151
Cresterea productiei ecologice ar sprijini dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile in intreaga Europa, a declarat directorul adjunct al IFOAM si directorul de politica Eric Gall, pentru FoodNavigator. Organismul din industria organica si-a lansat recent foaia de parcurs pentru Vision 2030 pentru a sprijini cresterea disponibilitatii si consumului ecologic in Europa. Viziunea colectiva si strategia isi propun sa devina quot;ecologice pe fiecare masaquot; pana in 2030, cu practici ecologice si agroecologice angajate pe quot;mai mult de jumatatequot; din terenurile agricole ale UE. In timpul celui de-al unsprezecelea Congres Organic European, organizat in Estonia, IFOAM a subliniat ca productia ecologica poate juca un quot;rol importantquot; in producerea alimentelor de inalta calitate, dezvoltand modele viabile de afaceri si protejarea mediului. Potrivit managerului de politica al organizatiei si a directorului adjunct, promovarea productiei ecologice ofera beneficii potentiale in lantul valoric, de la fermieri, producatori si, in cele din urma, consumatori. quot;Problemele legate de durabilitate sunt multidimensionale si acopera atat dimensiunile economice, sociale, cat si cele de mediuquot;, a declarat Gall, care a adaugat: quot;Motivele specifice pentru sprijinirea produselor ecologice includ provocarea majora cu care se confrunta sectorul agroalimentar de asigurare a mijloacelor de trai viabile pentru agricultori, satisfacand in acelasi timp asteptarile societatii, cum ar fi livrarea ecologica si contributia la dezvoltarea ruralaquot;. Potrivit cifrelor Eurostat, aproximativ 325 000 de locuri de munca echivalente cu norma intreaga in agricultura dispar in fiecare an in UE, cu pierderea a aproximativ un sfert din agricultorii din UE in ultimul deceniu, a remarcat Gall.