185
Strugurii, vinul și cafeaua conțin polifenoli care stimulează sănătatea și oferă protecție împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, se arată într-un studiu citat de BeverageDaily.
Oferă protecție
Acești compuși puternici oferă protecție împotriva diferitelor probleme cardiometabolice și reduc riscul de sindrom metabolic cu până la 23%.
Acest lucru este potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universității din São Paulo (FM-USP) din Brazilia, care au condus cel mai mare studiu din lume pentru a asocia efectul consumului de polifenoli cu protecția împotriva problemelor cardiometabolice.
Studiul a evaluat peste 6.000 de brazilieni, cu date preluate de la ELSA-Brazil, un sondaj longitudinal privind sănătatea adulților care a urmărit peste 15.000 de funcționari publici din șase universități și instituții de cercetare braziliene din 2008.
Problemă în creștere: sindromul metabolic
Sindromul metabolic, un grup de anomalii metabolice și modificări hormonale, este principalul factor de risc pentru boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral).
De obicei, este definită prin prezența unor simptome, inclusiv mărimea taliei, creșterea trigliceridelor din sânge, colesterol HDL scăzut, tensiune arterială crescută și glicemie crescută. Sindromul metabolic crește, de asemenea, riscul de diabet, boli hepatice și renale și apnee în somn.
Prevalența sindromului metabolic este în creștere la nivel global în proporții epidemice. În Brazilia, a crescut de la 29,6% în 2013 la 33% în 2022, conform studiilor anterioare.
Polifenolii se găsesc în diferite alimente: de fapt, peste 8.000 au fost identificați în natură. Compușii bioactivi au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Cei mai cunoscuți sunt acizii fenolici (se găsesc în cafea și vin) și stilbenele (se găsesc în strugurii roșii și vinul roșu).
Studiul brazilian a analizat obiceiurile alimentare ale participanților, frecvența la care aceștia consumă alimente bogate în polifenoli și efectele diferitelor metode de gătit și procesare.
Consumul de polifenoli din diferite alimente la cel mai înalt nivel estimat (469 mg pe zi) a redus riscul de a dezvolta sindrom metabolic cu 23%, comparativ cu un consum mai mic de polifenoli (177 mg pe zi). Consumul de acizi fenolici a redus riscul cu o cantitate similară.
Oportunități în industrie
Studiul la scară largă ar putea ajuta la informarea ghidurilor de sănătate publică atunci când vine vorba de diete și recomandări, spun cercetătorii.
„Aceste descoperiri sugerează că promovarea dietelor bogate în polifenoli ar putea fi o strategie valoroasă în reducerea riscului cardiometabolic și prevenirea MetS în populație, care poate informa ghidurile alimentare și intervențiile de sănătate publică”, a spus Isabela Benseñor, coautor al articolului și profesor la Facultatea de Medicină a Universității din São Paulo (FM-USP) din Brazilia.
Dar, în plus, ar putea accesa și tendința în plină expansiune a sănătății intestinale.
Cercetătorii au descoperit că diversitatea alimentelor este importantă și în ceea ce privește capacitatea lor de a modula microbiota intestinală - stimulând creșterea bacteriilor probiotice.
Efectul prebiotic al polifenolilor este asociat în mare măsură cu stabilirea de probiotice sau suprimarea bacteriilor patogene, rezultând endotoxine reduse care induc răspunsul imun proinflamator în intestin și alte beneficii pentru sănătate.
Un efect mai bun
„Cu cât aportul alimentar și sursele de polifenoli ale unei persoane sunt mai diverse, cu atât este mai bun efectul asupra microbiotei intestinale și, prin urmare, asupra sănătății generale”, a spus Benseñor.
Polifenolii devin din ce în ce mai cunoscuți de către consumatori și există posibilitatea ca mărcile să-și folosească și să-și evidențieze prezența.
Ryl Sweet Tea, de exemplu, este plin cu 200 mg de polifenoli de ceai pentru un impuls antioxidant. Tehnologia proprietății Ryl Polyphenol a mărcii asigură o dozare constantă și o livrare optimizată de antioxidanți.
Și gigantul băuturilor Suntory a cercetat polifenolii pe larg de zeci de ani. A lansat ceaiul Kuro Oolong în Japonia: menționând că una dintre cele mai mari dificultăți a fost identificarea numeroșilor polifenoli ai ceaiului oolong și demonstrarea eficacității acestora.