Repere

208

Dispar vinurile din Europa Centrală și de Est?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru unele dintre cele mai mari națiuni producătoare de vin din lume. Deci, acesta este începutul sfârșitului pentru industria vinului așa cum o cunoaștem noi? Iată o analiză pe această temă, publicată de BeverageDaily.

Țări asociate cu problemele

Franța, Italia și Spania sunt țări producătoare de vin renumite. Din păcate, însă, acestea sunt și unele dintre țările care devin cel mai mult asociate cu efectele devastatoare ale crizei climatice. În special, temperaturile extrem de ridicate dăunează și, în unele cazuri, distrug vița de vie.

În plus, secetele cauzează stres hidric asupra plantelor, ceea ce poate duce la eșecul recoltei. Lipsa de apă din 2023 din Europa a dus la o scădere semnificativă a recoltelor. Iar unele țări s-au descurcat mai rău decât altele, Italia se confruntă cu o secetă aproape constantă în acest an, ceea ce creează mari probleme producătorilor de vin de acolo.

„Criza climatică nu este ideologică, este o realitate dramatică în Sicilia”, a declarat Angelo Bonelli, purtătorul de cuvânt al partidului politic Europa Verde (Europa Verde), în timp ce se manifesta în fața sediului guvernului de la Roma, în iulie. „Fermierii smulg podgorii, livezile de citrice, sacrifică animale pentru că nu există apă. Aceasta este o situație dezastruoasă.”

În mod similar, Spania a raportat condiții de secetă în aprilie, cu mult înainte de începutul verii, ceea ce a condus la un plan de urgență de economisire a apei. Franța a fost forțată să adopte un plan în 53 de puncte pentru a economisi apă pentru toate sectoarele economiei.

Dar dacă aceste planuri vor fi suficiente pentru a salva industria vinului, în țările lor respective, rămâne de văzut. Deci, vedem sfârșitul dominației vinurilor din Europa centrală și începutul dominației nord-europene?

Industria vinului se schimbă definitiv

FoodNavigator a raportat recent despre creșterea succesului vinurilor engleze și a piețelor emergente din întreaga lume. Sunt acestea națiunile producătoare de vin pe care viitoarea generație le va recunoaște? Începe să arate așa, în timp ce vinificatorii de lungă durată din Europa Centrală se luptă împotriva schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice au cu siguranță un impact asupra producției de vin din întreaga Europă”, a declarat James Simmonds, partener la UHY Hacker Young, pentru FoodNavigator. „Unele podgorii europene întâlnesc ierni mai blânde, cu valuri neașteptate de frig care distrug strugurii tineri și veri mai calde care dăunează calității strugurilor și, în consecință, a gustului vinului lor.”

Și oamenii din industria vinului își exprimă, de asemenea, preocupările.

„Schimbările climatice exercită o presiune semnificativă prin intermediul evenimentelor extreme - incendii, secete și inundații în unele zone de producție de vin mai vechi și mai calde”, a declarat Dr. Alistair Nesbitt, CEO al consultanței pentru vinificație, Vinescapes, pentru FoodNavigator.

În contrast cu aceasta, regiunile viticole din nordul Europei beneficiază de creșterea temperaturilor, deoarece clima temperată permite recolte de succes.

„În Marea Britanie, această creștere a temperaturilor permite condiții calde adecvate, care permit strugurilor să se dezvolte pe deplin, asigurând o recoltă de calitate superioară”, adaugă Simmonds de la UHY Hacker Young.

Și nu doar vinurile din Marea Britanie beneficiază de această schimbare a condițiilor.

„În emisfera nordică are loc o expansiune semnificativă în părți din Canada, China, Belgia, Polonia, Suedia, Danemarca și în jurul Lacurilor Finger din SUA. Schimbările climatice și în special încălzirea în timpul sezonului de vegetație, combinate cu o serie de soiuri de struguri diferite și uneori noi, transformă zonele anterior non-viticole”, spune Dr Nesbitt.

Ce se poate face pentru a proteja producătorii existenți de vin?

Este clar că, pentru a proteja producătorii de vin europeni de lungă durată, industria trebuie să acționeze și să acționeze rapid. Dar ce măsuri poate lua industria pentru a-și proteja viitorul?

„O cale de a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice și la creșterea rezistenței este ca cultivatorii de struguri să adopte tehnici de viticultura regenerativă”, spune dr. Nesbitt. „Viticultura regenerativă contribuie direct la construirea sănătății solului, la captarea carbonului și la creșterea biodiversității în podgorii. Acesta este ceva ce pot face toate podgoriile pentru a ajuta la protejarea sectorului și a planetei.”

Cu toate acestea, acest lucru ar putea să nu fie suficient.

„Deși există o bună oportunitate de adaptare în sistemele de viticultura și un mijloc de a crește în cele din urmă reziliența la schimbările meteorologice și „condițiile” climatice, extremele pe care le vedem și ne putem aștepta să vedem mai mult, vor deteriora atât calitatea strugurilor, cât și a vinului”, spune dr. Nesbitt.

Prin urmare, este clar că, la fel ca în toate lucrurile legate de schimbările climatice, fiecare trebuie să își facă partea pentru a ajuta la protejarea mediului.

„Este o proiecție devastatoare, dar în următorii 50 până la 100 de ani, dacă nu reușim să încetinim sau să oprim traiectoria creșterii temperaturii, regiunile viticole și producătoare de vin, vechi de secole, vor deveni neviabile”, spune dr. Nesbitt.

Și producătorii de vin sunt prea conștienți de această amenințare, ceea ce duce la o creștere semnificativă a adoptării inițiativelor de durabilitate, inclusiv a viticulturii regenerative.

„Această tendință pozitivă este condusă atât de tel comercializează și producătorii care doresc să-și protejeze pământul și să producă cele mai bune vinuri posibile”, spune dr. Nesbitt.

Ce se poate face pentru a proteja viitoarea producție de vin?

Pe măsură ce temperaturile extrem de ridicate și seceta continuă să aibă un impact negativ asupra industriei vinului, devine din ce în ce mai clar că trebuie luate măsuri pentru a crea sisteme de producție mai rezistente pentru a proteja producția de alimente și băuturi.

Având în vedere acest lucru, Forumul Economic Mondial (WEF) a detaliat o serie de moduri în care țările pot lucra pentru a atenua efectele și a aborda schimbările climatice în industria alimentară și a băuturilor:

Investește în practici agricole mai rezistente, cum ar fi culturi rezistente la secetă și sisteme de irigare.

Diversificați producția, astfel încât producătorii să nu se bazeze pe câteva culturi de bază.

Reduceți deșeurile pentru a profita la maximum de ceea ce este produs.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2