Tehnologii

144

Ar putea noua tehnologie de microîncapsulare să revoluționeze fortificarea băuturilor cu vitamina D?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Britvic și Yili se numără printre companiile care lucrează cu noua tehnologie de microîncapsulare pe bază de plante, care ar putea perturba modul în care băuturile, lactatele și alte alimente și băuturi abordează misiunea importantă de fortificare cu vitamine, informează BeverageDaily.

O provocare rămasă

În timp ce fortificarea cu vitamina D există de zeci de ani, protejarea acelor vitamine pe perioade lungi de timp în bunurile ambalate a rămas o provocare.

Luând o frunză din carte din sistemele de livrare a medicamentelor și a suplimentelor, Xampla crede că tehnologia de microîncapsulare poate depăși problemele.

Cu giganți precum Yili și Britvic deja la bord, Xampla a deschis acum disponibilitatea tehnologiei pentru mărcile FMCG și partenerii de aprovizionare din Marea Britanie, cu un parteneriat de distribuție cu furnizorul de produse alimentare Lehmann Ingredients, a anunțat săptămâna aceasta.

Protejarea vitaminelor

Xampla a fost fondată în 2018 ca un spin-out de la Universitatea din Cambridge, urmărind să dezvolte și să comercializeze noua sa tehnologie.

Misiunea sa principală a fost înrădăcinată în ambalaje: crearea și comercializarea de materiale alternative la plasticul produs din materii prime naturale, durabile, care se biodegradează complet atât în ​​mediul marin, cât și în cel din sol.

Dar s-a găsit și o oportunitate de a îmbunătăți tehnologia de microîncapsulare. În 2022, a obținut o finanțare de 1 milion de lire sterline de la agenția de inovare a guvernului britanic, Innovate UK, pentru a-și extinde capsula microscopică digerabilă creată din proteine ​​vegetale.

Acest material de microîncapsulare folosește proteine ​​de mazăre pentru a face capsule microscopice care protejează vitaminele din lichid.

Aceste capsule sunt insolubile – adică rămân intacte în băuturi sau lactate – dar sunt digerabile. Aceasta înseamnă că nutrienții sunt eliberați în intestinul superior pentru o absorbție și un impact optime.

De ce să îmbunătățim fortificarea cu vitamina D?

O serie de produse – inclusiv băuturi, iaurturi și cereale pentru micul dejun – sunt deja îmbogățite cu vitamina D. Și există multe dintre acestea pe piață – fortificarea cu vitamina D are loc de aproape un secol. Deci, ce avantaje aduce noua tehnologie de microîncapsulare?

„Procesele tradiționale de fortificare se confruntă cu provocări semnificative, deoarece vitaminele și substanțele nutritive adăugate la alimente și băuturi sunt vulnerabile la degradarea în timp odată cu expunerea la lumina UV, dezechilibrul pH-ului și pasteurizarea”, ne-a declarat Stanley Mitchell, șeful Business Development la Xampla.

„Cu aceste provocări de stabilitate, mărcile de alimente și băuturi pot fie să evite afirmațiile bazate pe nutrienții adăugați, fie să opteze pentru excesul de ingrediente active, care este atât costisitor, cât și risipitor.”

Tehnologia Xampla cuprinde ingrediente nutritive active într-o capsulă stabilă, digerabilă, făcută din proteine ​​vegetale.

„Dincolo de transport și depozitare, această inovație „micropachetează” nutrienții, permițându-le să supraviețuiască digestiei în stomac și să fie eliberate în intestinul subțire”, a explicat Mitchell. „Acest proces optimizează beneficiile pentru sănătate prin furnizarea de nutrienți intacți și cu eficacitate deplină consumatorilor.”

Fortificarea cu vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila care se obtine din expunerea la soare si suplimente. Se găsește într-un număr foarte limitat de alimente - cum ar fi peștele gras - dar din anii 1930 a fost adăugat la produse precum cerealele fortificate pentru micul dejun și iaurtul.

În ciuda asocierii vitaminei D cu sucul de portocale, această vitamină este furnizată prin fortificare, mai degrabă decât ca sursă naturală. Între timp, aproape toată cantitatea de lapte din SUA este îmbogățită cu aproximativ 3 mcg de vitamina D pe cană, iar multe alternative pe bază de plante sunt întărite în mod similar pentru a oferi beneficii nutriționale comparabile.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul – protejându-l de osteoporoză – și ajută la funcționarea mușchilor, a nervilor și a sistemului imunitar.

Dar, în produsele fortificate, nutrienții esențiali se degradează în timp odată cu impactul luminii UV, al pH-ului scăzut și al temperaturilor ridicate. Pentru a compensa acest lucru, multe mărci optează pentru excesul (excesul) de nutrienți pentru a menține afirmațiile privind beneficiile pentru sănătate – ceea ce implică costuri suplimentare.

Tehnologia de microîncapsulare de la Xampla elimină necesitatea supraîncărcării prin „îmbunătățirea semnificativă a stabilității și protejarea ingredientelor active de factorii externi”. Aceasta îmbunătățește și durata de valabilitate.

Tehnologia în spațiul comercial

Marea pauză a Xampla pentru tehnologie a venit în 2022, când, susținută de grantul guvernului britanic, a s-a asociat cu gigantul britanic de băuturi răcoritoare Britvic pentru a testa tehnologia în băuturi (a fost un parteneriat oportun:

fortificarea cu vitamine – și protecția – a fost o parte cheie). a cercetării pentru Britvic: o companie care și-a început viața în 1845 ca The British Vitamin Product Company).

„Fiind primul nostru parteneriat pentru microîncapsularea vitaminei D, ei ne-au ajutat să ne optimizăm tehnologia pentru a oferi o încapsulare de înaltă performanță a vitaminei D în băuturi”, a explicat Mitchell.

„Această tehnologie poate fi utilizată în multe vitamine și nutrienți diferite, iar noi acum lucrează cu alte mărci de alimente și băuturi interesate să-și îmbunătățească produsele în moduri similare.”

O oportunitate

Alt factor care a devenit clar prin parteneriatul Britvic a fost oportunitatea pentru tehnologia cu sticle transparente. Sticlele transparente sunt în general preferate de consumatori, cărora le place să poată vedea băutura din interior atunci când își fac achizițiile (cercetarea lui Britvic sugerează, de asemenea, că oamenii sunt cu 40% mai probabil să recicleze sticlele transparente față de cele colorate).

Dar sticlele transparente oferă în mod normal un dezavantaj pentru vitamina D, deoarece lasă să intre mai multe razele UV și, astfel, pierd protecția necesară. Tehnologia de microîncapsulare, totuși, poate proteja vitaminele în această situație.

Și un alt parteneriat cheie a fost lansat chiar luna trecută: tehnologia va fi pilotată de gigantul producției de lactate Yili. Acest parteneriat va începe prin testarea și validarea tehnologiei într-o gamă de produse lactate prin intermediul Centrului de inovare Yili Europa – parteneriatul marcând un „pas esențial” în scalarea tehnologiei de la dovada conceptului la producția la scară completă.

Aici, este un set unic de provocări pentru produsele lactate care sunt abordate - cum ar fi produsele lactate tratate termic și sensibile.

„Colaborăm cu Yili pentru a furniza vitamine și nutrienți fortificați într-o nouă gamă de produse”, a spus Mitchell. „Compania este foarte activă în toate categoriile de lactate, inclusiv lapte lichid, lapte praf pentru sugari și adulți, iaurt, înghețată, brânză. , și multe altele.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2