Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie ?si Agricultura FAO , a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale ?si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters. FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un coordm; de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne ?si zahar. In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte sau 1,8% fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte sau 5,2% mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau ?si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar ?si a aordm;teptarilor privind o recolta record de soia boabe. Separat, FAO ?si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se estima in luna mai. In ceea ce priveordm;te estimarile privind recolta mondiala de grau din 2014, FAO mizeaza pe o productie de 702,7 milioane tone, uordm;or mai mare decat estimarea din mai, dar cu 1,8% mai mica decat recolta record inregistrata in 2013.Mai multe, pe www.agerpres.ro