121
Celebrul si premiatul vin de Recas provine din podgoriile din Recas,unde se cultiva vita de vie pe o suprafata de 900 hectare. Insa viile de aici sunt atestate documentar inca din anul 1447, cand Mihail de Ciorna, Banul Severinului, a cumparat viile de la Ioan Magyar, pentru 32 de forinti moneda de aur maghiara ! Ulterior, Crama a fost privatizata in 1998, fiind cumparata de doua familii din Romania si una din Marea Britanie. De cand au fost privatizate, vinurile Recas si-au regasit recunoasterea si pe plan international, de atunci incepand sa fie scoase la export. Astazi, Cramele Recas au ajuns sa fie, de la o crama cudatari traditionale, la una dintre cele mai modern din tara. Castel Huniade, in top! Dezvoltarea brandurilor Cramelor Recas a inceput cu vinurile de retail -Schwaben Wein, value for money - si a continuat, organic, prin crearea unor vinuri cu personalitate pentru segmentul consumatorilor pretentiosi -Castel Huniade, Cocosul dintre vii, Sole, Selene, Solo Quinta si Cuvee Uberland. De altfel, si clima de la Recas, are un rol semnificativ: clima este de tip continental mediteraneana, cu influente moderate, de la raul Bega si colinele Carpatilor Occidentali. Zona are oexpunere ideala la soare, cu pante in directie sudica si vestica, insorite aproape toata ziua. Pe langa zona propice, secretul succesului vinurilor de la Cramele Recas sta si ininovatia tehnologica. In ultimii 10 ani, viile au fost replantate, iar tehnologia de vinificare a fost complet modernizata, cu scopul de a putea controla pe deplin procesul de productie, folosind cele mai noi metode. Crama este echipata cu recipiente de mare capacitate din otel inoxidabil, cu control automat al temperaturii pentru pastrarea si fermentarea vinului. Echipamentele din etapa primara a vinificarii au fost complet modernizate, folosind cele mai performante echipament disponibile la ora actuala, pentru strivirea strugurilor, deseminare si presare . Cramele Recaordm; a achizitionat de curand, cea mai moderna linie de imbuteliere din Europa, prin care i?si va ?si dubla capacitatea de imbuteliere, de la 4.000 de butelii pe ora la 8.000 de butelii pe ora, ajungand pana la circa 19 milioane de litri de vin anual.Aceasta linie de imbuteliere a fost contractata din Italia sieste ultima tehnologie care exista pe plan mondial,urmand sa fie montata la sfarsitul acestui an, potrivit informatiilor oferite de reprezentantul Cramelor, Codruta Georgiu. Performantele vinurilor Recas In luna mai, vinul Solo Quinta produs la Recaordm; a caordm;tigat Medalia de aur de la Bruxelles, fiind desemnat astfel cel mai bun vin alb din concursul la care au participat 8.000 de producatori ?si a avut un juriu de 150 de specialiordm;ti. Vinul Solo Quinta este un sec alb produs de Cramele Recaordm;, care s-a impus de la prima sa ie?sire pe piata concursurilor, in 2011 caordm;tigand Marele premiu Vinalies Internationales, de la Paris, fiind pentru prima data cand un vin romanesc a cucerit Oscarul la prestigiosul concurs francez. Vinul este compus din cinci soiuri, care incap intr-o sticla mica, dar care face loc unor caractere puternice - Muscat Otonel, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay ?si Feteasca Neagra. Este un vin foarte catifelat ?si cu un post-gust de lunga durata. Este un vin ce are 13 volume alcool, pe care-l punem la masa doar alaturi de mancaruri alese ?si in momente in care dorim sa ne desfatam, il descrie Codruta Georgiu.