TehnologiiȘtiri

219

Atenție la fraudele alimentare cu ulei de gătit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cazurile de falsificare a alimentelor ar putea crește pe măsură ce companiile caută alternative la acele produse alimentare, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, afectate de conflictul din Ucraina, a fost avertizat.

Uleiul de floarea soarelui, primul pe listă

Potrivit specialistilor citati de FoodNavigator, cele mai mari preocupări se referă la disponibilitatea uleiului de floarea soarelui și a ingredientelor derivate.

Există, de asemenea, preocupări legate de uleiul de rapiță, peștele alb, uleiurile de plante, materiile prime de ambalare și impactul mai larg asupra piețelor globale de cereale. Impactul asupra îngrășămintelor poate prezenta provocări mai mari pentru producătorii agricoli din Regatul Unit.

Ucraina este al patrulea mare producător și exportator de produse agricole din lume. Invazia Rusiei asupra vecinului său a perturbat semnificativ producția agricolă ucraineană. Stocurile de ulei de floarea soarelui – un export cheie ucrainean și rusesc – sunt extrem de scurte, a avertizat Kate Halliwell de la FDF.

Ea a spus într-un eveniment webinar găzduit de Institutul Internațional de Științe ale Vieții (ILSI) Europa că FDF vede companii deja „fără provizii” de ulei de floarea soarelui și ingrediente derivate, cum ar fi emulgatorii.

În plus, cele mai recente cifre ale pieței de produse alimentare de la Kantar din Marea Britanie arată dovezi ale unor stocuri pe măsură ce consumatorii se pregătesc pentru o disponibilitate limitată, împreună cu prețuri mai mari.

Consumer Insight: Multe falsuri în supermarket-uri

„Săptămâna trecută, mai multe supermarketuri au introdus restricții privind achiziționarea de ulei de gătit, deoarece consumatorii îngrijorați și-au umplut dulapurile”, a declarat Fraser McKevitt, șeful departamentului Retail și Consumer Insight Fraser.

„Combinația dintre creșterea prețurilor și creșterea cererii a făcut ca piața uleiului de gătit să crească cu 17% în aprilie. Uleiul de floarea soarelui, cea mai populară alegere din Marea Britanie pentru prăjit, și uleiul vegetal au crescut și mai repede, cu 27% și, respectiv, 40%.

Marea Britanie, împreună cu alte guverne din Europa, a început, de asemenea, să permită producătorilor să folosească ulei de rapiță în rețete fără a fi nevoie de modificări ale etichetei.

Autoritățile britanice au susținut până acum o relaxare similară a regulilor privind utilizarea înlocuirii uleiului de palmier din cauza preocupărilor legate de sănătate și durabilitate. Cu toate acestea, Halliwell a dezvăluit că FDF anticipează adăugarea altor uleiuri „în următoarea săptămână sau două” pentru a extinde această derogare la alte ingrediente.

Preocupări nutriționale

Dar diferitele surse pot să nu taie muștarul în ceea ce privește compoziția nutrițională. Diferitele uleiuri pot avea o compoziție diferită de acizi grași, de exemplu.

„Acum, că ne putem confrunta cu o schimbare în aprovizionarea materialelor, va fi o provocare să identificăm ce alte surse ar putea furniza nutrienți similari”, a menționat profesorul Hans Verhagen, expert în siguranță alimentară și nutriție de la Universitatea din Nijmegen.

Falsificarea alimentelor riscă răspândit

De asemenea, situația amenință să crească cazurile de falsificare a alimentelor. EFSA a estimat că incidentele de fraudă alimentară au crescut cu 30% în timpul COVID, a observat dr. Bert Popping, director general al companiei de consultanță alimentară strategică FOCOS. Lucrurile s-ar putea înrăutăți în criza actuală, a avertizat el.

„Este foarte probabil să crească acum odată cu situația accentuată în care avem lipsuri suplimentare de îngrășăminte. COVID a adus perturbări în schimbarea aprovizionării. Acum există lacune în lanțul de aprovizionare pentru că avem creșteri de preț; avem lipsă de grâu din Ucraina; avem lipsă de ulei de floarea soarelui și nu toate acestea pot fi ușor compensate.”

În trecut, s-a descoperit că uleiul de floarea soarelui a fost alterat cu uleiuri comestibile și necomestibile. Unii dintre adulteranții obișnuiți sunt uleiul de ricin și uleiul de parafină. Deși sunt disponibile metode simple pentru a detecta falsificarea, adesea fraudatorii sunt cu un pas înaintea testatorilor.

„Industria alimentară este bine sfătuită să-și revizuiască evaluarea vulnerabilității în lumina crizei actuale”, a spus Popping. „Trebuie să fim conștienți de faptul că escrocii sunt extrem de inovatori.

Trebuie să fim atenți pentru că riscul este sporit, deoarece avem lipsă de uleiuri de floarea-soarelui și prețurile merg pe acoperiș. Acesta este momentul în care fraudatorii intervin. Noi Sunteți conștienți de riscul cu turnația și parafina, dar trebuie să căutați altele noi.”

Preocupări cu privire la alergeni

Cazurile de fraudă alimentară pot duce, de asemenea, la o creștere crescută a alergenității dacă, de exemplu, un ulei este alterat cu un ulei de arahide mai ieftin.

Popping a subliniat că companiile își revizuiesc evaluările vulnerabilității alimentare. „Dacă ai un furnizor nou, practic trebuie să treci prin procesul de audit.

Trebuie să vă asigurați că furnizorul are un istoric de furnizare de alimente și alimente sigure conform specificațiilor; trebuie totuși să faceți verificări la fața locului, poate mai des acum decât înainte, așa că există contramăsuri pe care le puteți pune în aplicare pentru a vă proteja afacerea de producție de alimente de a fi în prima pagină a titlurilor din toate motivele greșite.”

Chris Elliott, director al Institutului pentru Siguranța Alimentară Globală, care nu a participat la webinar, a declarat pentru FoodNavigator: „Cunosc multe companii alimentare care se luptă să reformuleze produsele alimentare din cauza lipsei diferitelor forme de uleiuri (de floarea soarelui, rapiță și ulei de măsline și nu nu elipsa de ulei de palmier este prea departe).

Potențialele încălcări ale legilor de etichetare sunt destul de mari, potențialele probleme cu alergenii alimentari sunt, de asemenea, îngrijorătoare.

Toate companiile care reformulează în prezent trebuie să păstreze siguranța alimentară în primul rând și în centrul gândirii lor, deoarece potențialul pentru consecințe nedorite este foarte mare.

De asemenea, sunt îngrijorat de unghiul fraudei în care companiile cumpără poate produse care au fost fie falsificate, fie înlocuite cu alte forme de petrol. Riscurile aici sunt chiar mai mari decât cele pe care le-am subliniat mai sus.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2