Vanzarile de vin cresc in perioada Sarbatorii Craciunilui si a Anului Nou, in medie, cu 30-40%, comparativ cu o luna normala, producatorii mici inregistrand, insa cresteri de 100% in aceste zile, a declarat pentru Agerpres Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului PNVV . In general, in aceasta perioada a Sarbatorilor se inregistreaza o crestere a vanzarilor de vin, si in special de vin rosu, in medie, cu 30-40% comparativ cu o luna normala, insa micii producatori ating si o dublare a vanzarilor pe acest segment, a spus Ovidiu Gheorghe. Desi seful PNVV a precizat ca vanzarile totale de vin din aceasta perioada sunt imposibil de exprimat in cifre, producatorii afirma ca romanii consuma circa 600.000 hectolitri de vin, dintr-o productie anuala de 4,5 milioane hectolitri. Romania aduce si din import cantitati mari de vin, respectiv din Spania, Franta si Italia. Din pacate au crescut importurile de vin, dar mai mult pe categoria de vinuri ieftine aduse din Spania si Italia si chiar din Macedonia, a subliniat seful PNVV. Potrivit datelor PNVV, consumul pe locuitor a scazut de la 27 de litri anual, la aproximativ 22 - 25 de litri, din cauza reducerii puterii de cumparare, vinurile albe de consum fiind preferate de romani in procent de 60%.Cu toate acestea, Romania ramane in top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat, chiar daca a iesit din topul primilor zece producatori mondiali de vin, conform statisticilor Organizatiei Internationala a Viei si Vinului OIV . In ceea ce priveste comertul cu vinuri, statisticile releva ca Romania importa cantitati mult mai mari decat exporta, specialistii din domeniu afirmand ca Romania nu are vocatie de exportator. Sunt cazuri in care vinul este importat vrac, fiind mai apoi imbuteliat si comercializat ca atare. Marii producatori autohtoni de vin considera ca nu partenerii externi ar fi problema, ci preturile extrem de mici obtinute pe piata externa pentru vinurile romanesti de calitate. Consumul anual de vin in Romania reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri/locuitor.