Știri

222

LDC: În ciuda temerilor, piața globală a orezului este stabilă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aprovizionarea globală cu orez s-a stabilizat după ameliorarea de anul trecut, deși piața rămâne vulnerabilă la riscurile cauzate de vremea uscată cauzate de El Nino, a declarat un director executiv la comerciantul de mărfuri Louis Dreyfus Co (LDC), citat de ESMagazine.

Scădere ușoară

Prețurile orezului din principalele centre de export din Asia s-au redus în ultimele săptămâni, după ce au urcat anul trecut la cel mai ridicat nivel din 2008, în urma interdicției de export din partea Indiei, cel mai mare expeditor din lume.

"Se pare că am trecut printr-o situație foarte dificilă. Ați avut interdicția de export în India și Indonezia a venit să cumpere un volum foarte mare de orez", a declarat Rubens Marques, directorul executiv al LDC pentru Asia de Sud și Sud-Est, într-un interviu.

„Combinația acestor doi factori, cred, a fost prea mult pentru ca piața să le poată gestiona, ceea ce a ajuns să împingă prețurile în sus. Se pare că oferta și prețurile s-au stabilizat”.

Efectele inflației

Interdicția de export a Indiei din iulie a pus capăt unui deceniu de stabilitate a prețurilor pentru cel mai consumat alimente de bază din lume și a crescut presiunea inflației alimentare.

Marques a spus că proviziile de orez rămân vulnerabile la vremea nefavorabilă: „Nu putem nega că schimbările climatice au avut un impact și ar putea avea încă un impact în ceea ce privește acest El Nino și vremea mai uscată decât se aștepta”, a spus el.

Fenomenul meteorologic El Nino este o încălzire a apelor Oceanului Pacific de-a lungul ecuatorului în largul coastei Americii de Sud. Modelul cauzează de obicei vreme caldă și uscată în Asia, impactând zone vaste de regiuni de creștere a orezului.

Piața se concentrează în următoarele luni pe producția din culturi irigate. "Trebuie să fim atenți la nivelurile rezervoarelor din unele dintre țările producătoare cheie. În mai, iunie, ar trebui să știm ceva mai multe despre ce se va întâmpla cu culturile irigate", a spus el.

LDC, printre cei mai mari comercianți de orez, aprovizionează cumpărători din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Risc meteo

Imprevizibilitatea modelelor meteorologice alimentată de schimbările climatice duce la o întrerupere suplimentară a aprovizionării.

„Cred că cel mai mare lucru despre El Nino, despre care nu se vorbește suficient, este imprevizibilitatea evenimentelor meteorologice”, a spus el.

„Evenimentele meteorologice au fost întotdeauna acolo, dar acum este cât de imprevizibil a devenit și cât de dificil a devenit pentru comerț să rezolve practic aceste dezechilibre”, a spus el.

Creșterea prețurilor de anul trecut a dus la scăderea cererii de orez din unele țări.

„Trebuie să țineți cont de faptul că o mare parte din orezul din India ajunge în Africa, care este o piață foarte sensibilă la preț”, a spus el. „Și pe drum în sus, cred că piața și-a făcut treaba de raționalizare a cererii”.

Prețurile de export ale Indiei au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni săptămâna trecută, din cauza cererii reduse și a ofertelor ample, în timp ce prețurile Thailandei au rămas în mare parte constante.

Perioadă crucială pentru grâu

Pentru piața grâului, lunile următoare sunt cruciale pentru culturile din emisfera nordică, a spus Marques.

Prețurile de referință au urcat cu aproape 8% în aprilie, după seceta din anumite părți ale Rusiei și Statelor Unite.

„Nu știu cât de mult este deja prețul premium pentru vreme”, a spus el. „Există un potențial pozitiv dacă vezi ploi mai puțin decât era de așteptat în emisfera nordică”.

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut, în timp ce comercianții au evaluat dacă precipitațiile din zonele de cultură din SUA și Rusia au fost suficiente pentru a atenua uscăciunea care amenință randamentele. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2