PiațăȘtiri

170

Doar 30 din 4000 de produse traditionale au fost reatestate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Daca anul trecut romanii se puteau lauda cu 4.402 de produse traditionale atestate, la cinci luni dupa modificarea legislatiei in domeniu, doar 30 au reu?sit sa treaca de documentatia stufoasa pe care producatorii trebuie sa o depuna autoritatilor ?si sa fie atestate. Pana acum au fost depuse 51 de dosare in acest sens, dar mai bine de jumatate au fost respinse. Termenul de reatestare expira anul acesta, pe data de 11 septembrie. Astfel, in cinci luni au fost atestate noua produse traditionale de panificatie paine secuiasca de casa cu cartofi, pita pe vatra batuta, pita neagra, pupuri, colacut cu miere de Santimbru, pita impletita in tava, colac de Santimbru, baton cu miere de Santimbru , noua produse din carne printre care muordm;ti taranesc crud afumat, toba de casa, carnati de porc , cinci produse din lapte branza de burduf, urda, branza telemea, etc , cinci bauturi, un produs traditional din legume ?si fructe ?si un produs traditional din peordm;te. quot;Dupa noua legislatie din domeniul produselor traditionale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producatori, iar 51 de dosare de la alti 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arata ca exista mai multa rigoare in verificarea documentatiei ?si in atestarea produselor. Deocamdata au venit ?si cei care aveau atestatul vechi, dar ?si alti producatori care vor sa se ateste pe noile conditii. E adevarat ca acum mult mai greu pot obtine atestatul de produs traditional pentru ca am introdus o serie intreaga de conditii ?si criterii. Aordm; putea spune ca actualele conditii sunt un pic mai drastice, dar cred ca astfel s-a facut un pas important vizavi de calitatea produsului, protectia ?si interesul consumatorului. Daca vrem sa ie?sim pe piata internationala, Romania ar trebui sa se axeze in viitor pe calitate constantaquot;, a declarat Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii. Mai multe, pe www.gandul.info

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2