168
Autoritatile vor sa curete piata de produse contrafacute ?si vandute ca traditionale, insa eforturile sunt in zadar, daca retetele nu vor fi standardizate, informeaza Evenimentul Zilei. Romania e plina de produse vandute ca fiind traditionale, insa chiar ?si autoritatile sunt de acord ca nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt facute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica un ordin care va reglementa procedura de atestare a produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romaneordm;ti, in vederea realizarii unui Registru National cu acestea. Pentru unii producatori, vestea inregistrarii retetelor consacrate e buna. quot;Se va face ordine in piata. Noi, romanii, avem printre cele mai bune produse traditionale ?si nu se folosesc chimicale, aordm;a ca e bine sa existe o lista actualizata cu cei care respecta legeaquot;, este de parere Culita Tarata, fondatorul TCE 3 Brazi, grup care detine ?si o unitate in care sunt produse preparate traditionale din carne. Bibiana Stanciulov, patroana firmei care face magiunul de prune Topoloveni, nu crede ca aplicarea noilor reglementari va reu?si sa curete piata de quot;falsuriquot;, cat timp nu exista standarde pentru fiecare tip de produs. quot;Cat timp producatorii nu i?si vor standardiza reteta pentru ca autoritatile sa ordm;tie ce trebuie sa urmareasca la un control, totul este in zadarquot;, a declarat Bibiana Stanciulov. De exemplu, in cazul magiunului de prune exista un standard legal, prin care toate produsele etichetate sub aceasta denumire trebuie sa contina minim 55% substanta uscata solubila. Astfel ca nu mai poate fi vanduta pasta de fructe cu gelatina ?si arome drept magiun. mai multe pe www.evz.ro