Romanii vor cumpara de la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor doar paine ?si alte produse de panificatie, precum cornurile, chiflele, batoanele sau minibaghetele, fara coloranti, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ANPC publicat recent in Monitorul Oficial. Singura exceptie de la aceasta regula se va face in cazul painii din malt, in producerea careia se va accepta in continuare utilizarea colorantului E150 a-d, caramelul, unul dintre cei mai utilizati in industria alimentara. Totodata cu intrarea in vigoare a noului Ordin ANPC, producatorii nu vor mai fi nevoiti sa respecte prevederile legate la cantitatea neta pe care trebuia sa o aiba painea care urma sa fie vanduta in magazine, hipermarketuri ?si brutarii, respectiv 300 de grame. Pana acum creordm;terea sau scaderea cantitatii nete a painii era permisa doar din 100 in 100 de grame. Ei nu vor fi nevoiti sa respecte nici cantitatea neta de maximum 150 de grame, prevazuta pana acum la specialitatile de panificatie. Scaderile acceptate ale cantitatii nete pentru produsele de panificatie datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate vor fi ?si ele modificate odata cu posibilitatea de a modifica gramajul cu mai putin de 100 de grame astfel: - pentru painea cu o greutate de pana la 300 de grame - 8% - pentru painea cu o greutate cuprinsa intre 301 ?si 500 de grame - 6% - pentru painea cu o greutate cuprinsa intre 501 ?si 1.000 de grame - 4% - pentru painea cu o greutate mai mare de 1.000 de grame - peste 4% Informare prin quot;comunicare verbalaquot; pentru clientii care cumpara produse neambalate De la jumatatea lunii viitoare, cei care vand produse de panificatie neambalate in Romania vor fi nevoiti sa afiordm;eze in magazine o serie de informatii referitoare la acestea. quot;Informarea se poate face prin inscrierea pe produs, pe afiordm;, anunt sau in orice alta forma - comunicare verbala - , fara risc de confuziequot;, se mentioneaza in Ordinul ANPC nr. 392/2013. Informatiile obligatorii sunt: denumirea produselor, cea a furnizorului, cantitatea neta sau pe bucata a acestora, pretul lei/bucata , pretul pe kilogram ?si ingredientele alergene pe care le pot contine. Mai multe, pe www.gandul.info