TehnologiiȘtiri

236

EFSA propune reducerea dozei zilnice tolerabile de Bisfenol A

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a reevaluat riscurile de bisfenol A (BPA) din alimente și propune să reducă considerabil doza zilnică tolerabilă (DIT) comparativ cu evaluarea sa anterioară din 2015.

Un proiect

Concluziile EFSA privind BPA sunt explicate într-un proiect de aviz științific care este deschis pentru consultare publică până la 22 februarie 2022 (nou termen prelungit). Toate părțile interesate sunt încurajate să contribuie la consultare.

TDI este o estimare a cantității de substanță (exprimată pe baza unui kilogram de greutate corporală) care poate fi ingerată zilnic de-a lungul vieții fără riscuri apreciabile. În evaluarea riscului BPA din 2015, EFSA a stabilit un TDI temporar de 4 micrograme per kilogram de greutate corporală pe zi.

În proiectul său de reevaluare a BPA, publicat astăzi, grupul de experți al EFSA privind materialele în contact cu alimentele, enzimele și substanțele auxiliare de procesare (CEP) a stabilit un TDI de 0,04 nanograme per kilogram de greutate corporală pe zi.

Scăderea TDI rezultă din evaluarea studiilor apărute în literatură din 2013 până în 2018, în special cele care indică efecte adverse ale BPA asupra sistemului imunitar.

În studiile pe animale, s-a observat o creștere a numărului de celule „T-helper”, un tip de globule albe care joacă un rol cheie în mecanismele imunitare celulare și care, atunci când sunt crescute, pot duce la dezvoltarea unei inflamații alergice pulmonare.

Comparând noul TDI cu estimările expunerii consumatorului la BPA în dietă, EFSA concluzionează că cei cu expunere atât medie, cât și mare la BPA în toate grupele de vârstă depășesc noul TDI, indicând preocupări de sănătate.

O abordare sistematică

Dr Claude Lambré, președintele grupului de experți al CEP, a declarat: „Acest proiect actualizat este rezultatul unei evaluări amănunțite de mai mulți ani. Am folosit o abordare sistematică pentru selectarea și evaluarea dovezilor disponibile. Noile studii științifice care au apărut în literatură ne-au ajutat să abordăm incertitudinile importante cu privire la toxicitatea BPA.”

EFSA a evaluat anterior siguranța BPA pentru utilizarea în materialele care vin în contact cu alimentele în 2006 și 2015. La momentul ultimei evaluări a EFSA, experții au putut stabili doar un TDI temporar din cauza incertitudinilor și au subliniat necesitatea de a umple golurile de date.

Experții EFSA au desfășurat lucrări pregătitoare extinse pentru această nouă evaluare, inclusiv publicarea și testarea protocolului de evaluare a pericolelor în 2017 și în 2019.

Spune-ți cuvântul!

EFSA invită toate părțile interesate să transmită feedback cu privire la proiectul său de aviz prin intermediul paginii de consultare dedicate. Termenul limită pentru comentarii este 22 februarie 2022.

Experții din grupul CEP al EFSA și grupul de lucru pentru reevaluarea BPA vor prezenta știința din spatele proiectului de aviz BPA la o reuniune tehnică pentru părțile interesate din 24 ianuarie 2022.

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică care este utilizată pentru fabricarea plasticului policarbonat, care poate fi folosit pentru a produce anumite materiale în contact cu alimentele, cum ar fi dozatoarele de apă sau articolele pentru producția de alimente.

BPA este, de asemenea, folosit pentru a produce rășini epoxidice pentru a forma acoperiri și căptușeli de protecție pentru cutiile de alimente și băuturi. Cantități mici de BPA pot migra din materialele care vin în contact cu alimentele în alimente și băuturi.

Mai multe informații despre BPA sunt disponibile pe site-ul web al EFSA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2