Repere

256

MADR: Controlul nivelului de pesticide în legume și fructe este conform legii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale și alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecţie a plantelor, România, în calitate de stat membru al UE , are obligația să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă. 

Prin urmare, Autoritatea Națională Fitosanitară a desemnat ca laborator de referință Laboratorul Național Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale și determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale.

Laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale, controlul calităţii produselor de protecţie a plantelor și controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale.

Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competența și capabilitatea acestora de a genera rezultate valide. 

Analizele efectuate de către inspectorii ANF asigură obținerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzător și echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruţi de metodele prevăzute în protocoalele știintifice acceptate pe plan  internațional (protocoalele de diagnostic ale Organizației Europene și Mediteraneene pentru Protecția Plantelor, Standardele Internaționale pentru Măsuri Fitosanitare și metodele furnizate de Laboratoarele de Referință ale Uniunii Europene). 

Precizăm că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea și cuantificarea a sute de substanțe active,  analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.

Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanțelor active din produsele de protecție a plantelor și valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obținut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) mentionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările și completările ulterioare. 

Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorității confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislația specifică. 

În ceea ce privește utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective și specifice pe fiecare pesticid și nu permit identificarea cu acuratețe a reziduurilor și a cantităților acestora. Cantitățile de  reziduuri de pesticide în legume și fructe sunt la nivel de urme (µg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

Precizăm că până în prezent nicio companie internațională nu a fabricat și omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste teste rapide asigură selectivitatea și specificitatea în determinarea substanțelor active.

În prezent acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator,  tehnici laborioase și sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate și cuantificate substantele active la nivel de urme. 

Aceste tehnici sunt recunoscute și folosite în toata lumea, inclusiv în România și în Uniunea Europeană pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obținute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor masuri legale.

În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spațiul public a unor așa zise rezultate obținute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populației. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2