Piață

170

Concurență acerbă pe piața vinurilor spumante din Europa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prosecco (43%), șampania (15%) și cava (10%) dețin cea mai mare parte a exporturilor. În 2023, în întreaga lume au fost exportate de două ori mai multe sticle de prosecco - 650 de milioane - decât sticle de șampanie - 300 de milioane. Dar concurența de pe piața vinurilor spumante se ascute, mai ales că vin sărbătorile de iarnă, după cum notează Euractiv.

Noi competitori

Schimbarea obiceiurilor consumatorilor și schimbările climatice deschid calea pentru noi producători de vin spumant, precum Marea Britanie și Suedia, să provoace hegemonia jucătorilor tradiționali și să obțină o cotă de piață, spun experții.

Recentul „Prosecco și nebunia Spritz” a perturbat obiceiurile consacrate de consum de vin. „Acest „efect Prosecco” a accelerat consumul de vinuri spumante în Europa”, a declarat pentru Euractiv Edouard Cassanet, purtător de cuvânt al Federației Naționale a Producătorilor și Elaboratorilor de Crémant din Franța.

Vinurile spumante precum Cava spaniol și Crémant de Loire francez au beneficiat și ele de această creștere a cererii. Acesta din urmă a înregistrat o creștere fără precedent de 5,7% față de 2022, cu 108 milioane de sticle produse în 2023.

„Este un vin care răspunde la noile modele de consum; este accesibil și mai puțin alcoolic decât vinurile spumante tradiționale”, a adăugat Cassanet.

Accesibilitatea este esențială pe fondul inflației ridicate. De exemplu, în timp ce vinul spumant tradițional, cum ar fi șampania, costă între 25 și 50 de euro în Franța, o sticlă de Crémant costă mai puțin de 20 de euro. Același lucru este valabil și pentru Prosecco sau Cava.

Nu doar vânzările tradiționale de vin spumant au scăzut, dar și consumul general de vin în Europa scade. Între 2010 și 2020, consumul de vin a scăzut cu 24%, Comisia Europeană așteptând o scădere suplimentară anuală de 0,2% din 2020 până în 2031. În schimb, vânzările de vinuri spumante noi sunt în plină expansiune.

O piață plină de bule

În Spania, Cava a stabilit un nou record în 2023 cu 252 de milioane de sticle produse, o creștere de 3,9% față de 2022 și o creștere a valorii cu 10,6%, potrivit site-ului oficial spaniol de vinuri.

În mod similar, în Italia, bulele și vinurile albe reprezintă acum mai mult de un sfert din totalul exporturilor de vin în valoare (885,1 milioane EUR anual), cu o creștere de 9,1% în primele cinci luni ale anului 2024 față de 2023, potrivit datelor presei de specialitate. .

Potrivit datelor Eurostat, din 2017 până în 2021, exporturile extraeuropene de vin spumant au crescut în medie cu 7% anual. Piețele de top sunt Statele Unite ale Americii (31%) și Regatul Unit (28%).

În 2021, exporturile au ajuns la 636 de milioane de litri, o creștere de 29% după o scădere de 6% în 2020 din cauza COVID-19. Prosecco (43%), Champagne (15%) și Cava (10%) reprezintă cea mai mare parte a exporturilor.

Noi veniți în podgorie

Cererea în creștere pentru vin spumant și schimbările climatice atrag noi concurenți din nordul Europei. „Strugurii pentru vinurile spumante sunt de obicei recoltați mai devreme” în comparație cu vinul plat, „înainte de a se coace complet, pentru a menține aciditatea”, a explicat Jean-Marc Touzard, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare Agricolă din Franța (INRAE), Euractiv.

Acest lucru, combinat cu încălzirea climei din Europa, face ca producția de vin spumant să fie mai fezabilă în regiunile mai reci.

De asemenea, soiurile specifice de struguri pot ajuta. De exemplu, Solaris, un soi de struguri dezvoltat în Germania în 1975, se adaptează bine la climatele mai reci.

În Suedia, podgoria Särtshöga produce în prezent 5.000 de sticle cu Solaris și intenționează să ajungă la 10.000 până în 2026.

Țara scandinavă, pasionată de bule, a semnat recent un contract cu podgoriile engleze pentru a-și importa vinul spumant pentru a satisface cererea internă și a-și diversifica gama.

În Marea Britanie, majoritatea podgoriilor produc deja vin efervescent. Acesta este cazul Chapel Down din Kent, cel mai mare producător de vin din țară, care își propune să-și dubleze vânzările între 2021 și 2026.

„În nordul Europei, consumul de vin spumant este deja bine stabilit, iar noul climat deschide noi perspective pentru producători”, a menționat Touzard, care efectuează studii privind perspectivele pentru 2050-2070. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2