TehnologiiȘtiri

194

Fraudă alimentară cu vanilie, la nivel internațional

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În 2019, Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Controlul Fraudelor din Franța (DGCCRF) a demarat o investigație pentru a determina dacă produsele de vanilie și produsele alimentare cu aromă respectau reglementările publicația după cum susține BackeryandSnacs. Acum, după trei ani de cercetări, rezultatele sunt dezvăluite cazuri de practici comerciale frauduloase și înșelătoare. În urma investigației oficiale, una din patru păstăi de vanilie eșantionate nu a respectat reglementările, au constatat anchetatorii guvernamentali, după cum susține BackeryandSnacs.

O furtună perfectă pentru frauda alimentară?

Producerea de vanilie naturală pentru industria alimentară și a băuturilor este un proces care necesită timp și forță de muncă. Polenizarea și recoltarea fasolei se desfășoară în mare parte manual în climatele tropicale afectate din ce în ce mai mult de schimbările climatice.

Boabele de vanilie sunt originare din Mexic și Guatemala, iar astăzi majoritatea este recoltată la 10-20 de grade față de ecuator în Madagascar, Uganda, Indonezia, Papua Noua Guinee, Tanzania, Mexic și Tahiti, printre alte țări tropicale.

În urma dificultăților climatice și socio-economice din țara principală producătoare de vanilie, Madagascar, piața a cunoscut o scădere recentă a calității boabelor de vanilie. În același timp, prețurile au crescut brusc.

Având în vedere potențialul situației de a crea o furtună perfectă pentru frauda alimentară, DGCCRF a remarcat că produsele cu vanilie prezintă un „risc ridicat”. Aceasta înseamnă că unii operatori pot fi tentați să inducă în eroare consumatorul cu privire la calitatea produselor adăugând substanțe mai puțin costisitoare pentru vanilina naturală – un compus chimic din extractul din boabele de vanilie folosit ca agent de aromatizare.

Păstăi de vanilie la microscop

Pentru a investiga cazurile de fraudă alimentară din categoria vanilie, anchetatorii DGCCRF au vizat toți operatorii din sector, inclusiv producătorii de păstăi, extracte, arome naturale de vanilie și vanilină naturală pură.

Autoritatea guvernamentală s-a concentrat și pe importatori, distribuitori, comercianți cu amănuntul și companii alimentare, investigațiile care au acoperit un total de 177 de unități.

Dintre cele 22 de mostre de păstăi de vanilie, anchetatorii au descoperit că unul din patru nu a respectat reglementările. S-a dezvăluit că mai multe mostre vândute consumatorilor sunt făcute din păstăi de vanilie uzate, adică păstăi de vanilie deja folosite în procesul de extracție a vanilinei, acum lipsite de aromă și miros.

S-a descoperit că o probă de păstăi de vanilie este făcută din boabe înmuiate într-o aromă cu aromă de vanilie. În acest caz, comerciantului cu amănuntul a fost aplicată o amendă administrativă.

La microscop a fost pusă și pulbere albă etichetată „vanilie”. Testele au arătat că este alcătuită în principal din zahăr aromat cu vanilină sintetică. O măsură de poliție administrativă a fost adresată companiei, care a răspuns cu intenția sa fie de a modifica produsul, fie de a înceta comercializarea acestuia.

Doar unul din două extracte de vanilie

În general, doar unul din două extracte de vanilie verificate a respectat reglementările. O altă practică frauduloasă supusă unei amenzi administrative și unui proces verbal a fost o probă de extract de vanilie etichetat drept „concentrat de vanilie”, când de fapt era aromă de vanilie amestecată cu apă.

Iar extractele de vanilie s-au dovedit a fi denaturate ca „extracte naturale de vanilie”, când termenul „extract” este folosit în mod implicit pentru preparatele naturale. Aceasta înseamnă că termenul „natural” nu poate fi folosit în acest caz.

„Aceste constatări au dat naștere avertismentelor și măsurilor de poliție administrativă menite să corecteze etichetarea”, a menționat DGCCRF.

Mostrele de aromă naturală de vanilie au fost, de asemenea, un motiv de îngrijorare, jumătate s-a dovedit a fi neconforme.

S-a constatat că astfel de probe conțin niveluri insuficiente de vanilină sau conțin o proporție (uneori mai mare de 90%) de vanilină rezultată din proces biotehnologic.

„Serviciile de control au ordonat profesionistului să modifice fișa tehnică a produsului destinată clienților profesioniști și denumirea aromei. A fost aplicată și o amendă administrativă”, a menționat autoritatea guvernamentală.

Caramelul aromat a fost identificat și în așa-numitele mostre de vanilie naturală. Profesionistului i-a fost trimis un avertisment.

Produse alimentare aromatizate verificate

Mostre de presupus zahăr vanilat au fost analizate de către DGCCRF, testele dezvăluind „foarte puțină” vanilină, dacă există. S-a descoperit că o probă de zahăr vanilat conține un compus sintetic: etil vanilină.

Alții pretindeau că ar fi aromă naturală de vanilie, dar conțineau o majoritate de vanilină din procesele biotehnologice.

În general, testarea DGCCRF a indicat o rată de neconformitate de 23%. Autoritatea guvernamentală a emis 36 de avertismente, 13 măsuri administrative ale poliției, trei procese verbale penale și patru procese verbale de amenzi administrative.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2