190
Cele mai mari 50 decompaniidin industria alimentara romaneasca cumuleaza afaceri de 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca 40% din afacerile cu mancare sunt controlate de un grup de companii ce reprezinta mai putin de 1% dintr-o industrie cu 8.400 de firme.Marian Andreev Prutul , Vasile Lucut Unicarm ?si Ioan Popa Transavia , proprietari ai unor afaceri cu rulaje de cel putin 100 milioane de euro/an, sunt singurii antreprenori romani care ?si-au facut loc in topul celor mai mari zece producatori de alimente din Romania. Companiileromaneordm;ti din industria alimentara ?si-au crescut incasarile cu 26% in ultimii ordm;ase ani, aproape la jumatate fata de ritmul de creordm;tere al grupurilor multinationale.Cei care au avut desfacere au fost cei care au crescut sau au evitat scaderea. Desfacerea asigurata a fost una din componente, alaturi de management, spune Bara Levente, proprietarul producatorului de condimente Supremia, o afacere de 32 milioane de euro/an. Piata alimentara din Romania este una cheie in calculele multinationalelor avand in vedere ca aici este a ordm;aptea cea mai mare piata din UE, iar romanii cheltuie pe mancare 30% din banii trimi?si in fiecare luna in consum. Industria alimentara romaneasca se afla insa abia la inceputul drumului in comparatie cu economiile mature din UE avand in vedere ca cele 11 miliarde de euro rulate local inseamna numai 1% din intreaga piata alimentara europeana. Mai multe, pe www.zf.ro