148
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR , Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul eco. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente eco, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii. Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie laquo;Paine eco din grauraquo; sau laquo;Lapte eco natural proaspatraquo;. E o inselatorie!, a atras atentia presedintele LAPAR, in cadrul conferintei Agri-business pe profit, organizata de Grupul Bursa. Baciu si-a aratat nemultumirea si fata de unii comercianti care, exploatand disperarea unor oameni cu boli cronice, scot pe piata asa-zise legume care trateaza cancerul. Cartofii cu pulpa roz sunt vanduti de un comerciant din Suceava, iar oamenii cumpara legumele cu 30 de lei/kg, in speranta ca vor scapa de boala. O alta inselatorie!, a avertizat Baciu, citat de National. Revenind la trendul eco, e bine sa precizam ca produsele respective trebuie sa parcurga etape clare pana a ajunge sa fie catalogate eco. Certificarea productiei ecologice Legislatia romaneasca din domeniu prevede ca productia ecologica reprezinta obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea substantelor chimice de sinteza. Produsele ecologice sunt obtinute si etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz, ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de productie ecologica. Regulile de productie ecologica prevad: -respectarea principiilor productiei ecologice; -neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului sau pesticide. Pot fi utilizate ca materiale furajere, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea adaposturilor pentru animale etc. doar acele produse care sunt permise sa fie folosite in agricultura ecologica; -folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica. In plus, terenurile pe care se produc cerealele grau, de pilda , furajele necesare pentru vacile cu lapte, de exemplu , legumele, fructele etc. trebuie convertite la productia eco, iar conversia dureaza minimum doi ani, apoi suprafetele sunt certificate si abia dupa aceasta vorbim de alimente eco.