Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, calculat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie ?si Agricultura FAO , s-a situat la o medie de 202 puncte in 2014, in scadere cu 3,7% comparativ cu 2013, anul trecut fiind de altfel al treilea an consecutiv de scadere a preturilor mondiale la alimente, a anuntat joi FAO intr-un comunicat de presa. FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un coordm; de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale ?si zahar. In luna decembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 188,6 puncte, in scadere cu 3,2 puncte, sau 1,7%, fata de nivelul de 192,7 puncte inregistrat in luna noiembrie. Pentru ansamblul anului 2014, preturile la patru din cele cinci produse din coordm;ul analizat de FAO au scazut pana la, sau in apropiere de cele mai scazute niveluri din ultimii cinci ani. Exceptia o constituie preturile la carne, care in 2014 au atins un record de 199 de puncte, in creordm;tere cu 8,1% comparativ cu 2013. In schimb, preturile la cereale au scazut cu 12,5% comparativ cu 2013, influentate de prognozele referitoare la productiile record ?si stocurile abundente. Preturile la produsele lactate au scazut cu 7,7%, la ulei cu 6,2% iar la zahar cu 3,8%.