De ce sunt în creștere cazurile de fraudă cu uleiul de măsline și poate fi oprită această tendință periculoasă?
Frauda alimentară este în creștere la nivel global, raportul Indicelui de Vulnerabilitate la Frauda Alimentară din 2025 arătând o creștere semnificativă a activității infracționale în toate sectoarele. Dar, în timp ce unele produse au scăpat de interese nefaste, altele, inclusiv uleiul de măsline, au devenit ținte majore, notează FoodNavigator.
Uleiul de măsline, o țintă majoră a fraudei
Cazurile de fraudă cu uleiul de măsline continuă să crească, cu multiple raportări numai în ultimul an. Recent, oficialii portughezi au anunțat că au confiscat peste 16.000 de litri de ulei de gătit etichetat în mod fals ca ulei de măsline, împreună cu 82.000 de etichete contrafăcute.
Poliția italiană a confirmat că a descifrat o rețea criminală care amesteca uleiuri de calitate inferioară cu substanțe chimice și le vindea ca ulei de măsline extravirgin, amenințând siguranța consumatorilor și subminând DOP (Denumire de Origine Protejată) sau IGP (Indicație Geografică Protejată).
Și o anchetă comună între Europol și 29 de țări europene, care a vizat alimente și băuturi contrafăcute și de calitate inferioară, a dus la destructurarea a 11 rețele criminale, emiterea a 104 mandate de arestare și identificarea a 278 de persoane care au fost raportate autorităților judiciare.
Printre principalele constatări ale cazului, denumit în cod Operațiunea OPSON XIII, s-au numărat uleiul de măsline adulterat, precum și tonul etichetat greșit și alimentele expirate cu date false.
De ce este uleiul de măsline o țintă pentru fraudă?
Creșterea bruscă a prețurilor uleiului de măsline l-a transformat într-o perspectivă atractivă pentru infractori, ceea ce a dus la o creștere bruscă a cazurilor în Europa și în lume.
„Poți vinde o sticlă de ulei de măsline de jumătate de litru pentru între 20 și 70 de euro”, spune Arsen Khachaturyants, CEO al Arsenio. „Escrocii văd acest lucru ca pe o oportunitate, etichetând pur și simplu uleiul ca ulei de măsline sau uleiul de măsline ca ulei de măsline extravirgin.” În plus, falsificarea uleiului de măsline rămâne dificil de detectat.
„Alterarea alimentelor devine din ce în ce mai sofisticată, unele metode modificând produsele la nivel molecular, ceea ce depășește adesea capacitățile de detectare ale tehnicilor actuale de laborator sau tehnicile necesare fiind foarte scumpe”, spune Lauryna Nelkine, șefa departamentului de cercetare în domeniul sănătății la WellnessPulse.
Și chiar și formele foarte simple de adulterare pot trece nedetectate de consumatori, dacă produsul arată așa cum se așteaptă. De exemplu, uleiurile transparente din semințe, colorate cu clorofilă pentru a adăuga verde și carotenoizi pentru a adăuga galben, au asemănarea uleiului de măsline.
În plus, bandele criminale operează prin scheme atent planificate și rețele coordonate, ajutându-le să evite capturarea.
Pericol pentru sănătatea publică
Îngrijorările continuă să crească cu privire la potențialele pericole ale uleiurilor de măsline adulterate, în special în ceea ce privește adăugarea de substanțe chimice pentru a altera aroma și culoarea.
Locotenent-colonelul Michele Avagnale, comandantul Grupului de Protecție a Sănătății Carabinieri (NAS) din Napoli, a comentat că atunci când vorbesc despre frauda alimentară, oficialii se ocupă de daune tangibile, nu doar de riscuri.
„Frauda alimentară este o amenințare serioasă la adresa sănătății publice”, spune Avagnale. „Infractorii încearcă să înșele consumatorii vânzând produse care nu corespund cu ceea ce este menționat pe etichetă.”
Ce face industria pentru a preveni frauda?
Vestea bună pentru producători și consumatori este că industria uleiului de măsline, în colaborare cu autoritățile de aplicare a legii, depune eforturi mari pentru a combate frauda.
În 2022, UE a introdus noi reguli privind verificările de conformitate pentru uleiul de măsline, precum și metode de analiză a acestuia.
Fiecare stat membru este obligat să efectueze un număr minim de verificări anual și să verifice atât cerințele de etichetare, cât și cele privind categoria. Acest număr este calculat luând în considerare datele de export și consum. Uleiul de măsline extravirgin este principala categorie verificată, deoarece reprezintă cea mai mare pondere din vânzările cu amănuntul la nivelul UE.
„Dacă ne uităm la Europa, există multă birocrație de parcurs pentru a se califica pentru plasarea pe rafturile supermarketurilor”, spune Khachaturyants de la Arsenio. „Furnizorii trebuie să declare locul de origine al produsului, locul unde își are sediul compania și locul unde sunt recoltate și presate măslinele.”
Cu toate acestea, faptul că uleiul de măsline contrafăcut continuă să intre pe piață dovedește că sistemul este departe de a fi sigur și că trebuie făcute mult mai multe pentru a-l opri.
„Nu este vorba doar de o problemă de etichetare. Este un risc tot mai mare pentru sănătatea publică, o întreprindere criminală profitabilă și un semnal de alarmă pentru lanțul global de aprovizionare”, spune Khachaturyants de la Arsenio.
„Având în vedere prețurile uleiului de măsline la niveluri record și oferta la minimele ultimilor decenii, acest tip de fraudă nu va face decât să se intensifice.” (Foto: Freepik)