Repere

282

Alertele potențiale de fraudă alimentară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cel mai recent raport privind posibilele fraude și alte neconformități ridicate de statele membre ale UE prezintă tratarea apei minerale, probleme de trasabilitate și probleme legate de uleiul de măsline, informează FoodSafetyNrews.

Numărul suspiciunilor de alimente și alte fraude discutate de țările europene a scăzut în mai. Cele 281 de alerte au scăzut de la 341 în aprilie, 345 în martie și 318 în februarie, dar sunt similare cu cele 277 din ianuarie.

Problemele identificate sunt potențiale fraude. Neconformitățile enumerate pot provoca investigații din partea autorităților din statele membre UE. Detaliile provin dintr-un raport lunar publicat de Comisia Europeană.

Datele includ subiecte suspectate de fraudă transfrontalieră partajate între membrii Rețelei de alertă și cooperare (ACN) și preluate din Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF), Rețeaua de asistență și cooperare administrativă (AAC) și Rețeaua de fraudă agroalimentară. (FFN).

Acesta acoperă alimente, hrana animalelor, materialele care vin în contact cu alimentele, bunăstarea animalelor de fermă, produsele de protecție a plantelor și produsele de medicină veterinară care ajung ca reziduuri și contaminanți în alimente și furaje.

Obiectivele sunt de a ajuta autoritățile naționale să instituie controale bazate pe riscuri pentru a combate practicile frauduloase și înșelătoare, de a ajuta sectorul alimentar cu evaluări ale vulnerabilității și de a identifica riscurile emergente.

În total, 89 de avizuri au menționat fructe și legume. Alimentele dietetice, suplimentele și alimentele fortificate s-au situat pe locul doi cu 44 de alerte, urmate de cereale și produse de panificație cu 24 de avertismente.

Majoritatea problemelor au fost descoperite prin inspecții la frontieră sau controale pe piață. Câteva s-au bazat pe informații ale avertizorilor sau au fost detectate din cauza toxiinfecțiilor alimentare. În total, 24 au fost găsite în urma plângerilor consumatorilor și 15 în urma verificărilor interne ale companiei.

În mai, zece alerte au implicat Statele Unite. Acestea au inclus sos de brânză și pudră de smântână de cafea care săriască controalele la frontieră, L-teanina în băuturile energizante, dioxid de titan în bomboane și ingrediente din suplimentele alimentare neautorizate în Europa.

Cazurile de falsificare a produselor care acoperă toate țările au inclus conținutul de zahăr din miere, carne separată mecanic în gustări cu carne și boabe Robusta în cafea Arabica.

Exemple în cadrul unui proces neaprobat au fost adăugarea de apă în vin, dezinfecția cu ultraviolete și filtrarea cu carbon activ în apă minerală naturală în Franța, oxidul de etilenă într-un amestec de condimente și pudră de chili și Sudan I în sos adjika.

Incidentele record de manipulare au inclus calitatea și etichetarea greșită a uleiului de măsline, absența caramelului în caramelele cu lapte și diverse mențiuni de sănătate.

Alte probleme enumerate au fost ingrediente improprii pentru consumul uman din măsline și ardei murați, furtul a 21 de tone de marfă, inclusiv șuncă, importul ilegal de cârnați din Serbia și ciocolată din Peru și certificarea falsificată de export de zmeură și afine.

Mai multe neconformități au menționat ingrediente neautorizate în UE și pesticide peste limitele maxime de reziduuri (LMR). Alte alerte s-au datorat problemelor de trasabilitate sau produse care lipsesc controalelor la frontieră. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2