Repere

153

Alimentele copiilor au nutrienții de care au nevoie?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Alimentația copilăriei este într-o situație delicată. Dar asta, din cauza alimentelor prost fabricate pentru copii sau un simptom al unei probleme mai mari? Și vor pune părinții vina pe producătorii de alimente, indiferent? Iată extrase dintr-un studiu publicat pe această temă de FoodNavigator.

În centrul atenției. Chiar așa?

Alimentația copilăriei este în centrul atenției, poveștile negative din mass-media exagerând frecvent pe cele pozitive. De exemplu, la începutul acestui an, a ieșit la iveală un alt scandal Nestlé pentru formule pentru copii, în timp ce preocupările cu privire la ultraprocesarea alimentelor pentru copii continuă să crească. Cu toate acestea, accentul se îndreaptă acum către conținutul nutrițional al alimentelor pentru copii, despre care criticii susțin că lipsește grav.

„Malnutriția este o problemă universală care împiedică dezvoltarea, cu consecințe devastatoare pentru națiuni întregi. Are un impact devastator asupra copiilor – tocește intelectul, reduce productivitatea și perpetuează sărăcia”, a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF. „UNICEF și Uniunea Europeană s-au angajat să intensifice și să susțină eforturile noastre de a ajunge la mai mulți copii.”

Cu toate acestea, UNICEF observă, de asemenea, că nutriția copiilor rămâne scăzută pe majoritatea agendelor naționale europene și are resurse insuficiente.

Un raport publicat de The Food Foundation din Marea Britanie a dezvăluit o scădere semnificativă a sănătății copiilor, afirmând că „copiii din Anglia sunt acum mai scunzi și sunt mai susceptibili de a avea obezitate și diabet de tip 2”. Acest lucru a condus la activiști, inclusiv celebrul chef Jamie Oliver, politician. Gordon Brown și profesorul de sănătate publică Michael Marmot s-au alăturat Fundației pentru Alimente pentru a cere noului guvern laburist al Marii Britanii să abordeze de urgență declinul sănătății copiilor.

Deci, de ce sănătatea copiilor din Europa este atât de precară? Și alimentele copiilor sunt lipsite de nutriție?

Sunt alimentele copiilor lipsite de nutriție?

În timp ce mulți consumatori s-ar putea grăbi să învinovățească producătorii pentru zgârcirea cu nutrienții, industria respinge vehement astfel de afirmații.

„Mâncarea pentru copii este foarte reglementată pentru a-i asigura siguranța și calitatea”, a declarat Tim Collins, directorul general al mărcii de produse alimentare pentru copii, Ella’s Kitchen, pentru FoodNavigator. „Siguranța celor mici este prioritatea noastră principală și ne luăm în serios responsabilitățile, stabilind linii directoare nutriționale stricte care depășesc cerințele industriei. Introducem doar noi produse alimentare care conțin cu 10% mai puțin zahăr decât media din gama noastră și au produse reformulate pentru a reduce grăsimile saturate și zahărul.”

Dar cred consumatorii afirmațiile producătorilor de alimente? Se pare că nu.

Un raport recent al EIT Food Consumer Observatory a constatat că mai puțin de jumătate (46%) dintre consumatorii întrebați au spus că au încredere în producătorii de alimente, în timp ce 27% nu au încredere în ei.

Această neîncredere afectează toate aspectele producției de alimente, inclusiv mențiunile de sănătate, 44% cred că alimentele pe care le consumă sunt sănătoase. Ca urmare, este mai puțin probabil ca consumatorii să creadă în mențiunile de sănătate și nutriționale de pe ambalajele alimentelor, iar acest lucru se extinde și la alimentele create special pentru copii.

Această lipsă de încredere este o preocupare pentru producătorii de alimente pentru copii.

„Preocuparea noastră este că, dacă părinții sunt împinși în afara culoarului copiilor, cei mici vor mânca gustări care nu sunt adecvate vârstei, nu sunt la fel de strict reglementate și conțin mult mai multe grăsimi, sare și zahăr. Produsele pentru copii trebuie să continue să ofere o alternativă mai sănătoasă”, adaugă Collins.

Există, de asemenea, problema capacității unui copil de a mânca alimente care nu sunt formulate special pentru vârsta lor, în special în ceea ce privește fermitatea și textura.

„Am făcut cercetări care au descoperit că 53% dintre părinți nu erau conștienți de importanța formării texturii”, a declarat Mandy Bobrowski, director de marketing la Organix, pentru FoodNavigator.

Deci, cum pot producătorii de alimente să încurajeze părinții și îngrijitorii să continue să cumpere alimente concepute pentru copii?

Încurajarea părinților să cumpere alimente formulate pentru copii

Abordarea preocupării primare a părinților și a îngrijitorilor este cea mai bună modalitate de a-i încuraja să cumpere, sunt de acord experții.

În acest caz, promovarea mențiunilor de sănătate verificate și sublinierea reglementărilor aplicate industriei ar ajuta.

„Industria trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de produse gustoase, care să ofere un raport calitate-preț și să ofere rezultate bune pentru sănătate”, spune Collins de la Ella’s Kitchen.

De ce copiii din Europa sunt subnutriți?

Înțelegerea faptului că alimentele formulate special pentru copii nu sunt cauza scăderii nutriției copiilor, duce la concluzia că copiii nu primesc nutrienții corecti din celelalte alimente pe care le consumă ca parte a dietei lor.

Mai mult, sunt mulți copii care nu consumă niciun aliment formulat special pentru copii, făcând și mai important consumul de nutrienți necesari sub formă de fructe, legume, pește, carne etc.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 78,8% dintre copii iau micul dejun, considerat adesea cea mai importantă masă a zilei. În plus, doar 42,5% consumă fructe proaspete în fiecare zi și 22,6% consumă legume proaspete.

„Este nevoie urgent de acțiuni pentru promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor din toate țările Regiunii Europene, mai ales în mod special pentru a crește consumul zilnic de fructe și legume proaspete”, a spus un purtător de cuvânt al OMS.

Ce se poate face pentru a stimula alimentația copilăriei?

Ca răspuns la nivelurile în scădere ale nutriției copiilor, OMS a stabilit un plan de acțiune pentru țările din Europa și din lume.

Reglementați comercializarea alimentelor și băuturilor nesănătoase către copii.

Implementați regulile de etichetare recomandate de OMS pentru producătorii de nutriție.

Stimulați reformularea alimentelor bogate în zahăr, grăsimi și sare.

Introduceți stimulente fiscale, cum ar fi implementarea unei taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr.

Facilitarea accesului la alimente sănătoase și hrănitoare în școli, alte instituții publice – prin implementarea politicilor publice de achiziții și servicii de alimente sănătoase – și în comunitățile nedeservite.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2