Repere

144

Magiunul Topoloveni isi spulbera concurenta cu ajutorul unui ordin de ministru!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Compania Sonimpex care produce si detine brandul Topoloveni nu are decat motive de bucurie zilele acestea, cand este la un pas de a-si scoate din joc concurenta. Pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost postat un ordin de ministru care reglementeaza ce calitati trebuie sa aiba produsele de pe piata pentru a primi titlul de magiun. Practic, aceasta delicatesa se poate produce doar din prune proaspete si e musai sa aiba un continut de substanta uscata solubila egal cu 55 % sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului. Adica exact proprietatile cu care este promovat magiunul produs de fabrica Sonimpex. Regulile sunt mult mai aspre decat cele specificate de Comisia Europeana pentru produsul inregistrat cu denumirea magiun de prune Topoloveni. Magiunul de prune este o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare, se arata in ordin. La fabricarea produsului definit in se pot utiliza urmatoarele ingrediente: nuci, seminte de oleaginoase cum ar fi seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan. Daca ordinul va intra in vigoare, cei mai loviti de inaspriri vor fi micii producatori de magiun care vor fi obligati sa isi retraga de la vanzare toate borcanele preparate dupa reteta valabila anul trecut si etichetate ca avand continut de magiun de prune. Pentru cei care nu vor avea capacitatea sa reambaleze preparatul, modificand eticheta, singura solutie va fi sa livreze pasta de prune catre patiserii si cofetarii, la preturi mult mai mici decat in magazine. Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs. Produsul definit la articolul 4 trebuie sa prezinte un continut de substanta uscata solubila egal cu 55 % sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, se mai spune in document. Comisia Europeana nu a fost insa la fel de stricta cand a inregistrat magiunul de prune Topoloveni in septembrie 2010. Astfel, oficialii de la Bruxelles nu pomenesc ca ar fi obligatoriu ca prunele sa fie proaspete sau ca substanta uscata solubila sa aiba proportia de 55%. Magiunul de prune Topoloveni este un produs consistent, obtinut din prune recoltate la deplina maturitate, atent selectionate si apoi fierte in cazane speciale cu pereti dubli fara foc direct, prin amestecare continua cu agitatoarele de lemn. Ca urmare a faptului ca se indeparteaza apa, Magiunul de prune Topoloveni este bogat in fibre alimentare 34,2 % solubile si insolubile, nu contine zaharuri adaugate sau orice alt tip de indulcitori si are aroma, gustul si savoarea prunelor, sunt specificarile Comisiei Europene. Europenii nu au omologat magiunul de prune Topoloveni cu nuci La specificarile privind prepararea magiunului de prune Topoloveni, Comisia Europeana nici nu pomeneste de prezenta altor ingrediente in afara prunelor, aratand ca procedura trebuie sa aiba in vedere ca produsul final sa fie cat mai curat. Receptia: prunele se receptioneaza la sectia de procesare, depozitandu-se in spatii special destinate acestui scop, racoroase, curate, lipsite de mirosuri straine. Spalare: se face mecanizat in masini de spalat, cu dusuri pentru clatire, cu ajutorul apei potabile reci. Spalarea se face sub supraveghere permanenta pentru ca in produsul finit sa nu patrunda nisip sau alte impuritati. Sortare: prunele spalate se dirijeaza pe banda elevatoare pentru a se identifica si inlatura prunele necorespunzatoare. Tratament termic: consta in oparire in instalatii speciale din inox, cu ajutorul aburului tehnologic la temperatura de 80 C, si presiunea de 1,5 atm., timp de 4-5 min. Pasarea se efectueaza in doua trepte: prima treapta are loc in pasatrice site cu ochiuri de max. 3 mm, iar treapta a doua de pasare are loc in rafinatrice site cu ochiuri de 1,8-2 mm pentru ca marcul de prune sa fie cat mai curat si mai omogen. Mai multe, pe www.agrointel.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2