Autor: Maria Demetriad Se poate vorbi despre o geopolitica a carnii? Sigur ca da. In conditiile in care, asigurarea hranei pentru populatie devine din ce in ce mai stringenta, totul se joaca pe harta politicilor internationale, harta pe care fiecare actor, mai mare sau mai mic, doreste sa primeasca un rol cat mai important. Noi instrumente de piata: yuan, separatism, AKM Evenimentele primei jumatati ale anului 2014 au demonstrat, inca o data, ca simplul joc al pietei nu mai este de ajuns pentru a-ti asigura suprematia sau, macar, continuitatea in afaceri. Exemple din trecut pot fi date cu duiumul dar, cel mai edificator ni se pare cel de acum sase ani, cand Statele Unite au conditionat accesul Federatiei Ruse in G8, de liberalizare a exporturilor de carne de pui din America, spre piata Ursului rasaritean. Neavand ce face, presedintele de atunci al Rusiei, Dimitri Medvedeev, intors din vizita efectuata la Washington, a dispus eliminarea oricaror bariere. Faptul ar parea banal si chiar asa este, pentru ca, nu o data s-a intamplat ca o decizie politica la nivel international sa fie conditionata de acceptarea unei anumite situatii economice; ba chiar, am spune ca economicul decide, jocul politic fiind facut in functie de interesele oamenilor de afaceri. Insa, exact in momentul in care se credea ca s-a ajuns la un oarecare echilibru, inca din anul 2012, au inceput noi semne ale schimbarilor politice la nivel international, schimbari cauzate de ascensiunea Chinei pe piata agricola internationala, dupa ce, timp de 10 ani a facut jocurile pe piata otelului, a constructiilor si a industriei grele. Ratiunea e cat se poate de fireasca, pentru chinezi, in conditiile in care, acolo chiar se pune problema asigurarii hranei propriilor cetateni, dar si a hegemoniei mondiale pe care China doreste sa o impuna. Achizitionarea companiei Smithfield si a Campofrio-Spania nu sunt decat inceputul marilor actiuni, inceput care, si asa, a schimbat raportul de forte, dar si preturile internationale. Mai jos, veti putea citi previziuni ale productiei si exporturilor de carne din Statele Unite; dar, cand vorbim de export, trebuie sa specificam faptul ca beneficiarul principal e China, ca principalul producator de carne de porc din America, adica acelasi Smithfield, e in proprietatea Republicii Populare Chineze si ca, oricum, gandind ca datoria Statelor Unite catre aceasta tara depaseste 1.000 de miliarde de dolari, guvernului de la Beijing ii este foarte usor sa dicteze. Daca relatiile bilaterale dintre americani si chinezi afectau colateral piata Uniunii Europene, iata ca evenimentele din Ucraina schimba totul, inclusiv piata carnii. Pe de o parte, un important producator de carne, Ucraina, este anihilat, lucru care ar favoriza membri UE. Pe de alta parte, Rusia a impus interdictii la importurile de carne, atat din Uniunea Europeana, cat si din Statele Unite, ca reactie fata de sprijinul acordat Ucrainei care doreste, cel putin in partea ei vestica, aderarea la familia europeana. Noroc pentru Rusia ca poate manipula jocurile separatistilor, furnizandu-le armament. Va avea aceasta tara posibilitatea de a-si asigura necesarul de carne, in conditiile in care sectorul de productie este inca slab dezvoltat? Vom vedea. Chiar daca, recent, Moscova si Beijing au incheiat un parteneriat economic care vizeaza, pe langa colaborarea pe linie de energie, si cea de schimburi agricole si alimentare, China nu poate exporta prea multa carne pe piata Rusiei. Toate aceste elemente ne determina sa credem ca viitorul imediat, si cel pe termen mediu, este cu mult mai imprevizibil decat am putea banui. Predictii in suspensie Revazand toate cele de mai sus, indraznim, totusi, sa facem apel la prognoze oficiale, chiar daca predictiile pentru acest an au devenit, in urma ultimelor evenimente, usor nesigure. Astfel, productia mondiala de carne va depa?si pragul de 260 milioane de tone in 2014, ceea ce inseamna o creordm;tere de 1,6% fata de 2013, conform raportului USDA Departamentul pentru Agricultura al SUA. O productie record este aordm;teptata la carnea de porc, urmare a cererii tot mai ridicate, dar ?si a costurilor de productie in scadere, inclusiv ca urmare a scaderii costurilor la furaje. ordf;i exporturile se vor dezvolta spectaculos, dupa ce au cunoscut un avans de peste 40% in mai putin de zece ani. Oricum, productia de carne de porc a cunoscut tendinta ascendenta, crescand si in 2013, fata de 2012, de la 105,6 milioane de tone, la 107,5 milioane de tone. Iar, pentru acest, an, specialistii estimeaza un avans de 1,3%, pana la 108,9 milioane de tone. Dar s-a dinamizat ?si comertul international. Numai in ultimii cinci ani, schimburile comerciale s-au marit cu 25%, pe fondul tendintei de majorare a veniturilor familiale, in special in zona Asiei Rasaritene. Creordm;terea comertului international va face loc pe piata unor noi jucatori, alaturi de cei traditionali. In ceea ce priveordm;te productia de carne de vita, daca in 2012 productia mondiala era de 57,5 milioane de tone, un an mai tarziu a ajuns la 58,5 milioane de tone, iar in 2014 se aordm;teapta un avans uordm;or, la 58,6 milioane de tone. Factorii care vor conduce la aceasta creordm;tere sunt tendinta de ieftinire a furajelor la nivel global, precum ?si creordm;terea semnificativa a importurilor in unele tari precum China ?si Hong Kong. Cu toate acestea, specialistii se aordm;teapta ca productia in Statele Unite sa se diminueze cu 6%, ca urmare a restrangerii efectivelor de bovine. Productia de carne de pasare ?si de curcan a ajuns la 88,6 milioane de tone in 2012, pentru ca in 2013 sa fie atins nivelul de 90 milioane de tone. Pentru acest an, analiordm;tii estimeaza o productie de 92,5 milioane de tone. Daca, in 2012, productia de carne la nivel mondial a ajuns la 252 milioane de tone, in 2013 deja se ajunsese la 256 de milioane de tone, pentru ca in acest an sa fie estimata o productie de peste 260 milioane de tone +1,6% . Statele Unite raman pe primul loc Statele Unite vor ramane ?si in 2014 cel mai mare exportator de carne de porc, cu livrari in creordm;tere uordm;oara fata de 2013, la 2,4 milioane de tone. Majorarea consumului in Mexic ?si taxele de import scazute din Coreea de Sud vor fi principalele motoare de sustinere a exporturilor ?si in acest an. In China, cel de-al doilea producator la nivel mondial, productia s-a marit semnificativ in ultimii ani, urmand sa atinga in 2014, potrivit previziunilor, un nivel record de 54,7 milioane de tone, pe fondul scaderii preturilor input-urilor ?si a maririi semnificative a cererii. Productia in Uniunea Europeana va ramane constanta, conform estimarilor USDA, la un nivel de 22,5 milioane de tone. Consumul va urma aceea?si linie, in conditiile in care se remarca o schimbare a obiceiurilor de consum, dinspre consumul de carne de porc, catre carnea de pui, cu un pret mai mic. Productia in Brazilia va ajunge in acest an la 3,4 milioane de tone, pe fondul ieftinirii input-urilor ?si al majorarii pretului la carnea de porc. In acest an se estimeaza o creordm;tere semnificativa a cererii atat pe piata interna, cat ?si pe pietele externe. ordf;i in Canada se estimeaza o creordm;tere uordm;oara a productiei la 1,9 milioane de tone, pe fondul cererii solide de pe piata interna. Pentru acest an este prognozata o marire a numarului sacrificarilor, de?si efectivele de porci se afla in declin. Productia in Rusia se va mari semnificativ, pana la 2,3 milioane de tone, pe fondul unui puternic sprijin guvernamental. Programul de sprijin al sectorului porcinelor presupune acordarea de subventii pentru fermele de creordm;tere ?si industria de procesare a carnii de porc. In loc de concluzie Desi analizele FAO spun ca nu exista niciun pericol in privinta asigurarii necesarului de hrana al planetei, jocurile geopolitice pot face victime. Modificarile de pe piata petrolului vezi ce se intampla acum in lumea araba! , si redesenarea hartii din agroindustria mondiala vor schimba radical totul, inclusiv sectorul de carne, raporturile de forte si piata. in ansamblul ei. Iar, cu abilitatea, Romania ar putea sa profite. Desigur, nu ar avea cum sa intre in randul celor mari, dar poate ajunge cu usurinta sa devina un lider local, macar cu o singura conditie: ca guvernul sa accepte reducerea cotei de TVA.