TehnologiiȘtiri

233

Interpack: Ambalajele pentru băuturi sunt din ce în ce mai durabile

autor

MeetMilk.ro

distribuie

PET sau sticlă de sticlă, cutie de aluminiu, cutie de băuturi sau poate chiar o sticlă de hârtie, de unică folosință sau de utilizare multiplă - există o gamă largă de opțiuni pentru ambalarea băuturilor. Dar care este cel mai durabil? Accentul a fost pus din ce în ce mai mult pe aspectele ecologice în ultimii ani în acest sector. Și nu numai pentru materialul de ambalare: aceste aspecte au devenit importante și pentru procesele de umplere și de ambalare efective.

Unele băuturi vin pur și simplu cu ambalaj clasic. De obicei cumpărăm bere sau vin într-o sticlă de sticlă, lapte într-o cutie și băuturi răcoritoare într-o sticlă PET. În ultimii ani, totuși, clienții au devenit din ce în ce mai critici, iar problemele de sustenabilitate au crescut în importanță pentru sectorul băuturilor.

Plasticele în special au acum o reputație proastă – care este adesea nemeritat. Cât de bine iese un tip de ambalaj atunci când se analizează echilibrul ecologic depinde de mulți factori diferiți. Prin urmare, experții ezită să ofere sfaturi generale.

O scurtă prezentare generală

Sticlele de sticlă sunt neutre ca gust, dar și fragile și grele. Cu toate acestea, sunt mai potrivite pentru utilizări multiple decât orice alt tip de ambalaj. Sticlele PET, de asemenea, pot fi reumplute de mai multe ori și apoi reciclate. Sunt rezistente la spargere și mai ușor decât sticlele de sticlă.

Materialele plastice, totuși, au o reputație proastă în rândul clienților de ceva timp, în ciuda cotei foarte mari de reciclare pentru sticlele de băuturi PET din Germania, de peste 94%. Băuturile din cutii de aluminiu se bucură în continuare de popularitate.

Însă extragerea materiei prime și producerea conservelor din aluminiu brut vine cu un cost uriaș din punct de vedere energetic, așa că totul se reduce la cota de colectare, pentru că nu există o limită de câte ori pot fi reciclate cutiile.

Cutiile pentru băuturi sunt, de asemenea, întotdeauna de unică folosință, dar sunt în cea mai mare parte fabricate din materii prime regenerabile. Între timp, procedurile îmbunătățite asigură separarea componentelor din carton, aluminiu și plastic. Prin urmare, Umweltbundesamt, Agenția Germană de Mediu, le clasifică drept „pachete de unică folosință cu avantaje ecologice”.

Vor fi sticle de hârtie?

La sfârșitul anului 2016, Grupul Carlsberg a prezentat pentru prima dată „Green Fiber Bottle”, prototipul lor pentru o sticlă de hârtie. În vara anului 2020, corporația de băuturi Diageo a anunțat prima sticlă de băuturi spirtoase pe bază de hârtie pentru whisky-ul scoțian Johnny Walker, dar până acum nu a existat o introducere mare pe piață.

La începutul anului 2021, pentru prima dată în Europa, Coca Cola a oferit o băutură pe bază de plante pentru 2.000 de consumatori din Ungaria, care a venit cu o sticlă de hârtie. Cu toate acestea, nu au fost luate alte măsuri după această ofertă de testare.

De la dezvoltarea sticlelor durabile din fibre, munca la optimizarea acestora nu a încetat niciodată. Scopul: o sticlă de hârtie complet organică. În prezent, sticla de hârtie „clasică” constă în continuare din hârtie acoperită cu un strat subțire de PE, care, totuși, poate fi dezlipită cu ușurință în timpul procesării deșeurilor de hârtie, separată și apoi reciclată.

Un dezavantaj al polietilenei este că nu funcționează foarte bine pentru băuturile carbogazoase, iar acestea necesită de obicei o acoperire PET puțin mai groasă.

Fabrica de bere Carlsberg a făcut lucrurile cu un pas mai departe în acest an: sticlele pentru un test de consum la scară largă sunt acoperite cu PEF (polietilen furanoat), un polimer organic cu proprietăți similare cu PET-ul.

Acționează ca o barieră foarte eficientă între bere și carcasa exterioară din fibre, protejează gustul și se presupune că reține acidul carbonic al berii mai bine decât PET-ul convențional. Biopolimerul este, de asemenea, atât compatibil cu sistemele de reciclare PET, cât și biodegradabil.

Prototipurile actuale sunt o variantă deja îmbunătățită, care prezintă învelișul PEF, precum și un nou fund pentru a îmbunătăți stabilitatea sticlei. Următoarea generație de sticle este planificată să fie disponibilă și cu un capac și un capac pe bază de fibre.

Sticla de sticla usoara pentru utilizare multipla

Sticla este un material popular de ambalare pentru băuturi. Cel mai mare dezavantaj al său este doar greutatea mare, deoarece, în comparație directă, sticlele PET pot fi cu până la 90 la sută mai ușoare decât varietatea de utilizare multiplă din sticlă. Dar producătorii de ambalaje din sticlă lucrează la versiuni ușoare, de exemplu din sticlă ușoară călită.

Sticlele reutilizabile produse astfel nu sunt doar cu până la 30 la sută mai ușoare decât soiul standard, ci sunt și mai rezistente la abraziune, ceea ce le poate transforma într-o alternativă reală atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

Cu toate acestea, tratamentul termic care confera in final sticlei o stabilitate mai mare limiteaza posibilitatile de proiectare a produsului. Variațiile în grosimea peretelui reprezintă o provocare deosebit de dificilă în timpul procesului.

Siguranță mai bună pe drum

Pentru ca sticlele, cutiile și cutiile pentru băuturi să ajungă fără deteriorare la punctul lor de vânzare, acestea au nevoie de măsuri de siguranță adecvate în timpul transportului. De obicei, folie elastică subțire este utilizat pentru ambalarea stabilă pe un palet.

În acest scop, producătorii de mașini precum expozantul interpack Mosca oferă mașini de curele pentru paleți și bobinatoare extensibile. În funcție de tipul de ambalaj, cerințele de siguranță pentru palet pot fi foarte diferite. Cutiile trebuie protejate împotriva deformării, sticlele de sticlă împotriva spargerii.

Pentru a transporta cutii de băuturi ușoare, goale, de exemplu, acestea nu trebuie doar să fie ținute pe loc din lateral sau din partea de sus, dar necesită și o presiune ușoară pentru a fi menținute în siguranță în drumul lor către îmbuteliatoarele de băuturi.

O nouă mașină de bandă pentru paleți de la Mosca creează presiunea necesară asupra cutiilor goale printr-o bandă verticală. Sistemul folosește curele PET sustenabile realizate din materiale reciclate și ambalaje/împachetări de până la 61 de paleți pe oră pentru transport, fără a risipi resurse. Deoarece o bandă îngustă de plastic este suficientă pentru a asigura chiar și cei mai grei paleți, utilizarea materialului și amprenta de carbon sunt reduse la minimum.

Alternativă la folie de plastic termocontractabilă

În interiorul bobinajelor extensibile moderne, o bobină de folie înconjoară paletul pe orizontală, în timp ce mărfurile – cutii pline sau sticle fragile – rămân statice. Folia elastică elastică este folosită foarte des, deoarece preîntinderea foliei crește elasticitatea acesteia cu până la 300%. Producătorii lucrează deja la o soluție mai durabilă, folosind materiale regenerabile.

De exemplu, ambalarea unui palet cu hârtie elastică, rezistentă la perforare este o soluție de ambalare care poate fi reciclată în totalitate. Și pentru ambalarea sticlelor PET, o soluție pe bază de hârtie care poate fi complet reciclată a intrat recent pe piață:

o bandă de ambalaj realizată din hârtie kraft 100% care se înfășoară în jurul sticlelor, are o rezistență ridicată la tracțiune și este capabilă să suporte suficientă greutate pentru asigurați sticlele în timpul transportului.

A doua parte a acestei soluții este o clemă din carton ondulat care prinde gâtul sticlei. Sticlele individuale pot fi ușor separate de ambalaj.

Igiena este o prioritate

Cutia de băutură rămâne în continuare populară. În timp ce cutiile erau umplute în principal cu bere și băuturi carbogazoase, de ceva vreme există o tendință de a conserva produse mai sensibile, cum ar fi ceaiuri cu gheață, băuturi pe bază de plante, sucuri, smoothie-uri sau produse aproape de apă. Această dezvoltare pune noi provocări de igienă îmbuteliatorilor de băuturi.

Producătorul de sisteme KHS a reacționat la acest lucru prin dezvoltarea blocului de umplere și etanșare SmartCan împreună cu compania elvețiană de inginerie mecanică Ferrum, care reprezintă prima dată când mașinile lor respective au fost îmbinate fără probleme și oferă, de asemenea, măsuri de igienă optimizate.

Spațiul igienic din interiorul părții de umplere a blocului constă din plăci de înveliș ridicate pe o parte și o carcasă pe cealaltă parte care are un spațiu de produs considerabil mai mic în jurul caruselului de umplere: urmând așa-numitul principiu gogoși, se creează un inel. incintă în formă, reduce volumul spațiului igienic cu 40 la sută și permite un jet optimizat, țintit de aer steril să curgă în jurul zonei sensibile.

Tehnologia de umplere

Igiena este importantă și pentru noul sistem de umplere aseptică dezvoltat de Sidel pentru piața în creștere a băuturilor sensibile în sticle PET. Soluția integrată stretch-blow-fill-seal este o dezvoltare ulterioară a tehnologiei Aseptic Combi Predis, menită să ajute companiile de îmbuteliere să servească piața în creștere a băuturilor cu o durată lungă de valabilitate, cum ar fi, de exemplu, sucuri, băuturi din fructe, băuturi răcoritoare, băuturi izotonice. și ceai, precum și produse lactate lichide.

Cererea pentru aceste produse, spune Sidel, este de așteptat să atingă un volum de 192 de miliarde de unități până în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 44% față de 2011. Se spune că produsele sensibile reprezintă 55% din piața băuturilor nealcoolice, iar creșterea prognozată a acestui segment (rata de creștere anuală de 2,3 la sută din 2019 până în 2025) este mai mare pentru sticlele PET decât pentru alte materiale.

Răspuns flexibil la solicitări

În ceea ce privește ambalarea produselor lor, companiile de îmbuteliere se confruntă astăzi cu multiple provocări, atât economice, cât și ecologice. Pe de o parte, acestea sunt supuse presiunii din cauza constrângerilor de timp tot mai mari și a costurilor în creștere, pe de altă parte, industria băuturilor este supusă controlului legislativului în acest moment – în special în ceea ce privește cotele de reciclare și emisiile de carbon.

Având în vedere aceste evoluții, expozantul interpack KHS oferă clienților săi un portofoliu mare de soluții de blocuri reglabile, în special pentru umplerea sticlelor PET, printre care și o platformă nouă, modulară, care poate fi personalizată și extinsă.

Folosite pentru prima dată pentru umplerea sticlelor de sticlă în 2020, mașinile îndeplinesc acum și dorințele clienților de adaptabilitate și un viitor garantat atunci când vine vorba de sticle de plastic. „Nimeni nu poate spune ce tendințe va urma industria în cinci ani”, spune Manfred Härtel, Product Manager Filling la KHS.

„Acesta este motivul pentru care am făcut platforma noastră modulară, astfel încât să poată fi montată oricând pentru diferite băuturi sau recipiente PET, în funcție de la cerințele pieței.” În acest fel, componente individuale suplimentare pot fi cumpărate ulterior și integrate în soluțiile existente cu un minim de efort. În plus, multe îmbunătățiri în construcții ajută deja la economisirea energiei.

Noul umplutor permite temperaturilor de umplere să crească la 24 de grade Celsius, ceea ce reduce costurile de investiție și de întreținere pentru tehnologia de răcire consumatoare de energie. De asemenea, la aceste temperaturi nu există condens de apă, care ar trebui uscată folosind multă energie înainte de a fi ambalată în continuare în folie sau carton.

În curând, „Capacele prinse” vor fi obligatorii

Capacele și supapele sunt adesea o problemă când vine vorba de aruncarea gunoiului și de reciclare a sticlelor de plastic. Prin urmare, legislația UE face obligatorie din 2024 utilizarea închiderilor care sunt conectate permanent la sticla.

Mulți producători au reacționat deja și au dezvoltat așa-numitele „Tethered Caps”. Mai devreme decât este necesar, producătorii de băuturi urmează deja ghidul UE, printre care Coca-Cola: corporația și-a introdus deja capacele atașate în 2021 și le-a extins la un număr tot mai mare de sticle PET de unică folosință.

Puține s-au schimbat pentru consumatori: mecanismul de deschidere este același, iar capacul care este acum atașat la un inel de siguranță poate fi în continuare mutat în jurul gâtului sticlei după cum doriți sau fixat într-o anumită poziție.

Până în ianuarie 2024, corporația de băuturi își propune să-și transforme succesiv toate fabricile germane. La sfârșitul anului 2021, uzina de îmbuteliere din Dorsten, Renania de Nord-Westfalia, a fost prima care a făcut schimbarea.

Producătorii presupun că noile capace vor rezona bine cu consumatorii doar dacă manipularea este corectă. Studiile efectuate pe consumatori dezvăluie că o „Șapcă legată” de la expozantul interpack Bericap s-a descurcat bine datorită manevrării sale intuitive, deschiderii la 180 de grade și avantajelor sale igienice. O trecere timpurie la „Tethered Caps” poate permite companiilor de băuturi să sporească atractivitatea produselor lor pe piață.

Capace inteligente

Indicatorii de prospețime sunt utile și pentru sectorul băuturilor. United Caps și start-up-ul Mimica au comercializat o soluție inteligentă de șapcă care include un indicator de prospețime. „Touchcap” își schimbă suprafața de la uniformă la neuniformă atunci când un produs nu mai este potrivit pentru consum.

Acest lucru este posibil datorită unui gel într-o etichetă specială care își poate schimba structura. Capacul poate fi reciclat și constă dintr-o bază de capac și un capac de închidere. După umplere, acesta este montat de o mașină specializată care, ca și alte module – de exemplu pentru etichetare sau ambalare extensibilă – poate fi integrată fără probleme în producție.

Consumatorul este cel care activează efectul prin deschiderea pentru prima dată a capacului prin răsucirea capacului. În prezent, există un proiect pilot în Marea Britanie cu o marcă de suc de portocale.

Ce alte soluții durabile și inovatoare va prezenta industria băuturilor vor fi dezvăluite la interpack. În perioada 4 - 10 mai 2023, expozanții târgului mondial de prelucrare și ambalare de la Düsseldorf își vor prezenta cele mai noi dezvoltări de-a lungul întregului lanț valoric – de la mașini, sisteme și opțiuni de ambalare până la materiale și reciclare.

În hala 13 se pune un accent deosebit pe soluțiile de îmbuteliere și ambalare pentru sectorul băuturilor. Mai multe informații despre interpack sunt disponibile la www.interpack.com

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2