Carnea de curcan este percepută ca o opțiune sănătoasă datorită conținutului redus de grăsimi și aportului ridicat de proteine. Conform datelor INS, consumul mediu anual per capita de carne de curcan în România a ajuns la 6 kg în 2024, în creștere cu 8% față de anul precedent.
Producția internă de carne de curcan este încă modestă, acoperind aproximativ 60% din necesar, restul fiind completat prin importuri din Ungaria și Polonia. Valoarea importurilor de carne de curcan a depășit 40 milioane euro în 2024.
Pe piața românească, segmentul premium (curcan bio, produse procesate cu etichetă curată) câștigă tot mai mult teren, în special în marile orașe. În același timp, restaurantele și lanțurile HoReCa promovează meniuri bazate pe carne de curcan.
Pentru fermieri, extinderea producției de curcan reprezintă o oportunitate de diversificare, iar accesarea fondurilor europene pentru ferme specializate poate susține dezvoltarea acestui sector de nișă.
(Foto: Freepik)