Agerpres Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio-Romania propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata TVA denumita sugestiv verde pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului. Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului TVA Verde in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu. Acesta a subliniat ca sustine introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, in conditiile in care saptamana trecuta patronatele din industria carnii au demarat o ampla campanie in acest sens, insa nu poate agrea o astfel de masura si in cazul mezelurilor, care au un continut ridicat de chimicale. Sunt de acord si sustinem ca asociatie reducerea TVA la carne la 5% si chiar zero, daca este obtinuta in sistem ecologic, insa pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adaugata direct proportionala cu continutul de chimicale folosit pentru obtinerea lor si chiar mentinerea cotei de 24% daca mezelurile continua sa fie obtinute dupa retetele actuale, a precizat Cioceanu.