prețurilor, a sugerat el, distruge cererea. Dacă cererea este de 100 de unități, dar sunt disponibile doar 80 de unități de cafea conformă EUDR, creșterea prețului poate descuraja 20% dintre consumatori să cumpere.

Cum afectează El Niño cultivatorii de cafea?

Oscilația El Niño este o schimbare a modelelor meteorologice oceanice care poate afecta vremea globală. În condiții normale, alizeele împing apa caldă de la est la vest. Zonele în care apa caldă este la suprafață au adesea mai mulți nori și precipitații.

În timpul El Niño, alizeele slăbesc, ceea ce înseamnă că apa caldă este împinsă înapoi spre est, spre coasta de vest a Americilor. Suprafața mai largă de apă caldă face ca modelele meteorologice instabile asociate să se schimbe, modificând modelele vântului.

Acest lucru afectează vremea din întreaga lume, modificând probabilitatea de inundații, secetă, anotimpuri reci și valuri de căldură. Energia de la El Niño poate duce, de asemenea, la creșterea temperaturilor globale.

El Niño are potențialul de a afecta producția de cafea în locuri precum Brazilia, atunci când determină schimbarea modelelor meteorologice. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2