TehnologiiȘtiri

184

FAO: Consumul de pâine integrală reduce riscul de deces cu până la 24%

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consumul regulat de cereale integrale reduce semnificativ riscul de deces, a constatat o lucrare recentă a ramurii alimentare a Organizației Națiunilor Unite, FAO, părțile interesate cerând acum mai multe acțiuni pentru promovarea cerealelor integrale ca parte a unei diete sănătoase.

Măcar 50 de grame pe zi

Vorbind la un eveniment recent care marchează Ziua Internațională a Cerealelor Integrale, Patrizia Fracassi, ofițer superior în nutriție și sisteme alimentare la Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ONU, a declarat că recentul lor articol comun privind dietele sănătoase durabile sugerează că consumul a 50 de grame boabele pe zi sunt asociate cu o „reducere de 19-24% a mortalității prin toate cauzele la adulți”.

Mai important, a adăugat ea, în cele 21 de regiuni diferite incluse în studiu, aportul scăzut de cereale integrale a fost identificat drept „cel mai mare factor de risc pentru deces și pierderea anilor de viață ajustată pentru dizabilitate, cu aporturi mai mici de 50 de grame care riscă 3 milioane de decese. și 82 de milioane de dolari în întreaga lume. ”

„Aceste dovezi susțin argumentul pentru care cerealele integrale fac parte dintr-o dietă sănătoasă durabilă, în conformitate cu obiectivul dezvoltării durabile de a pune capăt tuturor formelor de malnutriție”, a subliniat Fracassi.

Cerealele integrale sunt orice tip de cereale care nu a fost rafinat și implică în schimb întregul miez al cerealelor. Aceste tipuri de boabe sunt mai bogate în nutrienți decât boabele rafinate și oferă o serie de beneficii pentru mediu și sănătate, au spus membrii comisiei.

În ciuda dovezilor puternice care indică beneficiile pentru sănătate ale cerealelor integrale, absorbția lor în UE rămâne redusă.

Politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork, subliniază faptul că, deși consumul de carne roșie, zaharuri, sare și grăsimi continuă să depășească recomandările, consumul de cereale integrale este „insuficient”.

Învățarea lecțiilor din poveștile de succes

Una dintre barierele majore pentru creșterea gradului de absorbție în UE este lipsa unei definiții clare, a declarat Gitte Laub Hansen, consultant executiv de proiect la Societatea Daneză a Cancerului și WholeEUGrain, un proiect european axat pe promovarea cerealelor integrale.

Potrivit centrului științific al UE, alimentele din cereale integrale sunt definite diferit în întreaga UE și nu există nicio legislație privind etichetarea acestora la nivelul UE.

Cu toate acestea, locuri precum Danemarca au înregistrat o creștere a aportului de cereale integrale datorită stabilirii unor linii directoare clare pentru ceea ce constituie un produs din cereale integrale, împreună cu o campanie promoțională puternică.

Ca atare, consumul de cereale integrale a atins obiectivul țintă de 75 de grame pe 10 megajuli pe zi la majoritatea oamenilor.

Reducerea decalajului de sănătate

Mai mult, această creștere a consumului a fost văzută peste tot în țară. „Ceea ce vedem în regiunea europeană este că există inegalități mari. Deci, ce se întâmplă atunci când vă concentrați asupra îmbunătățirii aportului de cereale integrale, trebuie să fiți conștienți de faptul că nu lărgiți decalajul inegalității sociale în sănătate ", a avertizat Laub Hansen.

Cu toate acestea, abordarea daneză a înregistrat cea mai mică quartilă a consumatorilor de cereale integrale din populație, fie dublă, fie mai mult decât dublată.

„Deci, de fapt, reducem decalajul dintre partea cu populație foarte sănătoasă și cea mai puțin sănătoasă din populație”, a subliniat ea.

În prezent se lucrează pentru a investiga modul cel mai bun de a transfera lecțiile din Danemarca către alte țări europene, care include dezvoltarea unei orientări europene comune în 2022.

Etichetarea e „cheia” pentru consumatori și industrie

Etichetarea a jucat, de asemenea, un rol cheie în succesul campaniei daneze. „Știm că logo-ul joacă un rol cheie aici. Este esențial pentru consumatori să identifice cerealele întregi, dar este, de asemenea, un stimulent pentru reformulare și dezvoltarea de noi produse pentru industrie ”, a adăugat Laub Hansen.

Aceasta este o provocare, deoarece multe dintre schemele de etichetare a alimentelor propuse, cum ar fi actualul lider al UE, Nutriscore, nu sunt neapărat adaptate cerealelor integrale.

„Mulți dintre acești algoritmi se bazează pe substanțe nutritive precum fibre, proteine, zahăr, grăsimi și nu puteți neapărat să rulați doar o felie de pâine printr-un test de laborator și să vedeți câte grame de cereale integrale sunt în ea”, Kelly Toups , a subliniat directorul Oldways Whole Grains Council.

În schimb, ea a susținut un simbol de ambalare „ștampilă cereale integrale” care denotă grame de cereale integrale din produs.

Aceasta poate fi importantă pentru consumatorii care doresc să își mărească gradual absorbția cerealelor integrale, a spus ea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2