Recent, nutritioniordm;tii bulgari au anuntat ca ar putea interzice prin lege margarina, din cauza acizilor gra?si trans pe care ii contine. Vestea i-a pus pe ganduri pe specialiordm;tii romani care sustin ca in spatele masurii ar putea exista ?si anumite interese comerciale. Nu exista studii concrete care sa demonstreze ca acizii gra?si trans chiar cauzeaza anumite boli. Este strict o presupunere biochimica. Eu sunt, in general, pentru scaderea aportului de lipide pentru ca activitatea fizica a omului a scazut, a devenit sedentar. Din punctul meu de vedere, 30 de grame de margarina fac tot atat de rau ca 30 de grame de unt, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Constantin Ionescu-Targoviordm;te, medic nutritionist. La randul sau, Sorin Mierlea, preordm;edintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor ANPC e de parere ca intr-un stat european interzicerea unui anumit produs nu este ceva firesc. Este important insa ca produsele sa fie prezentate la adevarata lor valoare, iar consumatorul sa nu fie mintit. Personal, nu cred ca se va putea interzice comercializarea margarinei, a explicat Mierlea pentru adevarul.ro. Consumatorul trebuie sa inteleaga ca orice substanta, consumata in cantitate foarte mare, poate deveni otrava, a completat ordm;eful ANPC. In Romania, cantitatea medie de margarina consumata intr-un an este de aproximativ un kilogram per capita, sub nivelul european ?si departe de cel din tarile nordice. Piata de profil, ca ?si cea a untului sau a multor altor categorii alimentare, i?si continua tendinta de contractie din ultimii ani, dar acest fenomen a dat semne de ameliorare pe parcursul anului 2012. Mai multe, peadev.ro/n1794u