Repere

187

In Franta, costul de productie a laptelui a depa?sit pretul la producator

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pretul pe kilogramul de lapte primit de fermierii francezi nu mai acopera costul de productie, se arata intr-un studiu al Comitetului European al Laptelui dat publicitatii in aceasta saptamana. Costul cu productia unui kilogram de lapte in Franta variaza intre 40 ?si 45 de eurocenti, fiind semnificativ mai mare decat pretul la poarta fermei, de 33,8 eurocenti, se arata in studiul citat. Din acest motiv, crescatorii de vaci de lapte din Franta se confrunta cu un mare deficit economic, fiind un motiv de ingrijorare pentru reprezentantii agricultorilor din Franta. Din nefericire, acest studiu ilustreaza clar actuala situatie: din cauza pretului mic, sectorul lactatelor din Franta i?si pierde toate perspectivele de viitor. Fermierii francezi au nevoie de un pret de 45 de eurocenti pe kilogramul de lapte, a declarat preordm;edintele Comitetului European al Laptelui, Romuald Schaber, citat intr-un comunicat de presa al organizatiei. Situatia fermierilor francezi nu este singulara in regiune. Un studiu asemanator realizat in anul 2013 in Germania a avut rezultate asemanatoare. Astfel, numarul crescatorilor de vaci de lapte scade constant atat in Franta, cat ?si in Germania ?si poate duce la o disparitie totala a sectorului productiei laptelui in anumite regiuni din Europa, se mai arata in comunicatul de presa al Comitetului European al Laptelui. In sectorul productiei de lapte din Europa, intrebarea nu se mai pune daca exista sau nu un deficit cronic, ci cat de mare este acest deficit ?si in cat timp vor disparea fermele de lapte. ... Daca Uniunea Europeana nu doreordm;te sa compromita ?si sa piarda ?si ultimele ferme de lapte ramase, trebuie sa actioneze. Infiintarea unei agentii de monitorizare a sectorului de lapte ar putea fi o solutie, a mai spus Romuald Schaber. Mai multe, pe www.recolta.eu

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2