TehnologiiȘtiri

190

EFSA: Impactul extinderii gripei aviare asupra sectorului european al cărnii de pasăre

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a avertizat că gripa aviară se răspândește rapid în toată Europa. Ce impact va avea acest lucru asupra procesatorilor și consumatorilor europeni de păsări de curte, se întreabă analiștii de la FoodNavigator?

Răspândire rapidă

EFSA a publicat o actualizare în care concluzionează că este foarte probabil ca gripa aviară (HPAI) să se deplaseze în țări europene neafectate, deoarece boala se răspândește rapid pe continent. Ultimele luni au înregistrat peste 300 de cazuri de gripă aviară raportate în Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit. Majoritatea cazurilor au fost la păsări sălbatice, deși au existat o mână de focare la păsările păstrate.

Actualizarea urmează avertismentului EFSA, care, în urmă cu doar două luni, anunța din nou că boala extrem de patogenă și că s-ar putea răspândi rapid în vestul Europei, după ce focarele au lovit păsările sălbatice și domestice din Rusia și Kazahstan în această vară. EFSA a menționat că această regiune este o cale populară de migrație de toamnă pentru păsările sălbatice de apă care se îndreaptă spre Europa pentru iarnă.

Unele guverne naționale au început deja să acționeze în încercarea de a controla răspândirea. Marea Britanie, de exemplu, a introdus o zonă de izolare care necesită eforturi sporite de biosecuritate.

O abordare colaborativă

Nik Kriz, șeful Unității pentru sănătatea animalelor și plantelor EFSA, a solicitat adoptarea unei abordări colaborative în întreaga regiune. ”Prevenirea escaladării în continuare a acestor focare va necesita o cooperare strânsă între autoritățile de sănătate animală, publică, de mediu și sănătatea muncii; cu alte cuvinte, o abordare One Health, în întreaga Europă”, a avertizat el.

Concomitent, EFSA a cerut autorităților naționale să continue supravegherea păsărilor și păsărilor sălbatice și să pună în aplicare măsuri de control pentru a preveni contactul uman cu păsările infectate sau moarte. Statele membre sunt, de asemenea, sfătuiți să aplice în zonele lor cu risc ridicat reducerea riscurilor și măsuri de biosecuritate consolidate.

Diminuarea perturbărilor industriei

Gripa aviară a fost detectată pentru prima dată în China în 1996. Valurile timpurii ale bolii extrem de contagioase, răspândită pe scară largă de păsările sălbatice, migratoare, au cauzat perturbări economice și industriale masive. Dar, în anumite privințe, gripa aviară este acum un risc cu care sectorul păsărilor a învățat să trăiască.

”Avem ani buni și ani răi, care pot fi legați de păsările migratoare și de tulpinile de HPAI care circulă”, a observat Rupert Claxton, director de carne la Gira Food. ”Se pare că ar fi trebuit să ne așteptăm ca 2020 să fie un an prost!” Claxton a declarat pentru FoodNavigator că, deși răspândirea gripei aviare reprezintă o problemă pentru sectorul păsărilor, perturbarea este ”mult mai mică decât în ​​focarele inițiale”.

Comerțul intra-comunitar poate continua

”În cea mai mare parte, comerțul intra-UE poate continua între regiunile care sunt libere sau devin libere de HPAI”, a explicat expertul în comerțul cu carne. Cu toate acestea, a remarcat el, poate exista o anumită perturbare a comerțului către piețele din afara blocului european. ”Întreruperea exporturilor extracomunitare este o problemă, în special către Asia și, cu o privire rapidă, se pare că Olanda către China ar putea fi cel mai afectat”.

De asemenea, procesatorii de păsări de curte trebuie să absoarbă costurile crescute asociate cu implementarea măsurilor de biosecuritate. De exemplu, în turmele organice și de câmp liber, sunt necesare schimbări semnificative. ”Pentru fermele organice sau de fermă, înseamnă închiderea păsărilor”, a observat Claxton.

Totuși, acest lucru nu subminează statutul de indemnizare a acestor ferme. ”Există reglementări care permit acest lucru pentru o perioadă, fără a pierde dreptul de etichetare”. Cel mai mare impact asupra costurilor, desigur, este asupra producătorilor care trebuie să elimine turmele care se infectează. Eliminarea acestor efective poate duce la întreruperea lanțului de aprovizionare, a spus Claxton. Dar, în mediul actual, echilibrul dintre cerere și ofertă - deja ieșit din funcție datorită închiderii forțate a canalelor în afara casei datorită blocării COVID, înseamnă că orice lipsă de aprovizionare poate fi atenuată.

”Întreruperea lanțului de aprovizionare [este] probabil o blip, având în vedere închiderile serviciilor alimentare pe care le experimentăm în prezent din cauza COVID-19 și, prin urmare, a avut un impact redus”.

Încrederea consumatorilor rămâne ridicată

Un alt factor care va servi la minimizarea daunelor cauzate sectorului este faptul că consumatorii sunt acum oarecum obișnuiți cu incidența gripei aviare și, ca urmare, nu se îndepărtează de categorie. ”Consumatorii nu reacționează așa cum au făcut-o cu focarele inițiale”, a reflectat Claxton. Încrederea este mare că gripa aviară prezintă o amenințare ”foarte scăzută” pentru sănătatea umană.

Potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, focarele internaționale anterioare de gripă aviară, care este extrem de patogenă în rândul populației de păsări, au înregistrat un număr foarte mic de boli sau decese umane, toate acestea urmărind contactul cu păsările de curte sau produse de pasăre nepreparate.

EFSA a consolidat acest mesaj: ”Nu au fost detectate cazuri umane în noile focare până acum și riscul transmiterii către publicul larg rămâne foarte scăzut”. Cu toate acestea, organismul european de siguranță a subliniat că evoluția virusului necesită o monitorizare atentă pentru a evalua ”riscul continuu de apariție a virusurilor care pot fi transmise oamenilor”.

Un punct de actualitate, dată fiind natura zoonotică a pandemiei COVID-19, care continuă să măture lumea, formând un al doilea val de măsuri de blocare în diferite țări europene. ”Împărtășirea secvențelor complete ale genomului viral este crucială, astfel încât autoritățile să poată detecta prompt apariția de noi viruși sau mutații genetice cu proprietăți relevante pentru sănătatea animală și publică”, a subliniat EFSA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2