TehnologiiȘtiri

286

Cei care consumă pește de apă dulce riscă niveluri alarmante de contaminare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oamenii de știință au avertizat că până și consumul unei singure porții de pește de apă dulce pe an ar putea expune oamenii la niveluri de „substanțe chimice pentru totdeauna” care pot fi dăunătoare sănătății, se afirmă într-un studiu citat de FoodNavigator.

Acizi peste acizi

PFAS reprezintă un grup de peste 4.700 de substanțe chimice artificiale (OECD, 2018), dintre care cele mai cunoscute două sunt acidul perfluorooctanoic (PFOA) și acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS).

Moleculele PFAS sunt formate dintr-un lanț de atomi de carbon și fluor legați. Puterea legăturii carbon-fluor înseamnă că aceste substanțe chimice în esență nu se degradează în mediu, dându-le denumirea de „substanțe chimice pentru totdeauna”.

Substanța chimică găsită pentru totdeauna la cele mai mari concentrații în peștii de apă dulce a fost PFOS, fost un ingredient în Scotchgard de la 3M, în medie aproximativ trei din patru din totalul detectărilor de PFAS, potrivit unei noi cercetări din SUA.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință din Environmental Working Group a descoperit că consumul unui pește de apă dulce într-un an echivalează cu ingerarea de apă cu PFOS la 48 de părți per trilion, sau ppt, timp de o lună.

EWG a constatat că cantitățile medii de PFAS din peștii de apă dulce au fost uimitoare de 280 de ori mai mari decât substanțele chimice detectate pentru totdeauna în unii pești capturați și vânduți comercial. Datele de testare, de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente, au arătat că consumul unei singure mese de pește de apă dulce ar putea duce la o expunere similară la PFAS cu cea a ingerării de pește cumpărat din magazin în fiecare zi, timp de un an.

„Oamenii care consumă pește de apă dulce, în special cei care prind și mănâncă pește în mod regulat, sunt expuși riscului de a avea niveluri alarmante de PFAS în corpul lor”, a spus David Andrews, Ph.D., om de știință principal al EWG și unul dintre autorii principali ai studiului.

„În copilărie, am mers la pescuit în fiecare săptămână și am mâncat peștii ăia. Dar acum, când văd pești, tot ce mă gândesc este contaminarea cu PFAS.”

„Aceste rezultate ale testelor îți taie respirația”, a spus Scott Faber, vicepreședinte senior al EWG pentru afaceri guvernamentale. „A mânca un bas este echivalent cu a bea apă contaminată cu PFOS timp de o lună.”

Metodele de eliminare a PFAS pot duce la o poluare mai mare

Cercetătorii au analizat datele din peste 500 de mostre de file de pește colectate în SUA din 2013 până în 2015 în cadrul programelor de monitorizare ale EPA, National Rivers and Streams Assessment și Great Lakes Human Health Fish Filet Tissue Study. Nivelul mediu al PFAS total în fileurile de pește a fost de 9.500 de nanograme pe kilogram, cu un nivel mediu de 11.800 de nanograme pe kilogram în Marile Lacuri.

„Măsura în care PFAS a contaminat pește este uluitoare”, a subliniat Nadia Barbo, studentă la Universitatea Duke și cercetător principal al acestui proiect.

Cercetătorii au legat poluarea cu PFAS de nedreptatea mediului, observând că peștii de apă dulce sunt o sursă importantă de proteine pentru mulți oameni, iar contaminarea cu PFAS îi amenință pe cei care nu își permit să cumpere fructe de mare din comerț. Comunitățile care depind de pescuit pentru întreținere și pentru practicile culturale tradiționale sunt „vătămate excesiv”, au susținut aceștia.

„Identificarea surselor de expunere la PFAS este o prioritate urgentă de sănătate publică”, a argumentat Tasha Stoiber, Ph.D., om de știință principal al EWG și un alt coautor.

„PFAS nu dispar atunci când produsele sunt aruncate sau spălate. Cercetările noastre arată că cele mai comune metode de eliminare pot duce la o poluare suplimentară a mediului”, a avertizat ea.

Pentru a combate acest lucru, EWG ar dori să vadă încetarea deversărilor industriale de PFAS, subliniind faptul că aceste substanțe chimice provin din „zeci de mii” de unități de producție, gropi de gunoi municipale și stații de tratare a apelor uzate, aeroporturi și locuri în care spume de stingere a incendiilor conțin PFAS. fost folosit.

Această contaminare a apei a răspândit PFAS în sol, culturi și animale sălbatice, inclusiv pești. „De zeci de ani, poluatorii au aruncat în râurile, pâraiele, lacurile și golfurile noastre cu impunitate câte PFAS și-au dorit. Trebuie să închidem robinetul de poluare cu PFAS de la deversările industriale, care afectează din ce în ce mai mulți americani în fiecare zi”, a spus Faber de la EWG.

Gamă largă de riscuri pentru sănătate

Oamenii sunt expuși la PFAS prin apă potabilă, alimente și ambalaje contaminate. Potrivit unui briefing din 2019 al Agenției Europene de Mediu privind riscurile chimice emergente din regiune, poluarea cu PFAS este „răspândită în Europa”.

PFAS se acumulează în corpul nostru și nu se descompune niciodată în mediu. Un număr tot mai mare de dovezi științifice indică potențiale efecte negative asupra sănătății asociate cu expunerea la PFAS, inclusiv leziuni hepatice, boli tiroidiene, colesterol ridicat, obezitate, supresie hormonală și risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Dozele foarte mici de PFAS în apa potabilă au fost legate de suprimarea sistemului imunitar, inclusiv de reducerea eficacității vaccinului, iar PFAS a fost, de asemenea, legat de probleme de reproducere și dezvoltare.

(Sursa: ​ ‘Locally caught freshwater fish across the United States are likely a significant source of exposure to PFOS and other perfluorinated compounds’ ​Environmental Research​ DOI: 10.1016/j.envres.2022.115165)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2