Potrivit ultimei actualizări efectuată de FAO, sitată de Reuters Indicele global al preturilor la produsele alimentare a continuat sa creasca in luna mai, pentru a 12-a luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna septembrie 2011.Food Price Index masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
Astfel, în luna mai 2021, acest indice a crescut pana la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte in luna aprilie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 120,9 puncte).Cresterea din ultima luna a fost stimulata in primul rand de avansul preturilor la cereale, care au inregistrat o crestere de 6% comparativ cu luna aprilie si una de 36,6% in ritm anual. In interiorul acestei categorii, preturile la porumb au fost in frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% in luna mai, in principal ca urmare a majorarii cotatiilor la uleiul de palmier, in contextul unei cresteri modeste a productiei in Asia de Sud-Est, in timp ce cotatiile la ulei de soia au fost influentate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producatorilor de biodiesel.
Preturile la zahar au crescut cu 6,8%, in mare parte ca urmare a ingrijorarilor cu privire la productia scazuta din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahar, sustine FAO. In paralel, preturile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie iar preturile la lactate au inregistrat un avans de 1,8%.