In zilele de 11 si 12 iunie,Expo-Conferinta Internationala Meat Milk 2014,desfasurata sub titlulFinantare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare intr-o piata globalizata,a adunat in salile de dezbateri ale Hotelului Hilton din Sibiu peste 320 de reprezentanti ai sectoarelor de carne si lapte din Romania, fermieri, procesatori, factori de decizie din sistemul bancar, din randul furnizorilor de servicii, invitati din strainatate si reprezentanti de prim rang ai autoritatilor. Dintre acestia, subliniem participarea domnuluiDaniel Constantin-Vicepremier si Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a domnuluiLaurentiu Rebega-Europarlamentar si membru al Comisiei pentru Agricultura si Industrie Alimentara a Parlamentului European,Vladimir Manastireanu-Presedinte ANSVSA,Jean-Luc Meriaux-Secretar General al UECBV,Wim Zaalmink-Manager al Departamentului de Cercetare a Univesitatii din Wageningen-Olanda,Liviu Harbuz-Vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Industrie Alimentara a Camerei Deputatilor,Daniel Biro-Comisar sef, seful Directiei Antifrauda Agricultura, Industrie Alimentara, Silvicultura si Infrastructura IGPR,Dana Tanase-Director ANSVSA. Alaturi de acestia, au participat conducatorii celor mai importante asociatii profesionale din Romania:Dorin Cojocaru-Presedinte APRIL,Sorin Minea-Presedinte Romalimenta,Ioan Ladosi-Presedinte APRCP,Claudiu Franc-Presedinte FCBR,Radu Timis-Vicepresedinte ARC,stefan Padure-Director Executiv ARC,Carmen Gavrilescu-Presedinte APSSR,Alex Jurconi-Presedinte Pro Agro siFlorin Capatana-Director Corporate Carrefour Romania. Potrivit programului Expo-Conferintei, toti acestia au dezbatut cele mai stringente teme ale momentului. Astfel, domnulDaniel Constantin, felicitand agentia infoALIMENT pentru modul deosebit in care a organizat evenimentul, a facut referire la ultimele masuri menite sa imbunatateasca activitatea celor doua sectoare, anuntand in premiera intentia de a reduce urgent cota de TVA pentru lapte si legume-fructe, urmand ca, ulterior, aceasta masura sa fie aplicata si pentru carne si produse din carne. DomnulLaurentiu Rebegaa prezentat participantilor principalele directii de actiune ale europarlamentarilor romani care vor fi avute in vedere pentru apararea intereselor fermierilor si procesatorilor romani la nivel european, iar domnulVladimir Manastireanua detaliat masurile luate pentru a facilita comertul international cu animale vii dar si cu produse din carne si lactate. Un moment deosebit s-a petrecut dupa luarea de cuvant a MinistruluiDaniel Constantinsi a EuroparlamentaruluiLaurentiu Rebega, aceia care, impreuna cu numerosi participanti, au trecut pe la fiecare stand al sectiuniiBusiness to Business-B2B, in cadrul careia un numar notabil de companii furnizoare de servicii, dar si din sistemul bancar, si-au expus produsele si serviciile, precum si standurile organizate in sectiuneaBusiness to Consummer-B2C, acolo unde firme de procesare de top, din cele doua industrii sia-u oferit spre degustare cele mai noi produse din carne si lapte. Deosebit de interesante s-au dovedit a fi comunicarile domnilorJean-Luc MeriauxsiWim Zaalmink, aceia care, analizand pietele specifice europene si mondiale, au raportat datele existente la situatia Romaniei. Dintre momentele de varf ale manifestarii evidentiem interventia domnuluiAlex Jurconi, acela care, in cadrul campnaiei Taie TVA la carne! a prezentat doua filme de scurt-metraj, in fapt, argumente mai mult decat solide pentru normalizarea afacerilor din acest sector, dar si interventia doamneiCarmen Gavrilescu-Director de Marketing al Agricola International Bacau si Presedinte al Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu din Romania, care a prezentat noua asociatie, scopurile ei si principalele directii de actiune din viitor. Punct de extrem interes pentru participantii la Meat Milk 2014 l-a reprezentat Masa rotunda cu titlulRisc major: TVA ridicat, evaziune, private label, la care, timp de doua ore s-a dezbatut cat se poate de intens pe marginea celor trei teme inserate in titlu. La Masa rotunda care va fi transmisa integral de postul de televiziune Agro TV , au participat domnii:Laurentiu Rebega, Claudiu Franc, Ioan Ladosi, Dorin Cojocaru, Florin Capatana, stefan Padure, Sorin Minea, Daniel Biro si Liviu Harbuz, nelipsind numeroase interventii din partea asistentei, subliniind aici opiniile exprimate destefan Vaju-Country Commercial Leader-Cargill Nutritie Animala,Dr. Ing. George Grecu,Vasile Dreve-Consilier Relatii Europene in MADR etc. Bineinteles, prezentarile si comunicarile companiilor care au rezervat spatii in sedintele generale din cele doua zile, precum si in workshop-urileFabrica de CarnesiFabrica de Lapteau generat un interes deosebit, participantii intrand in dialog cu speaker-ii.In acelasi timp, cele doua vizite de documentare efectuate in dupaamiaza zilei de 11 iunie au starnit interesul celor prezenti la Meat Milk 2014. Astfel, atat aceia care au ales sa viziteze fermaKarpaten Meat, cat si aceia care au vizitat ferma de lapteVigerox Trans, au putut sa ia contact direct cu modul de organizare a afacerilor, cu modul de aplicare a tehnologiilor de crestere a taurinelor de carne din rasaAngussau a echipamentelorDeLavalcare utileaza cea de-a doua ferma. Acum, la finalul evenimentului, putem spune ca amploarea si complexitatea manifestarilorExpo-Conferintei Internationale Meat Milk 2014, precum si succesul de care s-a bucurat au determinat caMeat Milksa devina un brand de incontestabila notorietate nationala si internationala. Vom reveni cu detalii, prezentand pe larg fiecare moment in parte.