ConfectioneryNews analizează unele dintre beneficiile și problemele utilizării ingredientelor dietetice și medicinale în dulciuri. Iată la ce concluzii au ajuns specialiștii din această industrie.
Dulciurile, ”vehicole” ale medicamentelor
Utilizarea dulciurilor pentru a ”transporta” medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare, crește pe măsură ce consumatorii își dau seama că bomboanele tari, jeleurile sau produsele din fructe sunt una dintre cele mai rapide modalități de a obține nutrienți în organism.
Ca urmare, cererea de jeleuri funcționale continuă să crească cu extracte din plante, canabinoizi și vitamine, dovedindu-se o potrivire bună cu sectorul principal al bomboanelor.
Orice produs care pretinde un beneficiu funcțional trebuie să aibă ingredientele active, prezente în cantitățile solicitate. Acest lucru necesită ca ingredientul activ să fie dozat cu precizie, fie că suferă o căldură minimă sau o degradare mecanică, iar porțiunile finite sunt controlate cu precizie.
Indiferent dacă alegeți bomboane tari, jeleuri sau produse din fructe, precizia, controlul și igiena, atât a proceselor de gătit, cât și de depozitare sunt cruciale, sunt capitale, opinează Keith Graham, director de marketing la Baker Perkins, un furnizor de sisteme și echipamente de procesare pentru industria alimentară din Marea Britanie.
Produse medicamentoase
Sensibilitatea netă a gurii și dizolvarea lentă a bomboanelor tari sunt ideale pentru produsele medicamentoase, în timp ce produsele tip jeleu și fructe pot fi potrivite pentru aplicații funcționale. Ambele produse pot fi făcute cu zahăr și fără zahăr, scrie el. Termenul ”funcțional”, în acest caz, se referă la ceva adăugat peste ceea ce este deja în mâncare. În cazul urșilor gumi, înseamnă vitamine adăugate, minerale, plante sau, din ce în ce mai mult, CBD.
Dar, cu mărcile în plină expansiune și reglementările inconsistente, utilizarea CBD-urilor în bomboane rămâne un argument continuu în industria cofetăriei.
În Marea Britanie, de exemplu, FoodNavigator a raportat la începutul acestui an că Association for the Cannabinoid Industry (ACI), care își propune să creeze o piață sigură, legală și bine reglementată a CBD în Marea Britanie, spune că este în discuții la nivel cu Laboratorul Chimiștilor Guvernamentali (LGC), pentru a dezvolta metode mai precise pentru testarea CBD în alimente Acest lucru, susține ACI, ar marca un ”pas esențial către standardizare, pentru industrie”.
Marijuana recreativă/CBD
Între timp, în SUA, piața bomboanelor CBD continuă să evolueze cu marijuana recreativă/CBD, legală în 10 state din SUA și, de asemenea, din Canada. La o discuție din timpul expoziției Sweets & Snacks din 2019, Marcia Mogelonsky, directorul Insight all Mintel, a descris ingredientul ca pe un ”orizont nou”.
Ea a spus că marijuana recreativă / CBD este acum un produs ”frenetic”: ”Va fi mult spațiu pentru a dezvolta ciocolată, gumă și bomboane cu marijuana recreativă în ele și va fi un adevărat schimbător de jocuri și piețe”.
Până în prezent, dulciurile CBD nu au fost permise în standuri, la cel mai mare târg comercial din America de Nord, Sweets and Snacks Expo, iar organizatorii, Asociația Națională a Cofetarilor (NCA), sunt încă nehotărâți dacă le vor permite la următorul spectacol, programat pentru Iunie 2021.
”Lucrăm la asta. Lucrăm la un plan de joc. Lucrurile se întâmplă atât de repede ”, a declarat președintele și CEO-ul NCA, John Downs, pentru revista Candy Industry.
Proiectul de lege privind fermele de marijuana ar fi dat lumină verde producătorilor de alimente, pentru a crea produse infuzate cu CBD, dar reglementările referitoare la produsele CBD rămân încă neclare și ar putea avea nevoie chiar de un act al Congresului, deoarece ar putea fi ilegal încă la nivel federal.
”Companiile noastre sunt destul de prudente în ceea ce privește adoptarea unei abordări de așteptare și vizibilitate, din cauza complexității și obscurității în legătură cu cadrul de reglementare federal”, a spus Downs. În Uniunea Europeană, multe porți sunt încă ferecate, pentru astfel de produse.
Ingrediente funcționale pentru caramele gumate
”De la soluții nutriționale ți până la soluții OTC (fără prescripție medicală), cererea consumatorilor de gummies funcționale este în creștere”, a spus un oficial al companiei Rousselot, care dezvoltă ingrediente funcționale pentru dulciuri.
Dincolo de a fi o alegere populară pentru copii, produsele gumate s-au dovedit a atrage 65% dintre adulți, subliniind potențialul lor ca formă de livrare a ingredientelor nutraceutice și farmaceutice active (API), pentru pacienți cu vârste și nevoi diferite.
Adăugarea unei umpluturi lichide poate crește și mai mult experiența boltei palatine și extinde posibilitățile de dozare ale acestor produse. Cu toate acestea, producerea de caramele gumate funcționale, pline în centru cu o varietate de nutrienți sau API-uri, în mod eficient și economic, poate fi complexă.
Iată însă că brandul de ingrediente și producătorul de gelatină Rousselot a anunțat o nouă soluție pe bază de gelatină, pentru gumele cu umplutură centrală, care îmbunătățește eficiența procesului și flexibilitatea pentru o producție mai rapidă, rentabilă și igienică a gumelor nutraceutice și farmaceutice.
”Capace gumioase”
Lider global al soluțiilor pe bază de colagen, Rousselot a declarat că cea mai recentă inovație din gama sa, SiMoGel va permite mărcilor să dezvolte gummies moi inovatoare pline la centru, denumite și ”capace gumante”, care combină preferințele consumatorilor, în evoluție pentru formele de dozare masticabile, cu capacitatea de a include o gamă largă de nutrienți la o doză adecvată.
Compania și-a prezentat noua caracteristică tehnică a formei de dozare pe platforma Fi Connect 2020. ”Reducerea decalajului dintre formatul atractiv de livrare de gumă și dozele de CDI necesare pentru nutraceutice sau API-uri, a fost de multă vreme o provocare complexă pentru producători”, a spus Marit van der Heijden, Manager Marketing Global, Rousselot.
”Cu noul concept SiMoGel pentru crearea de aplicații inovatoare cu gumă centrală, putem ajuta clienții să facă față acestui obstacol. Acest lucru îi susține pe partenerii noștri în crearea de gummies premium pline, în centru, cu o gamă mai largă de nutraceutice sau ingrediente farmaceutice active în concentrații mai mari, permițându-le să își diferențieze oferta și să îndeplinească așteptările sofisticate ale consumatorilor cu discernământ de astăzi”.
Van der Heijden a adăugat că SiMoGel permite producerea de gummies moi nutraceutice și farmaceutice în condiții optime, iar tehnica îmbunătățește, de asemenea, posibilitățile de aplicare, în ceea ce privește forma și textura, făcând posibilă o gamă nesfârșită de formate, inclusiv produse 3D și de înaltă acuratețe a formelor.
X X X
Una peste alta, însă, dulciurile funcționale se dezvoltă în ritm mai alert decât s-ar putea bănui, fiind preferate de tot mai mulți consumatori din întreaga lume, inclusiv din România.