Repere

145

Daniel Constantin: Evaziunea la bere este zero!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Industria berii din Romania a fost analizata ieri de managerii companiilor producatoare intr-o reuninune la care a participat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. In crusul intalnirii, au fost puse pe tapet toate argumentele, pentru a determina autoritatile sa creeze un mediu ceva mai favorabil acestui sector care are o pondere importanta in ansamblul industriei alimentare romanesti. Raspuzand unor intrebari venite din sala, Daniel Constantin a declarat: quot;Industria berii din Romania supravietuieste chiar daca in ultimii ani acciza s-a marit cu 50%. Recunosc, industria berii a avut un usor declin in perioada 2008-2012,dar evaziunea fiscala in acest sector este zero, fiind o industrie care se descurca foarte bine. Trebuie sa imbunatatim activitatea acestei industrii deoarece pentru buget, in general, este o industrie care trebuie apreciata si sprijinita. Este industria in care evaziunea fiscala este zero, industria in care s-au creat in mod direct sau indirect 70.000 de locuri de munca, este industria care foloseste ceea ce ne dorim sa auzim in agricultura: sa procesam produsele agroalimentare de baza sa nu mai exportam materie prima foarte multa. Faptul ca folosim deja 70% materie prima romaneasca ne bucura foarte mult. In opozitie cu opinia ministrului Agriculturii, producatorii de bere din Romania solicita un tratament nediscriminatoriu aplicat bauturilor fermentate, printre care se regasesc berea si vinul, si cer revenirea accizei la bere la nivelul minim european, de 3,3 lei/hl/grad Plato, dupa cum a declarat directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu. Conform acestuia, la vin, care face parte din aceeasi categorie a bauturilor fermentate,accizaeste zero, in timp ce la bere se plateste acciza, care nu este nici macar la nivelul minim. quot;Ideea este ca la vin aplicam nivelul minim al accizei, care este zero euro pe hectolitru de produs finit, iar la bere nu mai suntem la nivelul minim, ci la un nivel mai mare. De anul viitor, orice indexare cu inflatia, la bere va creste, iar la vin va ramane zero. De asta spunem ca nu este echitabil. Odata ca masura de crestere a accizei nu a adus veniturile scontate: ai inregistrat mai putin in valoare si ca numar de angajati si acum ai si un tratament discriminatoriu fata de o alta bautura fermentata. Eu nu spun sa moara si capra vecinului, dar trebuie sa ne raportam acolo. Altfel, crescand acciza la bere constant, va migra consumul catre bauturile nefiscalizatequot;, a concluzionat presedintele asociatiei.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2