156
Madalina Nicoleta Stancu, 36 de ani, a infiintat in urma cu doi ani o plantatie de pruni, care ocupa o suprafata de sase hectare in comuna Leleasca, din judetul Olt, care, pe vremuri, era cel mai important exportator de prune din Europa. Investitia initiala s-a ridicat la 100.000 de lei, suma pe care pentru moment nu a recuperat-o in conditiile in care anul trecut a fost unul ploios. Productia de prune difera de la an la an, de exemplu anul trecut a fost un an ploios, fapt ce a determinat cresterea cantitatii de apa in fruct si scaderea celei de zahar. La randul sau, in procesul de deshidratare de la raportul normal de 4kg verzi/1kg uscat s-a ajuns la 7kg verzi/1kg uscat, iar fructul a avut mai putina pulpa si mai putin zahar, deci mai mici si nu dulci. Productie mica si costuri mari, a spus pentru wall-street.ro Madalina Nicoleta Stancu. In fiecare an antreprenorul culege, sorteaza, spala si deshidrateaza prunele, pe care apoi le sorteaza si le ambaleaza, produsele finale ajungand in mai multe lanturi de magazine printre care Mega Image, Naturalia, Issa, la preturi de aproximativ 9 lei pentru ambalaje de 200 grame . Produsul este ambalat in caserole si vase de lut cu 200 si 500 de grame de prune. Ambalajele contin prune intregi, cu sau fara sambure, umplute cu nuca. Deshidratarea prunelor este realizata intr-un interval de 24 ore, in cuptor traditional din pamant, lemn si caramida, la o temperatura intre 60 si 80 de grade. Productia poate fi realizata pe toata perioada anului, indifirent de anotimp, capacitatea fiind de pana la 5.000 de caserole pe saptamana.