Concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine ?si specialitati de panificatie vor fi prezentate astazi, de catre ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, ?si viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale. Potrivit preordm;edintelui Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie ?si Produse Fainoase ROMPAN , Aurel Popescu, reducerea TVA la paine de la 24% la 9% a majorat productia fiscalizata in industria de morarit ?si panificatie la 225.000 tone in 10 luni, iar evaziunea fiscala din domeniu s-a diminuat cu 20 de procente, potrivit Bursa. Preordm;edintele ROMPAN a afirmat recent, pentru sursele de presa, ca piata de morarit ?si panificatie ?si-a revenit pe parcursul ultimului an, dupa un 2012 plin de falimente ?si societati in insolventa, iar evaziunea fiscala s-a diminuat pana la un nivel de 40 - 45%, fata de 70% cat se inregistra inainte de reducerea TVA, respectiv la 1 septembrie 2013. Bursa Amintim ca in aceasta perioada se asteapta o decizie privind reducerea nivelului de TVA si la alte produse alimentare, mai ales ca sunt asteptate si informatii referitoare la pozitia FMI pe aceasta tema. Categoriile vizate pentru diminuarea acestei taxe sunt laptele si produsele lactate, carnea, legumele si fructele si produsele eco-bio dar, mai mult ca sigur, guvernul va decide doar pentru o categorie de produse.