Urmare a consolidarii economiilor din tarile membre ale Uniunii Europene, sectorul productiei de carne a inceput anul 2016, pe crestere, evaluarile pentru finalul anului, precum si previziunile pentru 2017 fiind cat se poate de imbucuratoare, dupa cum arata un Raport al Comisiei Europene. Ca urmare, este de asteptat ca pretul carnii-materie prima sa scada, fapt care va conduce la marirea productiei de produse din carne. Cererea de carne de vita va ramane puternica Dupa restructurarea sectorului european al produselor lactate si conversia multor ferme in productia de carne de vita si dupa o relativa stabilitate in 2015, in ciuda cresterii productiei, preturile pentru taurii tineri, juninci si bovine adulte de sex masculin au inceput sa urmeze o tendinta de scadere, de la inceputul anului 2016. Pretul carnii de vita a urmat o traiectorie sezoniera caracteristica, avand un varf in jurul valorii de vara. De la inceputul anului 2016, preturile au ramas la un nivel relativ scazut, intre 270 si 275 euro/t, adica, 5-10% sub nivelul anului trecut. Cu toate acestea, se asteapta ca, pe plan mondial, cererea sa ramana puternica si sa sprijine preturile la carnea de vita din UE, SUA si Asia, indiferent de incetinirea economica a Chinei. Ca urmare, preturile mondiale ar putea fluctua, desi, din cauza incertitudinii aprovizionarii in Brazilia, Argentina si Australia, acesti mari exportatori isi vor re-valorifica exporturile de carne de vita. Spre deosebire de anii anteriori, cresterea ofertei a dus la o redresare a consumului in UE, de aproape 2%, ajungand la 10,7 kg/locuitor. O alta crestere de 1,7%, este de asteptat in 2017. Stabilizarea productiei de carne de porc in UE Desi studiul a anuntat o scadere a efectivelor de porci de reproducere in UE, de 1,7%, productia totala de carne de porc a crescut cu 1%, in primul trimestru al anului 2016. In conformitate cu evolutia efectivelor, Germania, Danemarca, tarile de Jos, Austria, Ungaria, Romania si Belgia au inregistrat o scadere a productiei, in primul trimestru al anului 2016. Alte state membre, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franta si Italia, erau inca in crestere de productie in primul trimestru din 2016, in ciuda preturilor scazute din carne de porc in 2015. Polonia a asistat la o reducere foarte importanta, in efectiv-scroafa, de aproape 15%, dar a fost inca in masura sa creasca valoarea neta, multumita productiei de purcei si porci. Aceste tendinte divergente sunt rezultatul diferitelor strategii si comportamente economice intre statele membre. Ca urmare a faptului ca schimbarile din efectivele de reproducere afecteaza productia cu intarzieri de mai multe luni, productia de carne de porc din UE este de asteptat sa incetineasca si mai mult in a doua jumatate a anului. Ca o consecinta, productia de carne de porc a UE, in 2016, este de asteptat sa se stabilizeze la aproximativ 23.4 mil tone, in ciuda feedback-ul pozitiv de pe pietele de export. Exporturile de carne de porc ale UE, la un nivel record In 2016, exporturile de carne de porc din UE sunt de asteptat sa ajunga la un nivel record de 2,4 milioane de tone + 18% pe baza anuala , datorita impulsului exporturilor catre China. Negocierile actuale pentru accesul la alte piete, inchise din motive SPS, ar putea chiar imbunatati si mai mult situatia de export. Cererea puternica de import a Chinei, ca urmare a restructurarii sectorului sau intern de carne de porc, explica cresterea exporturilor din UE, in primele patru luni ale anului 2016 + 40% . Ca urmare, exporturile de carne de porc din UE catre China au ajuns la mai mult de 100 000 de tone, in luna aprilie, si a reprezentat in prezent aproape 40% din totalul exporturilor. Exporturile de organe, in China, au aratat o tendinta similara, in crestere cu 40%, de la an la an. In conformitate cu Perspectivele agricole din China, cererea de import pentru carnea de porc este proiectata pentru a continua pe termen mediu 900 000 de tone pana in 2025 . Toate tarile din UE care exporta in China si-au vazut exporturile dublate sau chiar triplate, de la inceputul anului 2015. Germania, Spania si Danemarca au luat cea mai mare parte din tort, cu 29%, 23% si 16%, respectiv, in primele patru luni ale anului 2016. Alte cresteri importante s-au observat in exporturile catre Filipine, Ucraina, Hong Kong si Statele Unite ale Americii. Recuperarea cotei de piata din SUA pe scena internationala, pare sa ia mai mult timp decat era de asteptat. Exporturile americane sunt mai mici in primul trimestru din 2016, fata de anul trecut, ceea ce explica de ce exporturile UE catre Japonia sunt mai bune decat se astepta. Din aceasta perspectiva, interdictia de import din Rusia este de asteptat sa fie mentinuta. Oricum, din cauza dezvoltarii productiei de carne de porc din Rusia, situatia economica lenta si sosirea pe piata a altor furnizori, exporturile UE fata de Rusia nu sunt de asteptat sa se reia complet, chiar daca interdictia ar urma sa fie ridicata. Cu toate ca, oficial, decizia OMC privind interdictia sanitara a fost notificata catre CE in aprilie 2016, Organismul de solutionare a litigiilor al OMC inca trebuie sa-l aprobe, inainte ca raportul sa fie fi facut public. Intre timp, ipoteza ca interdictia sanitara va ramane in vigoare pentru 2017, bloccheaza aproape toate intentiile de export, catre Rusia. Extinderea productiei de carne de pasare In 2015, cresterea productiei de carne de pasare a ajuns la 3,8%, comparativ cu 2014, atingand 13,8 milioane de tone. Polonia a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producator de carne de pasare din UE, avand si cea mai mare crestere +200 000 tone . In ciuda preturilor la carnea de pui, mai mici in 2016, productia de carne de pasare s-a extins, in continuare, in cursul primului trimestru 2016 si chiar mai mult, decat in aceeasi perioada in 2015, cand a inregistrat deja un nivel foarte ridicat: Polonia + 16% , Spania + 5% , Italia + 6% , tarile de Jos + 5% si Marea Britanie + 3% ; toate aceste tari si-au vazut productia in crestere. Numai Franta a stagnat, dar acest lucru ar putea fi inversat in a doua jumatate a anului, ca urmare a repopularii fermelor de pasari. La nivelul UE, cresterea economica este de asteptat sa continue in 2017, dar intr-un ritm mai lent, comparativ cu 2016. Consumul din UE va atinge in 2017 un nivel mai matur. O concurenta sporita pe piata mondiala va limita dezvoltarea in continuare a exporturilor, punand presiune asupra preturilor. Cu exceptia Germaniei, toti ceilalti producatori majori de pasari de curte sunt de asteptat sa creasca productia, Polonia urmand sa preia conducerea.