Cat au mancat si cat au baut romanii de sarbatori Primele date estimative arata ca au fost vanduti aproximativ 7,3 milioane de cozonaci, au fost sacrificati circa 1,5 milioane de porci taiati, s-au consumat peste 150 de milioane de oua si 50 de milioane de litri de vin.In timp ce la cozonaci procesatorii spun ca in aceasta perioada vanzarile au fost cu 3-4% mai mari ca anul trecut, la restul alimentelor reprezentantii din domeniu estimeaza o scadere cu 5-8 la suta comparativ cu anul trecut. Motivul: scaderea puterii de cumparare. Bugetul de cumparaturi pentru Craciun si Revelion, in acest an, pentru mancare si bautura, a fost calculat la 600 de lei, in creordm;tere cu 100 de lei fata de cel din anul precedent, potrivit unui sondaj realizat de Mednet Marketing Research Center. Aurel Popescu, preordm;edinte , estimea pentru cotidianul Gandul ca, de Sarbatori, cererea de cozonaci a fost in creordm;tere fata de aceeasi perioada din anul trecut. Estimez ca au fost vanduti 7,2 milioane-7,3 milioane de cozonaci, mai mult decat anul trecut cu 3-4 %. El a spus ca vanzarile de cozonaci au crescut, comparativ cu cele de la Paordm;te si comparativ cu sarbatorile de iarna de anul trecut. In fiecare an, in decembrie, in Romania se taie peste 1,5 milioane de porci, peste trei sferturi din acestea fiind sacrificati in gospodariile populatiei, potrivit datelor INSSE. Sorin Minea, preordm;edinte Romalimenta, a declarat ca in ce priveordm;te taierile de porci in unitatile specializate, in decembrie 2014, lucrurile au stat mai bine ca anul trecut, dar anul trecut a fost unul prost. La randul sau, Dragoordm; Frumosu, preordm;edinte FSLI, a estimat ca, in decembrie, vanzarile de produse alimentare de baza - intre care carne, produse lactacte - au inregistrat o scadere fata de acelasi interval de anul trecut din cauza scaderii puterii de cumparare. Nu am o situatie clara inca, dar cred ca in decembrie anul acesta fata de octombrie, noiembrie, a fost o creordm;tere cu 10% a vanzarilor la principalele produse alimentare. Fata de decembrie 2013, in decembrie 2014 a fost o scadere a vanzarilor, in medie, la produsele alimentare, cu 5-8%, pe fondul scaderii puterii de cumparare. El s-a aratat revoltat de preturile practicate de unii comercianti, dand exemplul produselor din carne de porc. Nu este posibil ca un kilogram de jumari sa ajunga sa coste 50-60 de lei, iar cel de ordm;orici 80 lei. Aceordm;tia nu se mai numesc comercianti, ci biordm;nitari sau ordm;menari. Este specula. Aici este vorba despre comercianti, nu de producatori, pentru ca nu producatorii fac asta. In decembrie anul trecut, in Romania au fost sacrificati 1.543.000 de porci, reprezentand 28% din totalul porcinelor sacrificate in intreg anul, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica INSSE . ordf;i consumul de vin creordm;te cu ocazia sarbatorilor de iarna a crescut cu 50% fata de o luna obiordm;nuita, potrivit datelor de la Patronatul Vinului. Consumul de vin a fost estimat la 50 de milioane de litri in luna decembrie. Consumul anual de vin in Romania este de 24 de litri pe cap de locuitor, fata de 58 de litri pe cap de locuitor in Franta, spare exemplu. Decembrie a fost una dintre cele mai bune luni dintr-un an pentru marii retaileri. In decembrie se realizeaza aproximativ 12% din totalul vanzarilor din an. La Cora au crescut vanzarile in decembrie 2013 fata de decembrie 2012 cu 5%. Una dintre explicatii este deschiderea a doua noi magazine in 2013, a declarat Ana Maria Florea, PR Cora Romania. Florea spune ca in perioada sarbatorilor de iarna s-au inregistrat vanzari in creordm;tere la produse alimentare, cu varfuri la carne de porc, dulciuri si bauturi.