Agerpres Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio ?si traditionala daca se aplica TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind ?si mai accesibile pentru romani, afirma Dan Matei Agathon, preordm;edintele Federatiei Patronatelor din Turism ?si Servicii FPTS . Federatia Patronatelor din Turism ?si Servicii sustine initiativa Asociatiei Operatorilor din Agricultura EcologicaBio-Romania de a obtine TVA redus la alimentele bio, considerand ca in acest fel incurajam ?si pentru piata interna, ?si pentru cea externa, o marfa foarte pretioasa a Romaniei. Micii agricultori produc in mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineinteles mai mari decat cele ale marilor producatori, dupa cum ?si calitatea produselor este incomparabil mai buna. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio ?si traditionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piete in creordm;tere, a declarat Dan Matei Agathon, intr-un comunicat remis vineri AGERPRES. In felul acesta, statul roman ar sprijini dezvoltarea pietei locale, dar ?si promovarea alimentelor bio ?si traditionale romaneordm;ti in strainatate, unde acestea au devenit un trend. Suntem la aceasta ora in situatia in care producatorii din mediul rural, de?si in lipsa de bani, mananca mai bine ?si mai sanatos decat oraordm;enii care cheltuie o gramada de bani pe alimente nesanatoase. Produsele bio ?si traditionale ar deveni insa accesibile ?si oraordm;enilor daca ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii suta la suta romaneordm;ti, ci ?si la starea de sanatate a populatiei, a precizat Agathon. FPTS se alatura eforturilor reprezentantilor producatorilor de hrana bio pentru determinarea autoritatilor sa acorde aceasta inlesnire fiscala care va avea efecte benefice multiple asupra romanilor, dar ?si asupra dezvoltarii economice intr-un domeniu in care Romania, in loc sa fie un mare exportator, reprezinta un jucator neglijabil la aceasta ora. Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio-Romania propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata TVA denumita sugestiv verde pentru produsele agroalimentare romaneordm;ti, prin care se doreordm;te ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului. Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului TVA Verde in domeniul agriculturii ?si alimentatiei ?si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, de?si in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale, a declarat, recent, pentru AGERPRES, preordm;edintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu. Potrivit Asociatiei Bio-Romania, concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea TVA Verde, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum ?si de durata de viata a produsului respectiv. Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie ?si alte 500.000 de pajiordm;ti ?si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima ?si foarte putine produse procesate.