TehnologiiȘtiri

168

Consumatorii europeni vor etichetarea obligatorie a OMG din alimente, procesatorii se opun

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum notează Euractiv, majoritatea consumatorilor europeni doresc etichetarea obligatorie a produselor alimentare care conțin culturi modificate genetic, potrivit unui raport recent al Ipsos, dar jucătorii din industrie insistă că acest lucru este imposibil de implementat.

”Verzii” iau din nou atitudine

Raportul, comandat de grupul Verzilor / ALE din Parlamentul European și realizat de organizația de votare Ipsos, a analizat mii de consumatori din toate cele 27 de state membre în perioada februarie-martie a acestui an, în încercarea de a-și măsura înțelegerea și atitudinile față de genetic culturi modificate (modificate genetic).

Studiul a constatat că, dintre cei care au auzit de această tehnologie, 86% dintre oameni doresc ca alimentele care conțin OMG-uri să fie etichetate corespunzător, în timp ce 68% dintre respondenții care au auzit de noi tehnici genomice ar dori, de asemenea, ca acestea să fie etichetate clar.

În timp ce 78% dintre cei chestionați au auzit de culturile modificate genetic, doar 40% în medie în toate statele membre ale UE au raportat cunoștințe anterioare despre culturile modificate genetic.

O parte din OMG-uri sunt reglementate

În stadiul actual, legislația UE prevede că alimentele modificate genetic trebuie să fie etichetate în mod clar, precizând că, în cazul produselor alimentare / furajere GM preambalate, lista ingredientelor trebuie să indice „modificate genetic” sau „produse din modificate genetic a organismului”, în timp ce produsele neambalate necesită o notificare în apropiere.

Cu toate acestea, produsele de la animale hrănite cu culturi modificate genetic sunt scutite de la etichetarea OMG.

Raportul vine pe fondul unei dezbateri aprinse cu privire la viitorul tehnologiei după ce o hotărâre din 2018 a Curții de Justiție a Europei a constatat că culturile GE intră, în principiu, în directiva UE a OMG-urilor.

Cu toate acestea, rezultatul acestei hotărâri a fost de atunci puternic contestat, jucătorii din industrie presând revizuirea deciziei pentru a exclude culturile GE din domeniul de aplicare al reglementărilor UE care reglementează OMG-urile.

Aceasta ar include reguli de etichetare, ceea ce avertizează Verzii / ALE ar priva consumatorii de dreptul lor de a ști cum sunt produse alimentele lor și nu le va oferi „nicio ocazie de a evita alimentele modificate genetic”.

Încă un studiu

Contactat de EURACTIV, un oficial al Comisiei a declarat că următorul pas pentru executivul UE va fi publicarea unui studiu privind noile tehnici genomice, care are ca scop clarificarea situației în lumina hotărârii judecătorești din 2018.

„Comisia finalizează în prezent studiul care fusese solicitat de Consiliu”, a spus oficialul, subliniind că problemele precum percepția consumatorilor vor fi abordate în cadrul acestuia.

Martin Häusling, purtător de cuvânt al politicii agricole pentru Grupul Verzilor / ALE, a declarat că Comisia „trebuie să respecte voința consumatorilor și să se asigure că normele existente sunt aplicate și că etichetarea produselor de origine animală care au fost hrănite cu OMG-uri, inclusiv noile metode de inginerie genetică” .

„Cerem ca aceleași reguli pentru autorizare și etichetare să se aplice tuturor tipurilor de organisme modificate genetic”, a spus el, subliniind că protecția consumatorilor înseamnă „libertate de alegere și transparență cu privire la faptul dacă alimentele noastre au fost produse cu inginerie genetică, fie ele vechi sau noi metode de inginerie genetică. "

Contactat de EURACTIV, grupul de consumatori din UE BEUC a refuzat să ofere un comentariu direct pe această temă.

Cu toate acestea, documentul lor de poziție privind politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork, care notează rolul potențial pe care „tehnicile inovatoare, inclusiv biotehnologia” îl pot juca în creșterea durabilității producției de alimente, organizația subliniază că „trasabilitatea și etichetarea produsele produse folosind aceste tehnici [de editare genică] trebuie să garanteze dreptul consumatorilor de a cunoaște și libertatea de alegere. ”

Ei adaugă că lipsa etichetării acestor produse ar risca „să erodeze încrederea consumatorilor în alimentele ecologice”, subliniind că acest lucru ar fi contrar obiectivului strategiei de a stimula producția și consumul de alimente ecologice în UE.

Există o voință, dar există o cale?

Întrebat despre fezabilitatea etichetării alimentelor modificate genetic în acest fel, organizația din sectorul semințelor din UE, Euroseeds, a declarat pentru EURACTIV că „nu este conștientă de nicio strategie practică care ar putea fi utilizată pentru identificarea clară a produselor convenționale de editare a genelor, atunci când astfel de produse fac parte din fluxurile de mărfuri . ”

Garlich Von Essen, secretar general al Euroseeds, a subliniat că modificările non-unice ale genomului ar putea apărea, de asemenea, în mod natural sau prin metode convenționale de reproducere.

„Întrucât suntem de părere că aceste produse nu constituie transgenice și sunt, prin urmare, fundamental diferite de și nu ar trebui reglementate ca produse care intră sub incidența Directivei GM, nu vedem nicio valoare sau justificare pentru plasarea respectivelor soiuri de plante de editare a genomului, convenționale obligațiile de etichetare ale actualei directive OMG ”, a spus el, avertizând că acest lucru ar putea duce la o„ situație discriminatorie ”.

La fel, europarlamentarul de centru-dreapta Herbert Dorfmann, care este coordonatorul pentru agricultură al centrului de dreapta al Europeirty (PPE), a declarat recent EURACTIV într-un interviu că este frecvent în contact cu experți științifici în această privință, care susțin că nu este posibil să se facă diferența între culturile modificate genetic și culturile modificate genetic.

„În opinia mea, etichetarea pur și simplu nu este posibilă și fără a reglementa editarea genelor vom avea plante, semințe care vor veni din afara Europei, unde nu știm ce tehnologie de îmbunătățire genetică a fost aplicată”, a spus el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2