Piata globala si cea europeana a carnii traverseaza in momentul de fata o perioada agitata. De exemplu, pretul carnii de porc, in Uniunea Europeana, a atins un nivel record, influentand pretul mediu global. Dar, cum va arata tabloul mondial in anul 2025? O predictie au incercat specialistii de la Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries - ASBL, din care face parte si UCPR, si care au realizat studiul cu titlul Perspectives on Meat World Markets-2025 Horizont. Considerente generale Ca urmare a scaderii preturilor, cauzata de o combinatie a mai multor factori, cum ar fi: cativa ani de recolta buna, reducerea cresterii cererii si scaderii pretului petrolului, multe tari vor trebui sa se confrunte cu povara complexa a subnutritiei sau a obezitatii la celalalt capat al lantuluisi cu deficitul de micronutrienti, din cauza dietelor dezechilibrate si a consumului mai mare de produse alimentare prelucrate. Insa, cresterea cererii de alimente este de asteptat sa fie satisfacuta prin cresterea productivitatii, in principal, in tarile in curs de dezvoltare. Comertul ar trebui sa se dezvolte la aproximativ jumatate din rata deceniului precedent, din cauza politicilor de autosuficienta ale mai multor tari si a trecerii la un comert mai mare cu produse cu valoare adaugata. Cinci tari exportatoare principale vor reprezenta cel putin 70% din totalul exporturilor, iar dependenta resurselor din regiunile sarace se va intensifica, in special in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. In ceea ce priveste importul, specialistii se asteapta la o diminuare a concentrarii, desi China este o piata critica pentru anumite produse soia, produse lactate si cereale grosiere . Preturile la produsele agricole sunt proiectate sa ramana relativ constante, in urmatorul deceniu. Perspective globale Preturile la carne au scazut din cauze cererii mai slabe a economiilor emergente, fapt contrasteaza cu o perioada extinsa de crestere continua, incepand din 2002. Comertul mondial a scazut in principal din cauza scaderii exporturilor de carne din America, coroborat cu importurile mai mici din Federatia Rusa. Cu toate acestea, perspectivele pentru piata carnii raman puternice. Preturile cerealelor de hrana ar trebui sa ramana scazute, dand stabilitate sectorului. In decursul urmatorului deceniu, se estimeaza ca productia globala de carne va fi cu 16% mai mare, iar tarile in curs de dezvoltare sunt proiectate sa reprezinte marea majoritate a acestei cresteri. In sectorul carnii de bovine, dupa ani de reduceri de efective, este de asteptat ca productia mondiala sa creasca din nou incepand cu anul 2016. Productia de carne de porc va creste, de asemenea, in China, precum si cea de carne de oaie, care va avea o crestere globala de 2,1% pe an. Cererea de importuri se va intensifica, datorita cresterii importurilor din tarile in curs de dezvoltare, in special in Vietnam si Africa, in timp ce tarile dezvoltate vor reprezenta in continuare mai mult de jumatate din exporturile de carne, pana in 2025. Exporturile globale vor avea o crestere de 26%. Pana in 2025, preturile la toate tipurile de carne se asteapta sa creasca. Consumul global anual de carne pe cap de animal este de asteptat sa creasca cu 1,3 kg pana la 35,3 kg, pana in 2025 si va consta in principal din pasari de curte. Proiectia globala a productiei de pasari de curte Beneficiile diferitelor avantaje competitive de exemplu, accesibilitatea, confortul, absenta restrictiilor religioase, imaginea sanatoasa, emisiile limitate de GES, costurile reduse de productie, timpul de crestere redus si investitiile mai mici necesare , productia de carne de pasare va continua sa creasca in urmatorul deceniu, reprezentand jumatate din cresterea productiei de carne. tari precum Argentina, Brazilia, Mexic, Federatia Rusa, Ucraina si Statele Unite, care au capacitati excedentare de furaje, isi vor dezvolta puternic productia. Ciclul de productie scurt permite producatorilor sa reactioneze rapid la modificarile pietei, permitand in acelasi timp imbunatatiri rapide in genetica, sanatatea animalelor si practicile de hranire. Preturile scazute ale produselor, combinate cu costurile scazute de productie, au contribuit la transformarea carnii de pasare in cea mai favorizata carne, atat pentru producatori, cat si pentru consumatorii din tarile in curs de dezvoltare. In UE, productia de carne de pasare se asteapta sa se extinda pana in 2025, cu 3,8%, desi ritmul de crestere este de asteptat sa incetineasca, in comparatie cu ultimul deceniu. Cea mai mare crestere a productiei 1,1% pe an este asteptata in noile state membre ale UE, permitand in mare parte castigurile de productivitate sustinute, in special in Ungaria, Polonia si Romania. In contextul unor preturi relativ scazute ale furajelor, cu o cerere interna si mondiala puternica, productia UE va ajunge la 14,1 milioane de tone, pana in 2025. Incertitudini privind comertul cu carne din UE Politicile comerciale vor ramane din nou unul dintre principalii factori care influenteaza perspectivele europenilor. Semnarea si punerea in aplicare a mai multor acorduri comerciale, care implica unii dintre principalii producatori de carne, ar putea eventual diversifica sau consolida comertul cu carne in mod semnificativ. In special, semnarea Parteneriatului Trans-Pacific poate oferi acces sporit pietelor asiatice selectate de furnizorii din aceste tari si din SUA. Deciziile privind politica comerciala unilaterala si/sau neasteptata, cum ar fi embargoul impus de Federatia Rusa asupra alimentelor si produselor agricole importate din Statele Unite, Australia, Norvegia, Canada si Uniunea Europeana, sunt un alt factor de risc in proiectii. La nivel global, focarele de boli ale animalelor si problemele sanitare si de siguranta alimentara sunt factori importanti care ar putea influenta perspectivele. In functie de durata, intensitate, reactii potentiale ale consumatorilor si restrictii comerciale, interdictii care rezulta din aceste focare, pot influenta productia, consumul si comertul pe piata interna si regionala. O alta incertitudine se refera la faptul ca sectorul zootehnic este considerat un factor-cheie al emisiilor antropice de gaze cu efect de sera GHG , desi sectorul carnii de pasare contribuie cel mai putin la toate sectoarele carnii, de exemplu. Cresterea cererii pentru produsele zootehnice care rezulta din cresterea veniturilor si a populatiei poate determina o crestere a acestor emisii. Unele tari pot impune constrangeri de reducere a emisiilor de carbon asupra productiei animaliere. In cele din urma si mai recent, au aparut preocupari privind o legatura intre consumul de carne si sanatatea umana. Anuntul Agentiei Internationale pentru Cercetare in domeniul Cancer al Organizatiei Mondiale a Sanatatii IARC a clasificat carnea prelucrata drept carcinogena, putand avea un impact asupra consumului de carne proiectat in tarile cu un consum ridicat pe cap de locuitor, desi carnea alba de pasare pare mai putin afectata. La randul lor, furajele reprezinta 50% din costurile pentru producatorii de carne. Preturile la furaje sunt influentate in mod dramatic de valorile macroeconomice si, prin urmare, evolutia preturilor petrolului si a ratelor de schimb pot juca un rol crucial in evolutia preturilor si a marjelor.