Repere

129

Consumul de vin a crescut lent

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oferta de vin de pe piata a crescut puternic in ultimii ordm;apte ani, inshy;sa cererea a stagnat sau a inregistrat o creordm;tere prea mica, in conshy;ditiile in care s-au finalizat investitii semnificative in noi crame.ordf;eful Carl Reh Winery, Gabriel Roceanu, estimeaza ca aproximativ jushy;mashy;tate din cele 70 de companii producatoare de vin active in piashy;ta organizata in acest moment, au aparut incepand cu anul 2007. Fiecare nou jucator in piata doreordm;te sa se expuna cu o seshy;rie de etichete/branduri, de unde rezulta cu un calcul aritshy;meshy;tic simplu, o oferta crescuta cu mai mult de 200 de vinuri noi astazi, in comparatie cu anul 2007. In schimb, cererea de vin a crescut in ultimii ordm;apte ani, cu mai putin de 20% in Roshy;mania, acest trend fiind strans legat de puterea de cumparare ?si de obiceiurile ?si cultura de consum, a adaugat Roceanu. Singurul segment de crestere consistenta s-a inregistrat in zona vinurilor spumante. Astfel, in Romania, productia s-a triplat in ultimii ani, pentru ca ai nostri consuma tot mai des aceasta bautura efervescenta. Asa se face ca multe podgorii ofera vin spumant, obtinuta printr-un procedeu mai complicat decat vinul clasic.Daca nemtii isi incep ziua cu un pahar de vin spumant, de 4 ani incoace si romanii au inceput sa-i prinda gustul. Nu exista club sau restaurant in care sa nu se comande asa ceva. Somelierii spun ca aceasta bautura trebuie servita la o temperatura scazuta, intre 6 si 9 grade Celsius. In urma cu cativa ani, romanii consumau vin spumant doar de sarbatori. In ultima perioada, consumul s-a triplat. Specialistii spun ca vinul spumant se bea inainte de masa, pentru ca deschide apetitul pt mancare. Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, a declarat ca quot;Paharul trebuie sa fie ca o lalea, lunguiet, pentru ca bulele sa se vada cat mai intens. Se spune ca intr-o butelie avem peste 1 milion de bule.quot; Cine nu se pricepe poate confunda usor vinul spumant cu cel spumos. Acela este un alt produs cu aditie de dioxid de carbon in timp ce gazul ce il avem in sticla de spumant este un gaz endogen, rezultat din aceasta fermentare in sticla. Denumirea vinului spumant difera in functie de origine. Totul pleaca de la celebra sampanie, din zona Champagne, din Franta. Desi procedeul de fermentare e acelasi, in Germania se numeste Sekt, in Spania ii se spune Cava, espumante in Portugalia si proseco in Italia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2