Tehnologii

157

EFSA: Îndulcitorii și funcția lor în fabricarea alimentelor și a băuturilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Utilizarea îndulcitorilor pentru a reduce conținutul de calorii din alimente și băuturi este uneori controversată, dar vitală pentru fabricarea F&B. Ce îndulcitori se folosesc și cu ce fac? Iată o revizuire citată de BakeryAndSanckes.

Cercetări în desfășurare

Există 21 de îndulcitori sau înlocuitori de zahăr autorizați pentru utilizare în Uniunea Europeană de către EFSA și 20 autorizați pentru utilizare în Marea Britanie de către FSA.

Datorită naturii sectorului, cercetările privind utilizarea îndulcitorilor sunt în desfășurare, ceea ce înseamnă că toți sunt evaluați frecvent.

Unele repere majore de siguranță în utilizarea îndulcitorilor includ un studiu din 2016 privind potențialul carcinogen al sucralozei (E955) la șoareci; publicarea protocolului EFSA pentru evaluarea expunerii la îndulcitori în 2020; și un protocol revizuit pentru identificarea pericolelor și caracterizarea pericolelor îndulcitorilor în 2023.

Îndulcitorii sunt fabricați în multe moduri, inclusiv prin extracție din plante (steviol), sinteza (zaharină) sau cu utilizarea microorganismelor, cum ar fi producția de eritritol.

Monozaharidele și dizaharidele, precum și alte substanțe comune, dulci, nu sunt considerate îndulcitori conform reglementărilor UE. Cu toate acestea, unele substanțe de înlocuire a zahărului care nu sunt consumate pe scară largă înainte de mai 1997 sunt evaluate separat ca alimente noi.

Dacă este utilizat într-un produs alimentar sau băutură, prezența unui îndulcitor trebuie să fie indicată pe o etichetă prin nume, numărul său E sau ambele. Deci, ce îndulcitori sunt folosiți de producătorii de alimente și băuturi și ce fac aceștia?

Sorbitoli (E420)

Sorbitolul și siropul de sorbitol este un carbohidrat necariogen cu două treimi din caloriile zahărului, dar și cu 40% mai puțin dulce decât zahărul. Are gust răcoritor, se metabolizează lent și are un indice glicemic scăzut. Este cel mai utilizat în guma de mestecat fără zahăr.

Sorbitolul este în prezent în curs de reevaluare de către EFSA.

Manitol (E421)

Cunoscut și sub denumirea de alcooli de zahăr, manitolul are 60% din dulceața zahărului și are mai puține calorii la 2,4 kcal/g față de cele patru calorii ale zaharozei pe gram.

Este folosit în diverse produse de cofetărie fără zahăr, este non-cariogene și este folosit pentru a acoperi dulciurile și bomboanele dure, cum ar fi guma de mestecat și medicamentele masticabile.

Manitolul este în prezent în curs de reevaluare de către EFSA.

Acesulfam K (E950)

Un înlocuitor de zahăr fără calorii, acesulfamul de potasiu este uneori comercializat sub numele de Sunett și Sweet One în afara UE.

Este un îndulcitor intens – de 200 de ori mai dulce decât zahărul – și a fost dezvoltat în Germania în 1967. Utilizarea sa în alimente și băuturi este largă și diversă, de la produse de patiserie la dulciuri și băuturi.

Acesulfamul K este în prezent în curs de reevaluare de către EFSA.

Aspartam (E951)

Unul dintre cei mai discutați îndulcitori, aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și este utilizat pe scară largă în producția de alimente și băuturi.

Este un îndulcitor pudră cu conținut scăzut de calorii, alb și inodor, care poate fi găsit și în multe bucătării pentru consumatori ca îndulcitor de masă.

Reevaluarea aspartamului a fost finalizată în 2013

Ciclamați (E952)

Cu 30-50% mai dulce decât zahărul, Ciclamatul, de asemenea acid ciclamic sau ca sărurile sale de Na și Ca, este cel mai blând îndulcitor artificial comercial.

În UE și Marea Britanie este folosit în băuturi răcoritoare, prăjituri, înghețată, conserve de fructe și produse similare, dar a fost interzisă utilizarea în SUA.

Drept urmare, Coca-Cola folosește un îndulcitor diferit pentru produse precum Coca-Cola Zero pe piața din SUA. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a bănuit că ciclamatul este toxic și posibil cancerigen.

Cu toate acestea, doza zilnică acceptabilă în UE este de șapte miligrame de ciclamat pe zi de greutate corporală pentru copiii de până la opt ani.

Reevaluarea lui Cyclamate este în curs de desfășurare.

Izomalt (E953)

Folosit pentru proprietățile sale asemănătoare zahărului, ceea ce înseamnă că poate fi procesat pentru a avea o textură granulată ca zahărul standard, Isomalt are un impact redus sau deloc asupra nivelului de zahăr din sânge.

Este un tip de alcool de zahăr care are aceeași dulceață ca zahărul și este folosit în majoritatea proceselor de coacere.

Isomalt este în prezent în curs de reevaluare de către EFSA

Zaharină (E954)

Cunoscută și sub denumirea de zaharină, benzosulfimidă sau folosită în forme zaharin sodiu sau zaharin calciu, zaharina, care are variante de săruri Na, K și Ca, este folosită în alimente și băuturi de peste 100 de ani.

Este de 300-400 de ori mai dulce decât zahărul, nu conține calorii și carbohidrați și lasă organismul neschimbat.

Reevaluarea zaharinei este în curs de desfășurare cu EFSA

Sucraloză (E955)

Obținută din zahăr printr-un proces în mai multe etape, sucraloza a fost descoperită la sfârșitul anilor 70 în Marea Britanie, se presupune că accidental, și este de 600 de ori mai dulce decât zahărul.

Este folosit de mii de producători de alimente și băuturi la nivel global, dar adesea văzut în casele consumatorilor ca marca Splenda, care a fost o colaborare din anii '90 între Tate & Lyle și Johnson & Johnson.

Reevaluarea sucralozei este în curs de desfășurare cu EFSA

Taumatina (E957)

Taumatina este obținută din două proteine ​​vegetale prin extracția apoasă acidă a aridelor plantei Thaumatococcus danielli, o specie originară din pădurile tropicale din vestul Africii.

Reevaluată recent de către EFSA, expunerea la lumină la îndulcitor a fost considerată „folositoare”.

Thaumatin a fost reevaluat de EFSA în 2021

Neohesperidină DC (E959)

Derivat din citrice (portocale amare), neohesperidina este folosită pentru a masca gustul amar al altor compuși de citrice precum limonina și naringina.

Produsul este de 400-600 de ori mai dulce decât zahărul și este ingerat și descompus în intestin în mod similar cu analogii naturali.

EFSA a reevaluat neohesperidina în 2022

Glicozide de steviol din stevia (E960a)

Un îndulcitor de mare potență, glicozidele de steviol sunt izolate din frunzele plantei de Stevia și adăugate pe lista de îndulcitori aprobați a EFSA în 2011.

Sunt stabile pentru utilizare în procesarea alimentelor și băuturilor și nu sunt sensibile la lumină, precum și stabile la căldură și PH.

Glicozidele de steviol au fost evaluate pentru prima dată de EFSA în 2010

Glicozide steviol produse enzimatic (E960c)

Aceste tipuri de glicozide de steviol produse enzimatic au fost aprobate pentru noi de EFSA în 2021, dar evaluate în 2019.

Fiind un îndulcitor relativ nou aprobat, există puține informații despre locul în care aditivul este utilizat în prezent.

Glicozide steviol glucozilate (E950d)

Neincluse în lista FSA a aditivilor aprobați din Marea Britanie, glicozidele de steviol glucozilate au fost aprobate ca un nou aditiv în Europa în 2022.

Acestea sunt realizate printr-un proces de bioconversie enzimatică care utilizează spori modificați genetic pentru a cataliza transferul de glucoză din amidon în amestecuri de glicozide de steviol izolate din frunzele uscate ale plantei de stevie.

Doza zilnică acceptabilă este de 4 mg/kg greutate corporală pe zi.

Neotame (E961)

Un îndulcitor necalorific denumit adesea prin numele său de marcă Neotame, Neotame este între 7.000 și 13.000 de ori mai dulce decât zahărul în masă, nu are „arome nedorite” notabile și este cunoscut pentru a îmbunătăți aromele.

Un studiu recent a susținut că îndulcitorul ar putea avea un efect „toxic” asupra sănătății și ar putea „dăuna” bacteriile intestinale.

Neotame a fost evaluat pentru prima dată pentru utilizare de către EFSA în 2007, cu o reevaluare în curs.

Sare de aspartam-acesulfam (E962)

Comercializată sub numele de Twinsweet, sarea de aspartam-acesulfam este obținută prin înmuierea unui amestec de aspartam și acesulfam de potasiu într-o soluție acidă unde se va cristaliza, permițând îndepărtarea umidității și a potasiului în acest proces.

Este de 350 de ori mai dulce decât zahărul, iar elementul aspartam al compusului se absoarbe în organism, în timp ce acesulfamul este excretat prin rinichi.

Reevaluarea sării de aspartam-acesulfam de către EFSA este în curs de desfășurare.

Sirop de poliglicitol (E964)

Un alcool de zahăr pe bază de glucoză, siropul de poliglicitol este folosit nu numai ca bază de îndulcitor artificial, ci și ca agent de volum.

Este folosit uneori alături de Isomalt, în produse de cofetărie, fructe uscate, precum și gemuri și înghețate. Se găsește și în prăjituri și produse de patiserie cu cereale pentru micul dejun.

Siropul de poliglicitol a fost evaluat de EFSA în 2009.

Maltitoli (E965)

Maltitolii și siropul de maltitol este un alcool de zahăr carbohidrat (deci are un impact asupra glicemiei) care se găsește în mod natural în unele fructe și legume.

În timp ce se găsesc în mod natural, aditivul tinde să fie fabricat. Nu sunt la fel de dulci ca zahărul și au aproximativ jumătate din calorii.

Reevaluarea maltitolilor de către EFSA este în curs de desfășurare.

Lactitoli (E966)

Produși din lactoză, lactitolurile au 30-40% din dulceața zahărului și sunt folosite ca înlocuitor de îndulcitor în vrac pentru a reduce caloriile din alimente. De asemenea, este folosit ca laxativ.

Este un îndulcitor non-vegan iar efectele sale secundare laxative pot apărea după consumul a 25-30 de grame într-o singură porție.

Reevaluarea lactitolilor de către EFSA este în curs de desfășurare.

Xilitol (E967)

Datând de la sfârșitul anilor 1800, xilitolul a fost descoperit când a fost izolat un nou compus din așchii de fag.

A devenit popular în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca urmare a raționalizării zahărului. Se găsește în mod natural în diferite fructe și legume. Se absoarbe mai lent decât zahărul, are cu 40% mai puține calorii și are o dulceață asemănătoare cu zahărul.

Reevaluarea xilitolului de către EFSA este în curs de desfășurare.

Eritritol (E98)

După cum ar putea sugera și numele, eritritolul este un alcool de zahăr și este creat prin fermentarea surselor de carbohidrați cu drojdii osmofile.

Are aproximativ 6% din caloriile zahărului, dar 70% din dulceață și este considerată o alternativă naturală a zahărului.

Reevaluarea eritritolului de către EFSA a fost finalizată în 2023.

Advantame (E969)

Cu 20.000 de ori mai dulce decât zahărul și de 110 ori mai dulce decât aspartamul, advantame este utilizat pe scară largă în sectorul alimentar și al băuturilor, în special în băuturi, gume și produse de cofetărie și nu are calorii.

Este în general stabil, în special atunci când este încălzit, și este utilizat în industria de producție a alimentelor și a băuturilor.

EFSA a evaluat Advantame în 2013. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2