197
Consumul crescut de cereale integrale ar putea reduce „semnificativ” incidența diabetului de tip 2 și poate reduce costurile asociate tratamentului, sugerează o nouă cercetare din Finlanda, citat[ de FoodNavigator.
Diabetul de tip 2 este una dintre bolile cronice cu cea mai rapidă creștere, atât în Finlanda, cât și la nivel global. Nutriția sănătoasă și gestionarea greutății sunt instrumente importante de prevenire.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est și de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, a remarcat că asocierea consumului zilnic de alimente din cereale integrale cu un risc mai scăzut de diabet a fost demonstrată în „numeroase” studii.
„Conform recomandărilor nutriționale, cel puțin 3-6 porții de alimente din cereale integrale ar trebui consumate zilnic, în funcție de necesarul de energie al unei persoane.
O treime dintre finlandezi nu mănâncă nici măcar o doză de cereale integrale în fiecare zi, iar două treimi au un aport prea scăzut de fibre”, spune managerul de cercetare Jaana Lindström de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare.
Cercetarea, care a fost publicată în revista Nutrients, a folosit constatările din lucrări anterioare, inclusiv studii naționale ulterioare, cum ar fi Studiul FinHealth, pentru a evalua efectele asupra sănătății și economice ale consumului crescut de cereale integrale și prevenirea diabetului de tip 2.
„Combinând datele la nivel de populație privind incidența diabetului de tip 2 și costurile tratamentului acestuia, precum și dovezile publicate privind efectele modului în care consumul de alimente din cereale integrale reduce incidența diabetului de tip 2, am reușit să evaluăm potențiale beneficii economice și de sănătate din punct de vedere social și individual”, a explicat profesorul Janne Martikainen de la Universitatea din Finlanda de Est.
„Studiul nostru arată că deja o porție de cereale integrale ca parte a dietei zilnice reduce incidența diabetului de tip 2 la nivel de populație și, în consecință, costurile directe legate de diabet, în comparație cu persoanele care nu consumă alimente din cereale integrale. zilnic”, a continuat profesorul Martikainen.
Și toate acestea se adună în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea. „În următorii zece ani, potențialul societății de a realiza economii de costuri ar fi de la 300 de milioane (-3,3%) la aproape un miliard (-12,2%) de euro în valoare actuală, în funcție de proporția presupusă a alimentelor din cereale integrale în dieta zilnică. . La nivelul indivizilor, asta înseamnă mai mulți ani mai sănătoși.”