TehnologiiȘtiri

197

EFSA nu mai consideră sigur aditivul alimentar Dioxid de titan (E171)

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EFSA informează că și-a actualizat evaluarea siguranței aditivului alimentar dioxid de titan (E 171), în urma unei cereri a Comisiei Europene din martie 2020.

Evaluarea actualizată revizuiește rezultatul evaluării anterioare a EFSA, publicată în 2016, care a evidențiat necesitatea mai multor cercetări pentru a umple lipsurile de date. În acest sens, prof. Maged Younes, președintele grupului de experți al EFSA pe aditivi și arome alimentare (FAF), a declarat: „Ținând cont de toate studiile și datele științifice disponibile, grupul a concluzionat că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar.

Un element critic pentru a ajunge la această concluzie este că nu am putut exclude problemele legate de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, cu toate acestea se pot acumula în organism ”.

Evaluarea a fost efectuată urmând o metodologie riguroasă și luând în considerare multe mii de studii care au devenit disponibile de la evaluarea anterioară a EFSA din 2016, inclusiv noi dovezi științifice și date despre nanoparticule.

Experții noștri științifici au aplicat pentru prima dată Ghidul Comitetului Științific EFSA din 2018 asupra nanotehnologiei pentru evaluarea siguranței aditivilor alimentari. Dioxidul de titan E 171 conține cel mult 50% din particule în domeniul nano (adică mai puțin de 100 nanometri) la care consumatorii pot fi expuși.

Evaluarea genotoxicității

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor. Deoarece genotoxicitatea poate duce la efecte cancerigene, este esențial să se evalueze potențialul efect genotoxic al unei substanțe pentru a ajunge la concluzia asupra siguranței acesteia.

Prof. Matthew Wright, atât membru al grupului FAF, cât și președinte al grupului de lucru al EFSA pe E 171, a declarat: „Deși dovezile privind efectele toxice generale nu au fost concludente, pe baza noilor date și a metodelor consolidate nu am putut exclude o preocupare pentru genotoxicitate și, prin urmare, nu am putut stabili un nivel sigur pentru aportul zilnic de aditiv alimentar. ”

Managerii de riscuri din cadrul Comisiei Europene și din statele membre ale UE au fost informați cu privire la concluziile EFSA și vor lua în considerare măsurile adecvate pentru a asigura protecția consumatorilor.

Caracterizare

Dioxidul de titan (E 171) este autorizat ca aditiv alimentar în UE în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Siguranța aditivului alimentar E 171 a fost reevaluată de Grupul EFSA ANS în 2016 în cadrul Regulamentului (UE) nr. 257/2010, ca parte a programului de reevaluare a aditivilor alimentari autorizați în UE înainte de 20 ianuarie 2009.

În avizul său din 2016, comisia ANS a recomandat efectuarea de noi studii pentru a umple golurile posibile efecte asupra sistemului de reproducere, care le-ar putea permite să stabilească un consum zilnic acceptabil (ADI). S-a evidențiat și incertitudinea în ceea ce privește caracterizarea materialului utilizat ca aditiv alimentar (E 171), în special în ceea ce privește dimensiunea particulelor și distribuția mărimii particulelor de dioxid de titan utilizate ca E 171.

În 2019, EFSA a publicat o declarație privind revizuirea riscului legat de expunerea la aditiv alimentar dioxid de titan (E171) efectuată de Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu și Sănătate în Muncă (ANSES). În declarația sa, EFSA a subliniat că avizul ANSES a reiterat incertitudinile și lacunele de date identificate anterior de EFSA și nu a prezentat concluzii care au invalidat concluziile anterioare ale Autorității privind siguranța dioxidului de titan.

În același an (2019), Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum (NVWA) a emis, de asemenea, un aviz cu privire la posibilele efecte asupra sănătății ale aditivului alimentar dioxid de titan, care a evidențiat importanța examinării efectelor imunotoxicologice pe lângă efectele reprotoxicologice potențiale.

Evaluarea siguranței EFSA 2021 a dioxidului de titan (E171)

1. Ce este dioxidul de titan?

Dioxidul de titan este folosit ca o culoare alimentară (E171) și, la fel ca în cazul tuturor culorilor alimentare, funcția sa tehnologică este de a face alimentele mai atrăgătoare din punct de vedere vizual, de a da culoare alimentelor care altfel ar fi incolore sau de a restabili aspectul original al alimentelor. Dioxidul de titan este prezent și în cosmetice, vopsele și medicamente.

Puteți găsi mai multe informații despre activitatea EFSA în domeniul aditivilor alimentari pe site-ul nostru web

2. Ce alimente conțin dioxid de titan?

Principalele categorii de alimente care contribuie la expunerea dietetică a E171 sunt produse de panificație fine, supe, bulion și sosuri (pentru sugari, copii mici și adolescenți); și supe, bulioane, sosuri, salate și tartine de sandvișuri pe bază de săruri (pentru copii, adulți și vârstnici). Nucile procesate sunt, de asemenea, o categorie principală de alimente care contribuie la adulți și vârstnici.

3. Ce spune EFSA în avizul său din 2021 privind siguranța dioxidului de titan ca aditiv alimentar?

După efectuarea unei revizuiri a tuturor dovezilor științifice relevante disponibile, EFSA a concluzionat că o preocupare pentru genotoxicitatea particulelor de TiO2 nu poate să nu fie exclus. Pe baza acestei preocupări, experții EFSA nu mai consideră sigur dioxidul de titan atunci când sunt folosiți ca aditivi alimentari. Aceasta înseamnă că nu se poate stabili o admisie zilnică acceptabilă (ADI) pentru E171.

Evaluarea EFSA este legată de riscurile TiO2 utilizate ca aditivi alimentari, nu de alte utilizări.

4. Ar trebui să nu mai mănânc produse care conțin TiO2?

Deși dovezile efectelor toxice generale nu au fost concludente, pe baza noilor date și a metodelor consolidate, oamenii de știință noștri nu au putut exclude o preocupare pentru genotoxicitate și, în consecință, nu au putut stabili un nivel sigur pentru aportul zilnic de TiO2 ca aditiv alimentar.

În rolul lor de manageri de riscuri, Comisia Europeană și statele membre vor reflecta acum asupra avizelor științifice ale EFSA și vor decide asupra oricăror măsuri de reglementare adecvate sau sfaturi pentru consumatori.

5. EFSA interzice dioxidul de titan?

Nu. Rolul EFSA s-a limitat la evaluarea riscurilor legate de dioxidul de titan ca aditiv alimentar. Aceasta a inclus o evaluare a informațiilor științifice relevante cu privire la TiO2, a toxicității sale potențiale și a estimărilor expunerii la dieta umană. Orice decizie legislativă sau de reglementare privind autorizarea aditivilor alimentari este responsabilitatea administratorilor de riscuri (adică a Comisiei Europene și a statelor membre).

6. Ce se întâmplă în continuare?

Recomandările științifice ale EFSA vor fi utilizate de managerii de riscuri (Comisia Europeană, statele membre) pentru a informa orice decizie pe care o iau cu privire la posibile acțiuni de reglementare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2