Tehnologii

170

Activitatea de inovație în domeniul alimentației și al băuturilor este în declin

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Lipsa inovației în domeniul alimentației și al băuturilor ridică îngrijorarea că industria are probleme. Deci, ce se întâmplă? La această întrebare, încearcă să răspundă analiza de mai jos, publicată recent de FoodNavigator.

Temelia oricărei industrii

Inovația este însăși temelia oricărei industrii, inclusiv cea alimentară și băuturi. Ce a facilitat creșterea producției pentru a găzdui un număr tot mai mare de populație? Inovaţie. Ce a ajutat la creșterea duratei de valabilitate a produsului, prin procese precum ambalarea în vid? Inovaţie.

Ce a ajutat la eradicarea bacteriilor de origine alimentară, prin tehnologii precum luminile ultraviolete germicide? Inovaţie. Și lista continuă și continuă.

Inovația nu este de preferat doar pentru industria alimentară și a băuturilor. Este esential. Și pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar schimbările climatice continuă să amenințe viitorul producției de alimente, importanța acesteia a inovației va crește.

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, cifrele recente arată că investițiile prin inovare în industria alimentară și a băuturilor sunt în scădere și, poate mai îngrijorător, sunt în declin de ceva timp.

„Scăderea inovației a avut loc în toate industriile CPG, dar alimentele și băuturile au fost unul dintre cei mai mari infractori”, a declarat pentru FoodNavigator Jonny Forsyth, director senior de alimente și băuturi la firma de analiză a pieței Mintel. „Inovația autentică (lansări noi sau mărci) a reprezentat 26% din lansările globale de alimente și băuturi în primele cinci luni ale anului 2023, în timp ce inovația pre-COVID (2019) a fost de 33%.”

Mai mult, se pare că acesta este doar vârful aisbergului, în ceea ce privește amploarea declinului. „Declinul este anterior pandemiei”, spune Forsyth. „În 2009, anul crizei financiare globale, o uşoară majoritate (51%) a tuturor lansărilor noi a fost inovaţie. Până în 2016, această cifră a scăzut la 38%.”

Și această schimbare a comportamentului este observată în toate etapele industriei, cercetătorii raportând aceleași preocupări.

„Există dovezi vizibile care sugerează o scădere a inovației în anumite segmente ale industriei alimentare și a băuturilor”, a declarat Jack A Bobo, director al Institutului de Sisteme Alimentare de la Universitatea din Nottingham, pentru FoodNavigator.

Deci, de ce investițiile în inovare sunt în scădere? Și poate industria alimentară și a băuturilor să suporte o lipsă îndelungată de inovație?

De ce scade inovația în domeniul alimentației și al băuturilor?

Se pare că există mai multe motive pentru declinul continuu al inovației. Și în timp ce unele dintre acestea sunt conduse de tendințe și, prin urmare, mai puțin motiv de îngrijorare, altele sunt mai alarmante pentru industrie în ansamblu. De ce? Pentru că ele indică probleme de bază cu viitorul securității alimentare.

Deloc surprinzător, motivul principal al scăderii investițiilor în inovarea în domeniul alimentar și al băuturilor este rezultatul instabilității financiare.

„Factorii economici au un impact mare”, spune Bobo. „Climul economic actual, marcat de presiunile inflaționiste și de cheltuielile prudente ale consumatorilor, i-a făcut pe investitori să aibă o mai mare aversiune față de risc. Sunt mai puțin probabil să finanțeze produse nedovedite sau experimentale, ceea ce duce la o încetinire a dezvoltării de idei noi.”

Consolidarea industriei a jucat un rol în înăbușirea inovației

„Cu mai puțini jucători pe piață din cauza fuziunilor și achizițiilor, există mai puțină concurență, ceea ce duce adesea la un stimulent mai mic pentru a inova”, spune Bobo. „Companiile mai mari, concentrate pe maximizarea eficienței și reducerea costurilor, s-ar putea să nu acorde prioritate tipului de inovație îndrăzneață și riscantă pe care le-ar putea urmări start-up-urile mai mici.”

O altă problemă se referă la reglementarea industriei alimentare. Și, deși acest lucru este esențial pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, pare a suprima inovația și experimentarea.

„Provocările de reglementare joacă un rol semnificativ”, explică Bobo. „Pe măsură ce guvernele înăsprește reglementările privind siguranța alimentară, etichetarea și mențiunile de sănătate, companiile devin din ce în ce mai ezitante să experimenteze cu noi ingrediente sau metode de producție. Peisajul de reglementare poate fi complex și costisitor de navigat, făcând din inovare un efort riscant.”

În plus, schimbările în comportamentul consumatorilor au un impact asupra zonelor în care industria alege să investească. Și, deși acest lucru ar putea fi de înțeles, expune industria riscului de a fi prost pregătită pentru o potențială revenire a interesului consumatorilor.

„Un indicator cheie este reducerea investițiilor, în special în domenii precum proteinele alternative, unde entuziasmul a scăzut”, spune Bobo. „Inițial, produsele precum carnea pe bază de plante au înregistrat o creștere a interesului și a investițiilor, dar recent, acest lucru a încetinit din cauza creșterii consumatorilor mai slabe decât se aștepta. Companii precum Beyond Meat, care au fost văzute cândva drept pionieri, s-au confruntat cu provocări care i-au făcut pe investitori mai precauți.”

Și, deși nu este cea mai importantă problemă a zilei, această lipsă de inovație ar putea duce, de asemenea, la ca alimentele și băuturile să devină mai puțin interesante pentru consumatori.

„Unele dintre sectoarele mai tradiționale ale industriei, cum ar fi mărfurile ambalate, înregistrează mai puține inovații. Aici, companiile se concentrează mai mult pe îmbunătățiri progresive decât pe noi produse perturbatoare”, spune Bobo.

Mai multe alimente și băuturi

Producătorii simt că au luat anumite produse cât de departe au putut. „Există doar atât de mult spațiu pentru a inova în spațiile deja aglomerate”, adaugă Bobo.

În ciuda acestui fapt, există încă investiții în inovare în industria alimentară și a băuturilor. În special, inteligența artificială (IA) demonstrează că a schimbat jocul pentru toate etapele producției alimentare, de la agricultură până la vânzarea cu amănuntul. Dar acest lucru nu înlătură faptul că investițiile în inovare au fost pe o traiectorie descendentă de peste un deceniu.

Deci, unde rămâne acest lucru industria alimentară și a băuturilor și vom vedea o revenire a investițiilor în inovare în viitor?

Care sunt implicațiile pe termen lung?

Cea mai mare îngrijorare cu privire la declinul inovației, în industria alimentară și a băuturilor, este potențialul eșec al producătorilor de a se echipa pentru viitor. Există, de asemenea, riscul foarte real ca încrederea consumatorilor în industrie să fie și mai erodata pe măsură ce prețurile continuă să crească, în timp ce calitatea rămâne neschimbată.

„Majoritatea creșterii vânzărilor de produse alimentare și băuturi în ultimele 18 luni a provenit din creșterea prețurilor, dar ce au primit consumatorii în schimbul acestor creșteri? Nu mult, uneori - în cazul contracției - considerabil mai puțin", spune Forsyth de la Mintel.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea prezenta oportunități pentru start-up-uri și întreprinderile mai mici.

„Apariția rapidă a inteligenței artificiale (AI) și a comerțului electronic ar putea juca un factor aici”, spune Forsyth. „Ambele reduc barierele de intrare pentru mărcile mai mici, direct către consumatori, care își pot construi capitalul de marcă și vânzările online, dezvoltă o înțelegere detaliată a consumatorului lor, înainte de a trece în retailul fizic, unde au șanse mai mari de succes.”

De fapt, apariția IA ar putea contribui la redresarea echilibrului de putere dintre organizațiile mai mici și mai mari și la consolidarea inovației.

„AI înseamnă că a fi mai mic este potențial un dezavantaj mai mic, deoarece algoritmii pot ajuta la creșterea inovației, la crearea de campanii de marketing, la dezvoltarea perspectivelor consumatorilor și la sprijinirea serviciilor pentru clienți”, adaugă Forsyth.

Iar experții din industrie par încrezători că investițiile în industria alimentară și a băuturilor se vor redresa.

Inovația se va redresa

„Cred că inovația va reveni”, spune Bobo. „Industria alimentară și a băuturilor a fost întotdeauna adaptabilă și, pe măsură ce cerințele consumatorilor continuă să evolueze - în special în ceea ce privește sănătatea, sustenabilitatea și confortul - companiile vor trebui să inoveze pentru a rămâne relevante. Pe măsură ce condițiile economice se îmbunătățesc și apar noi tehnologii, este probabil să vedem o renaștere a ideilor inovatoare.”

Dar ce se poate face pentru a ajuta industria să gestioneze inovația în fața provocărilor existente?

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2